Bloemen zaaien in december? Ja, dat kan met deze soorten!

Helga Kluiter
|
19/12/2023
Cyclamen coum

Het klinkt misschien tegennatuurlijk: bloemen zaaien in december. Toch kan dat wel degelijk! Mits je je zaadjes de juiste omstandigheden biedt.

Lees verder na de advertentie

Waarom bloemen zaaien in december

Door in december te zaaien, en vervolgens nog een keer in het voorjaar, kun je het bloeiseizoen veel langer maken dan wanneer je alleen in de lente zou zaaien. De bloemen die je in december hebt gezaaid, zullen weken eerder bloeien.

Hoe bloemen zaaien in december

Sommige soorten bloemen kun je rechtstreeks in de volle grond zaaien, maar andere kun je beter binnen voorzaaien in een verwarmde kweekbak. De korte dagen kunnen het echter lastig maken om je zaailingen binnen genoeg licht te geven. Gebruik eventueel een groeilamp om voor meer licht te zorgen. Dat voorkomt dat je zaailingen lang en slungelig worden.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week planten- en zaaitips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Welke bloemen zaaien in december

Maak je vensterbank vrij, want deze bloemen kun je in december zaaien.

Laurentia (Isotoma axillaris)

Isotoma axillaris

De laurentia of Isotoma axillaris is een geweldige plant om in een hanging basket of een mooie pot te zetten. Deze semi-winterharde, struikachtige eenjarige draagt heel veel sierlijke, stervormige bloemetjes die bovendien lekker geuren. De zaden kun je in de winter binnen voorzaaien op een zo licht mogelijke plek. Een verwarmde kweekbak helpt bij het ontkiemen.

Pronkerwten (Lathyrus)

Lathyrus bloemen zaaien in december

Je kunt pronkerwten (Lathyrus) in december binnen voorzaaien. Doe dat het liefst in diepe potjes of bijvoorbeeld wc-rolletjes of karton. Het voordeel daarvan is dat je de jonge plantjes later meteen in de grond kunt zetten zonder de kwetsbare wortels te verstoren.

Pelargoniums

pelargonium bloemen zaaien in december

Pelargoniums, niet te verwarren met geraniums, worden vaak vermeerderd middels stekken. Maar je kunt ook proberen ze te kweken uit zaad! Het beste kun je het zaad daarvoor op de zaaigrond strooien in een verwarmde kweekbak. Zet de bak op een zo licht mogelijke plek, maar niet in direct zonlicht.

Winterharde cyclamen

Cyclamen coum

Cyclamen die winterhard zijn, zoals Cyclamen coum (foto) en Cyclamen hederifolium, kun je in december zaaien. Laat de zaden eerst een nachtje weken in wat water en zaai ze daarna meteen in kleine potjes. Zorg dat de temperatuur tussen de 13 en 16 graden blijft.

Leeuwenbek (Antirrhinum)

leeuwenbek

Hoewel leeuwenbek of Antirrhinum meestal gekweekt wordt als eenjarige plant, zijn het eigenlijk kortlevende vaste planten. Ze zijn eenvoudig te kweken. Zaai ze binnen voor in december op een zonnige vensterbank, zodat ze met een beetje geluk al vanaf mei bloeien. De lentezaai bloeit een maandje later.

Meer bloemen zaaien

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 05/2024

Gardeners’ World 05/2024

Bestel nu