Je eigen pluktuin maken in 5 stappen: zo pak je dat aan
Een kleurrijke bloemenzee, helemaal voor jou, waar je eindeloos uit kunt plukken. Klinkt dat te mooi om waar te zijn? Dan heeft Jennita Jansen goed nieuws voor je. Zelf bloemen zaaien, verzorgen oogsten en stylen hoeft namelijk helemaal niet ingewikkeld te zijn. Een eigen pluktuin maken kan zelfs met een klein stukje tuin. Zelfs met een pluktuin in potten en bakken kan je meer voor elkaar krijgen dan je misschien denkt.
Een pluktuin maken in 5 stappen
Reserveer een bed in je moestuin voor rijkelijk bloeiende eenjarige soorten of combineer ze in een tuinborder met vaste planten, en voilà, plukken maar! Met de volgende 5 stappen kun jij ook met gemak een pluktuin maken.
1. Locatie kiezen voor je plukbloemen
Voor vrijwel alle plukbare bloemsoorten geldt dat ze graag van de volle zon genieten. Ze hebben in de zomer minimaal zes uur per dag zon nodig om echt lekker veel bloemen te produceren. Kijk eens goed naar de zonuren in jouw tuin en welke plek geschikt is voor deze zonaanbidders. De plek mag best een beetje beschut zijn, zodat de bloemen niet te veel last hebben van de wind.
Maak je eigen pluktuin
Ga je aan de slag met een pluktuin? In onze speciale uitgave Maak je eigen pluktuin geven we je alle tips die je nodig hebt om de juiste soorten te kiezen, ze makkelijk op te kweken en je oogst te spreiden. Een pluktuin is niet alleen heel productief, maar ook ontzettend mooi, en goed voor de natuur.
Deze uitgave is weer op voorraad! Bestel Maak je eigen pluktuin meteen in onze webshop.
Lees verder na de advertentie
Wekelijks fleurige tuintips in je mail
Iedere week dit soort praktische tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
2. De grond voorbereiden
De tweede stap is de grond klaarmaken voor jouw zaden, zaailingen of plantjes. Dit doe je door het stuk tuin dat je gekozen hebt onkruidvrij te maken, een laag van minimaal 5 cm (biologische) compost aan te brengen en te zorgen dat de grond een beetje vochtig is. Een gespreid bedje voor jouw toekomstige bloemen! Zorg ook dat er geen grote takken of stenen meer liggen.
3. Soorten kiezen voor je pluktuin
Het leukste gedeelte: soorten voor je pluktuin kiezen! Het leuke van zelf plukbloemen kweken is dat er talloze soorten zaden te krijgen zijn van bloemen die je in tuincentra nooit ziet. Je hebt het helemaal zelf in de hand. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om alleen jouw lievelingskleur te kweken.
Het is wel handig om voor jezelf te bepalen wat je doel is, zodat je soorten kiest die hierbij aansluiten. Wil je lekker plukken voor thuis, om weg te geven aan vrienden en familie of als wekelijks cadeautje voor je buurvrouw? Of misschien wil je wel heel graag je eigen droogbloemen kweken? Ook dat kan!
4. Gefaseerd plukbloemen zaaien
Kijk ook naar de bloeitijd van de soorten die je kiest. Het liefst pluk je natuurlijk de hele zomer bloemen. Dat kun je beïnvloeden door soorten te kiezen die elkaar opvolgen qua bloeitijd. Kies bijvoorbeeld als vroege bloeier Lathyrus en voeg een paar dahlia’s toe. Dit is uiteraard afhankelijk van wanneer je ze zaait en ook daarmee kun je een beetje spelen. Zaai niet al je zaadjes van één soort tegelijk, maar om de paar weken een gedeelte. Zo volgen ze elkaar mooi op in bloei en kun je extra lang van jouw lievelingssoort plukken.
5. Blijven oefenen
Zoals bij ongeveer alles is ook pluktuinieren een kwestie van uitproberen, leren, herzien, succes oogsten, maar ook af en toe een teleurstelling. Het ene jaar is het andere niet wat betreft weersomstandigheden en alle soorten hebben hun eigen voorkeur qua omstandigheden en grondsoort. Kijk daarom goed naar wat werkt in jouw tuin, en welke soorten het minder goed doen. Dan kun je daar rekening mee houden in de keuze van je bloemen.
Plukbloemen om mee te beginnen
Kies, zeker als je net begint, voor soorten die rijkelijk bloeien en waar je meerdere keren van kunt plukken. Denk bijvoorbeeld aan de zinnia, cosmea, korenbloem, juffertje-in-‘t-groen en strobloem. En natuurlijk dahlia’s – die kunnen eigenlijk niet ontbreken als je een pluktuin hebt. Stuk voor stuk zijn dit prachtige bloemen die relatief makkelijk te telen zijn, zodat je (met een beetje) geluk meteen succes oogst. Het leuke is dat er zoveel aanbod is aan kleuren, soorten en vormen dat er ongetwijfeld iets bij zit wat je mooi vindt.
Pluktuin maken in maart en april
Kriebelt het bij jou ook om aan de slag te gaan met je eigen pluktuin? Het voorjaar is het perfecte moment om te beginnen. In maart kun je de genoemde soorten binnen voorzaaien en in april kun je de meeste soorten ook direct in de vollegrond zaaien. En dan is het een kwestie van wachten, water geven en vanaf eind juni/begin juli natuurlijk plukken!
Over Jennita
Jennita Jansen is eigenaresse van Plukatelier, een biologische bloemenkwekerij en -studio op de Utrechtse Heuvelrug. Met haar zelfgekweekte bloemen probeert ze de wereld een stukje mooier te maken. Omdat ze van mening is dan bloemen je leven verrijken, probeert ze ook anderen te inspireren zelf te gaan pluktuinieren. Er is nou eenmaal niets leukers dan zelf bloemen zaaien, oogsten en stylen! Volg Jennita ook op Instagram.