10 plukbloemen die niet mogen ontbreken in jouw pluktuin

Jennita Jansen
|
12/02/2024
Jennita Jansen pluktuin

Het allerleukste van je eigen pluktuin vol bloemen is dat je hem vol kunt zetten met de soorten plukbloemen die jij zelf mooi vindt. Talloze soorten zaden van eenjarige soorten zijn (online) verkrijgbaar. Veel hiervan vind je niet als plantje in het tuincentrum, dus het is extra leuk om juist díé zelf op te kweken.

Kies jouw favoriete plukbloemen

Je hebt bij het vullen van je pluktuin alle vrijheid. Eenjarige planten bloeien rijkelijk, lang en zijn veelzijdig. Houd je niet van rood, wil je je hele tuin vol cosmea of kies je dit jaar voor een thematuin met alleen maar gele bloemen? Het is helemaal aan jou! Die vrijheid maakt zelf zaaien één groot feest, alle ruimte voor jouw eigen smaak, tuinvisie en creativiteit.

Welke bloemen voor een pluktuin?

Wil je eindeloos bloemen uit de pluktuin kunnen plukken, kies dan voor soorten die meerdere bloemen per plant geven én juist meer knoppen gaan maken als je ervan plukt. De 10 soorten plukbloemen hieronder vallen zeker onder deze categorie en mogen dus niet ontbreken in jouw pluktuin als je het mij vraagt.

1. Korenbloem (Centaurea cyanus)

Korenbloemen, mooie bloemen voor een pluktuin.
Foto: Wike Zijlstra Photography

Donkerblauw, lichtblauw, wit, paars, roze, bijna zwart, paars met witte streepjes: de korenbloem is er in superveel kleuren en verveelt nooit. Korenbloem is van mijn absolute favorieten, want ze geeft ieder plukbloemen-boeket het echte ‘veldgevoel’, is makkelijk te kweken, en bloeit goed door als je er lekker van plukt. Zaai in etappes, met tussenposes van ongeveer drie weken, dan heb je de hele zomer korenbloemen.

Maak je eigen pluktuin vol plukbloemen

Cover magazine Maak je eigen pluktuin

Ga je aan de slag met een pluktuin? In onze speciale uitgave Maak je eigen pluktuin geven we je alle tips die je nodig hebt om de juiste soorten te kiezen, ze makkelijk op te kweken en je oogst te spreiden. Een pluktuin is niet alleen heel productief, maar ook ontzettend mooi, en goed voor de natuur. Bestel deze uitgave via onze webshop.

2. Cosmea (Cosmos)

Cosmos, cosmea in een pluktuin

Dit is typisch zo’n soort die je nooit in de bloemenwinkel of op de markt tegenkomt. Waarschijnlijk omdat de bloemen fragiel zijn, en daardoor moeilijk te transporteren. Maar des te leuker om zelf te kweken dus!

Vroeger waren ze alleen in het wit en het roze te verkrijgen, maar inmiddels zijn er zaden verkrijgbaar van de mooiste pasteltinten (‘Xanthos’, ‘Blush’), met streepjes (‘Xenia’), tweekleurige bloemen (‘Bicolor’), en de meest indrukwekkende dubbelbloemige exemplaren (‘Double Click’). Houd er rekening mee dat cosmea het niet goed doet op te voedzame grond, dan maakt de plant vooral blad/loof aan en maar weinig bloemknoppen.

3. Zinnia (Zinnia elegans)

Zinnia
Foto: Daisy Janssen Fotografie

De zinnia is, net als de dahlia, een soort die vroeger niet ontbrak in een boerentuin. Een geliefde snijbloem die makkelijk twee weken mooi blijft op vaas. De ‘Bernary’-serie bevat indrukwekkend grote bloemen met een doorsnee van soms wel 10 centimeter.

Zie je liever wat kleinere bloemetjes, kies van de ‘Lilliput’-zinnia’s. Van beide series zijn talloze kleuren verkrijgbaar en als je niet kunt kiezen, ga je gewoon voor de mix. Ook de Zinnia haageana ‘Persian Carpet’ is erg leuk, deze blijft wat lager en maakt, zoals de naam al doet vermoeden, echt een soort tapijt van gele, oranje en warmrode bloemen.

4. Juffertje-in-het-groen (Nigella damascena)

Juffertje-in-het-groen Nigella damascena

Juffertje-in-het-groen ofwel Nigella damascena is een mooi plantje met kantachtig blad en bijzonder gevormde bloemen. Het meest bekend zijn het blauw, roze en wit van de ‘Persian Jewels Mix’. Maar er verschijnen ook telkens nieuwe cultivars zoals ‘Delfts Blue’ (diepblauw met wit) en ‘Transformer’ (zachtgeel). Ook na de bloei is de plant nog erg mooi, door de fraaie zaaddozen die je kunt drogen. Zo zijn het veelzijdige bloemen in je pluktuin!

5. Leeuwenbek (Antirrhinum)

Leeuwenbek
Foto: Daisy Janssen Fotografie

In het Engels heet deze plant snapdragon. Vanwege de mooie langwerpige, opgaande vorm is de bloem een fantastische toevoeging aan je pluktuin, en ook aan je boeket trouwens. De leeuwenbek is een sterke soort die in Nederland zachte winters met gemak doorstaat, dus met een beetje geluk kun je er het volgende jaar zo weer van plukken.

