Stel je salvia’s veilig door ze te stekken
Salvia is wat ons betreft onmisbaar in je zomertuin. Er zijn veel verschillende soort en kleuren, maar ze trekken allemaal bijen, vlinders en andere bestuivers aan met hun nectarrijke bloemen. Als tuinier geniet je maandenlang van de bloemen, en vaak ook van het geurige blad. Gelukkig is het makkelijk om salvia te stekken en zo nieuwe planten te maken.
Voorkom dat je je salvia verliest in de winter
In een koude, natte winter loop je de kans om je salvia te verliezen. Vergeet dus niet aan het eind van de zomer om je salvia’s te stekken! Sowieso is het goed om salvia’s te mulchen. En als je het niet vertrouwt: haal ze uit de grond en laat ze binnen overwinteren.
Wekelijks handige tuintips in je mail
Wil je meer lezen over salvia’s en andere mooie planten? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Salvia stekken wanneer
Salvia’s stek je het beste in april, augustus of september. Wees niet zuinig met het nemen van stekken. Als je planten stekt, moet je altijd uitval incalculeren.
Lees verder na de advertentie
Dit heb je nodig
- Salvia
- Een scherp en schoon mes
- Een plastic zakje
- Potje(s) voor de stekken
- Waterdoorlatende potgrond
Salvia stekken: zo doe je dat
Stekjes nemen van salvia’s is erg simpel. Toch zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden.
Stap 1: Zijscheut stekken
Stekken van salvia’s neem je van een zijscheut. Je kunt zo’n zijscheut vergelijken met dieven bij tomaten: ze groeien tussen een bladpaar en de stengel van de plant. Kies een scheut zonder bloem. Bewaar de stekken in de tussentijd in een plastic zakje: zo voorkom je dat je stekjes te snel uitdrogen.
Stap 2: De stekken prepareren
Als je veel blad aan een stek laat zitten, verliezen ze sneller vocht. Je wil twee bladeren (één bladpaar) overhouden. De onderste bladeren verwijder je met een een scherp en schoon mesje. Snijd de bladeren zo dicht mogelijk bij de scheut weg.
Heb je het gevoel dat de overgebleven bladeren wel erg groot zijn? Je kunt ze doormidden snijden, dan verdampt er nog minder vocht.
Snijd ook nog een stukje van de onderkant van de stengel af, om een schoon snijvlak te hebben. Het maakt niet zoveel uit waar je snijdt, je kunt salviastekken tussen twee bladknopen afsnijden.
Stap 3: Stekjes in de pot zetten
Vul een potje met potgrond of stekgrond. Het is belangrijk dat de grond veel water doorlaat. Bij twijfel kun je altijd grind toevoegen voor een betere afwatering.
De stekjes zet je voorzichtig in de pot. Hiervoor kun je een gaatje maken met een pen of een pootstokje. Zo voorkom je dat je het uiteinde van de scheut niet beschadigt, dat is de plek waar de nieuwe wortels moeten groeien.
Salvia-stekken lijken goed te groeien als je ze aan de rand van een pot zet. Op die manier kun je ook meer stekken kwijt in een potje (en het heeft nog meer voordelen).
Geef de pot vervolgens ruim water, maar wees wel voorzichtig met de kwetsbare stekjes.
Stap 4: De juiste plek voor salvia-stekken
De beste plek voor salvia-stekken is op een lichte plek, maar zonder direct zonlicht. Anders is de kans namelijk te groot dat de stekken uitdrogen. Met name de lucht moet vochtig blijven. Daar kun je op verschillende manieren voor zorgen:
- Schuif een plastic zakje over het potje heen en maak het vast met een elastiekje om de pot. Controleer dan wel regelmatig of er niet sprake is van te veel condensatie.
- Benevel de planten twee of drie keer per dag.
- Plaats de stekken in een kas. Dan is bescherming tegen felle zon extra belangrijk.
Stap 5: Salvia-stekken uitplanten
Salvia-stekken krijgen gemakkelijk worteltjes. Als de plant is aangeslagen, laat je hem overwinteren op een vorstvrije plek. In de lente heb je dan sterke planten die je na de laatste vorst kunt uitplanten. Vervolgens kun je aan het eind van de zomer weer nieuwe stekken nemen van de planten, en zo herhaalt de cyclus zich.