Dit is dé manier om Lathyrus te (blijven) plukken

Helga Kluiter
|
08/07/2021
Lathyrus bloemen plukken

Als je je pronkerwten langer wilt laten bloeien, moet je de Lathyrus bloemen vaak plukken. En dat betekent dat je de hele zomer prachtige boeketten bloemen uit je eigen pluktuin op tafel kunt zetten! Lees snel verder om te zien hoe je al die ruikertjes langer mooi houdt.

Lees verder na de advertentie

Lathyrus bloemen plukken

De siererwt bloeit om vervolgens zaad te produceren en te verspreiden. Daarna is zijn taak voltooid en stopt hij met bloeien. Dat wil je dus tegengaan, en dat doe je door de bloemen te blijven plukken. Het leuke is: hoe meer je plukt, hoe meer bloemen je krijgt. Snijd de stelen af en zet ze tijdelijk in een emmer koud water in de schaduw.

Wanneer Lathyrus plukken

Lathyrus boemen

De beste tijd van de dag om je pronkerwten te plukken is vroeg in de ochtend of vroeg in de avond. Maar pluk niet midden op de dag! De bloemen zijn dan meer uitgedroogd en dat verkort hun levensduur in de vaas. Pluk de bloemen elke twee tot drie dagen. Je kunt het beste de steel afsnijden wanneer de onderste drie bloemen helemaal geopend zijn, maar de bovenste bloem zich nog maar net ontvouwt.

Lathyrus bloeitijd

Wanneer pronkerwten tóch zaad beginnen te produceren, kun je de planten soms toch weer aan het bloeien krijgen. Je moet dan elke bloemsteel verwijderen, van het vroegste ontwikkelstadium tot de Lathyrus peulen. Geef de plant daarna een sloot water en vloeibare plantenvoeding. Het werkt niet altijd, maar proberen kan geen kwaad.

Lees verder na de advertentie

Lathyrus bloemen schikken

Lathyrus bloemen schikken

Voor alle Lathyrus soorten zijn er stijlvolle manieren ze te showen:

 • Schik lange stengels van één soort pronkerwt in vazen voor een sterk geheel. Voor een informeler boeket ga je voor meer kleuren.
 • Versterk de geur door één à twee stengels van een sterk geurende soort erbij te zetten, zoals de 18e-eeuwse tweekleurige Lathyrus ‘Matucana’ of ‘Fire and Ice’.
 • Creëer een gemengd boeket met losse en romantische bloemen – klassieke rozen, vrouwenmantel (Alchemilla mollis) en de bloemen of zaaddozen van juffertje-in-het-groen (Nigella damascena) combineren allemaal heel mooi bij pronkerwten.
 • Schik korte stelen op een romantische, informele manier. De truc is om kleine vazen te gebruiken, zodat de korte stelen geen probleem zijn.
 • Groepeer kleine boeketjes om het effect te versterken. Voor een etentje kun je potten vol pronkerwten in een rij midden op tafel zetten, of bij elk bord een vaasje zetten.
 • Plaats een spiegelplaat onder vazen met pronkerwten. De reflectie verdubbelt het kleurrijke effect.

Soorten Lathyrus

Lathyrus odoratus 'King Edward VII'
Lathyrus odoratus ’King Edward VII’

Dit zijn 7 van de beste soorten Lathyrus odoratus om deze herfst te zaaien en volgend jaar te snijden.

 1. Lathyrus odoratus ’Erewhon’: Een opvallend geurige tweekleur die uitstekend te snijden is.
 2. Lathyrus odoratus ’King Edward VII’: Zeer geurige magenta heirloomvariëteit.
 3. Lathyrus odoratus ’White Supreme’: Een groeikrachtige variëteit met lange stelen en sterke geur.
 4. Lathyrus odoratus ’Black Knight’: Een schitterend fluweelachtig kastanjebruin met violet.
 5. Lathyrus odoratus ‘Matucana’: Afstammeling van de originele pronkerwt. Deze oude variëteit is nog steeds een van de beste soorten.
 6. Lathyrus odoratus ’Just Julia’: Fraai blauw, gekweekt door Roger Parsons. Heeft een sterke geur en groei.
 7. Lathyrus odoratus ‘Fire and Ice’: Fantastisch geurende blauw-zachtroze pronkerwt.

Meer lezen over snijbloemen

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 05/2024

Gardeners’ World 05/2024

Bestel nu