Wil je echt lange stelen, kies dan voor de ‘Costa’-serie, die wordt makkelijk 90 cm hoog. De ‘Madame Butterfly’ heeft prachtige dubbele bloemen in hippe kleuren en wordt ongeveer 75 cm hoog.

6. Pluktuin bloemen om te drogen: Hazenstaart (Lagurus)

lagurus hazenstaart
Foto via Wikimedia Commons/Tangopaso, publiek domein.

Deze fluffy grasjes worden ook wel ‘hazenstaartjes’ genoemd. Zodra je ze ziet en voelt weet je direct waarom, en kun je ze waarschijnlijk nooit meer níet aanraken als je erlangs loopt. Ze zijn makkelijk te zaaien en zijn vanwege de structuur en het zachte uiterlijk altijd een superleuk accent – ook in je droogboeket. Scoort op alle punten een 10, dus gewoonweg onmisbaar.

7. Kogelamarant (Gomphrena)

Kogelamarant Gomphrena
Gomphrena haageana ‘strawberry fields’. Foto via Wikimedia Commons/Tortie tude, publiek domein.

De Gomphrena is een schattig bolvormig bloemetje, zowel vers als gedroogd mooi en bruikbaar in je boeketten. Maar ook ‘op zichzelf’ vind ik deze kogelamarant altijd heel leuk in een vaasje door haar leuke vorm. Er zijn nog niet zo heel veel kleuren van verkrijgbaar, maar ‘Rose’ is mooi zacht roze en de ‘QIS haagena’ bevat warme oranje- en rood-tinten voor wie dol is op herfstkleuren. De planten zijn compact, dus je hebt niet zoveel ruimte nodig om hier lekker veel van te groeien.

8. Duifkruid (Scabiosa)

Scabiosa duifkruid

Duifkruid is een superdankbare plukbloem die maar niet ophoudt met bloeien als jij er lekker van plukt. Verkrijgbaar in een vrolijke kleurenmix met donkerrood, roze en lila (‘Summer Fruits’), maar ook een prachtig zachte blauwe variant (‘Oxford Blue’) die je boeketten een uniek kleuraccent heeft. De zachtgele ‘Fata Morgana’ en zalmroze ‘Salmon Queen’ zijn zoet als Fruitella’s en lekker pastellerig voor de liefhebber.

9. Lamsoor (Limonium)

limonium plukbloemen - bloemen voor pluktuin

Limonium ofwel lamsoor is een soort die ik echt even moest leren begrijpen. De bladeren zijn vrij grof en de stelen zitten bedekt in een extra hoesje van groen, althans zo lijkt het. Maar als je eenmaal ontdekt hoe veelzijdig deze bloemen zijn, wil je niet meer zonder. Een heerlijke vuller voor in je (droog)boeket, de zaden zijn in leuke kleuren verkrijgbaar, (favorieten: Limonium ’Apricot’, ‘PaleBlue’, ’Ice Berg’ en ‘Lavender’) en de plant groeit als vanzelf. De vorm van de bloemen en groeiwijze van de plant brengt ook mooie variatie in je tuin en boeketten.

10. Pluktuin bloemen om te drogen: Strobloem

Strobloemen - bloemen voor pluktuin
Foto: Wike Zijlstra Photography

Knapperig en kleurig, zo zou ik strobloemen omschrijven. Aan één plant komen ongeveer acht stelen en aan één steel vaak ook meerdere knoppen, dus met weinig moeite krijg je veel bloemen. Klinkt goed, toch? Dit is een uiterst geliefde droogbloem, omdat ze haar sprankelende kleur behoudt in het droogproces. Daarmee brengt ze echt het kleurrijke en vrolijke accent dat je droogboeketten vaak goed kunnen gebruiken.

Met de ‘Mixed’ heb je een mooie kleurenvariatie en hou je van wit, neem dan de ‘Creamy White’. Die is niet zo wit dat het zeer doet aan je ogen, maar wel echt lekker fris.

Welke bloemen zet jij in de pluktuin?

Met deze soorten heb je een mooie eerste selectie voor je pluktuin. Ik ben heel benieuwd welke soorten jij gaat zaaien en of je nog leuke toevoegingen hebt. Laat dat dus vooral weten via Instagram @plukatelier.

Over Jennita

Jennita Jansen Plukatelier

Jennita Jansen is eigenaresse van Plukatelier, een biologische bloemenkwekerij en -studio op de Utrechtse Heuvelrug. Met haar zelfgekweekte bloemen probeert ze de wereld een stukje mooier te maken. Omdat ze van mening is dan bloemen je leven verrijken, probeert ze ook anderen te inspireren zelf te gaan pluktuinieren. Er is nou eenmaal niets leukers dan zelf bloemen zaaien, oogsten en stylen! Volg Jennita ook op Instagram of lees haar boek ‘Pluktuin – de mooiste bloemen in kistjes en potten’.

Fotocredits headerfoto: Daisy Janssen Fotografie

Meer over bloemen voor de pluktuin

Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu