Pelargoniums zaaien: een stappenplan

Linda Passies
|
27/12/2022
bloeiende pelargonium zaaien

De winter is een goede tijd om pelargoniums te zaaien voor zomerse potten en plantenhangers. Als je vroeg zaait, hebben de zaailingen genoeg tijd om hun volle omvang te bereiken. Als je normaal gesproken planten koopt, bespaar je hiermee een hoop geld.

Lees verder na de advertentie

Voor het snelste resultaat laat je het zaad ontkiemen in een verwarmde kweekbak bij 24 graden. Houd de grond tot de ontkieming vochtig. Zet de zaailingen in het licht om verder te groeien. Verspeen ze naar potgrond en ze zullen in mei bloeien.

Pelargoniums zaaien stap 1. Potten vullen

Schep wat turfvrije zaaigrond in potten. Druk de grond licht aan met een potgrondstamper of een andere pot met vlakke bodem om de grond egaal en waterpas te maken.

Zaailing pelargonium geranium, gekweekt uit zaden.
Zaailing van een pelargonium

Stap 2. Zaaien & labelen

Pak tussen je duim en wijsvinger wat zaad uit de verpakking en strooi dat dun over het oppervlak, zodat de zaailingen genoeg groeiruimte krijgen. Vergeet niet de pot te labelen.

Stap 3. Bedek het zaad

Lees verder na de advertentie

Zeef een dunne laag potgrond of vermiculiet over de pot om het zaad net te bedekken. Druk licht aan, zodat deze laag de potgrond eronder goed raakt.

Stap 4. Geef water

van onderaf water geven

Zet de potten in een bak met lauw water, zodat de grond zich van onderaf kan volzuigen. Haal de potten uit het water zodra het oppervlak van de potgrond donker is geworden. Dan weet je dat de pot genoeg heeft gedronken.

Op de foto is peterselie gezaaid, maar het principe van water geven is hetzelfde.

Meer lezen over zaaien:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu