Asters stekken: zo vermeerder je deze bijenmagneet
Asters stekken is een goedkope manier om deze bijenmagneet te vermeerderen en je voorraad nectarrijke bloemen in het vroege najaar te vergroten. Ontdek hoe het moet.
Asters voor bestuivers
Herfstasters zijn een geweldige plant die het gat tussen de zomer en de herfst dicht. De vrolijke, margrietachtige asterbloemen geven je borders kleur. En minstens zo belangrijk: met asters in je tuin gonst het laat in de zomer van de bijen en vlinders, want de bloemen leveren heel veel nectar en stuifmeel. Veel soorten zijn trouwens ook goede plukbloemen.
Wanneer asters stekken?
Je stekt de plant het beste wanneer hij erg groeikrachtig is, in de maanden april, mei en juni. Na het stekken heb je wel geduld nodig, want ze zullen pas volgend jaar voor het eerst bloeien.
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week dit soort handige (moes)tuintips, checklists en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Asters stekken, stappenplan
Lees verder na de advertentie
Volg deze eenvoudige stappen om asters te stekken.
Dit heb je nodig
- Snoeischaar of scherp mes
- Plant
- Kleine potten
- Goed drainerende potgrond
- Scherp zand of steentjes
1. Kies het stekmateriaal
Kies scheuten die gezond zijn en geen tekenen van plagen vertonen. Neem wat meer stekmateriaal dan je denkt nodig te hebben om je kans op succes te vergroten. Verwijder de onderste bladeren met een mesje of met je nagels.
2. Snijd de stekken bij
Snijd met een scherp mes onder een bladknoop. Op deze plek zullen de stengels later hun nieuwe wortels gaan vormen. Knip ook de groeitoppen weg als die erg zacht zijn.
3. Zet de asterstekken in een potje
Vul een pot van 10-12 cm met goed drainerende potgrond en steek vijf stekken erin langs de rand. Bedek de grond met een laagje scherp zand of steentjes om meer vocht in de grond te houden. Geef goed water en zet de stekken op een lichte plek uit direct zonlicht.
Asters stekken: verzorging
Houd de grond vochtig maar niet doorweekt, om rotting en schimmels te voorkomen. Verwijder eventuele bruin geworden stekken om de rest te beschermen. Wanneer ze eenmaal zijn geworteld, kun je de stekken in losse potten zetten, en nog weer later uitplanten.
Asters delen
Je kunt volwassen asters ook vermeerderen door ze te delen. Dat doe je het beste in het voorjaar bij planten die minstens een paar jaar oud zijn. Zo voorkom je dat de bloei vermindert.