
Als je eerder je eigen snijbloemen pluktuin hebt aangelegd, komt er een moment dat je moet gaan oogsten. Dat doe je niet alleen om een mooie vaas bloemen te krijgen. Want hoe vaker je plukt, hoe meer nieuwe bloemen de plant zal aanmaken. Met deze tips voor snijbloemen plukken zet je de hele zomer een prachtig boeket op tafel.
Lees verder onder de advertentie
1. Snij vroeg op de dag
Oogst je snijbloemen vroeg op de dag, wanneer de stelen vol water zitten, of ‘s avonds. Laat de bloemen dan een paar uur rusten in hun emmers op een koele, donkere plek, voor je ze gaat schikken.
2. Voorkom verspilling
Tip!

Over snoeien, je pluktuin, de 100 beste planten en meer! Vol praktische tips en stap-voor-stap uitleg voor jouw tuin.
Verspil geen bloemen. Dat doe je door na te gaan hoeveel je precies nodig hebt en hoe hoog je boeket uiteindelijk moet worden. Snij niet meer af dan nodig.
3. Gebruik schoon water
Neem een emmer schoon water mee tijdens het snijden en zet de stelen hier rechtop in.
4. Denk na over je compositie
Wil je je snijbloemen origineel schikken, denk dan ook aan blad met mooie kleuren, bessen, rozenbottels en zaaddozen. Er zijn vele bladsoorten waar je misschien niet aan gedacht hebt die je compositie origineel maken – strengen klimop, takjes rozemarijn of gevlochten grassen. Denk ook aan zaaddozen met een bijzondere vorm, bijvoorbeeld die van juffertje-in-het-groen (Nigella damescena). Dat lijken wel miniruimtecapsules!
5. Kies een geschikte vaas
Helder glas is klassiek, maar ook gekleurde vazen, met name dieprode of felgroene, doen het goed. Die versterken beide de warme intensiteit van herfstbloemen, bessen en blad.
6. Maak vazen goed schoon
Bacteriën versnellen de verwelking van de bloemen. Vul de vaas met schoon water en een paar druppels bleek of een scheutje natuurazijn. Dat helpt bij het doden van bacteriën en verlengt de levensduur van gesneden bloemen aanzienlijk.
7. Verwijder blad onder water
Verwijder de bladeren van het gedeelte van de steel dat onder water staat.
8. Ververs het water regelmatig
Vervang elke paar dagen het water en snijd een stukje van de steel af (schuin) om de bloemen langer goed te houden.