De voor- en nadelen van groenten zaaien in december

Helga Kluiter
|
05/12/2023
groenten zaaien in december: veldsla

Groenten zaaien in december is niet onmogelijk en sommige soorten kun je zelfs rechtstreeks buiten zaaien. Er zijn goede redenen om al in december te beginnen met zaaien, maar weeg ook de nadelen goed af voor je begint.

Lees verder na de advertentie

Voordelen van groenten zaaien in december

Groenten kweken in de winter

Het zaaien van groenten in december heeft een aantal belangrijke voordelen.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

1. Eerder oogsten

December is een goede tijd om een voorschot te nemen op het voorjaar. Als je nu bepaalde groenten zaait en plant, kun je vaak wat eerder oogsten. Tuinbonen die je ’s winters zaait, kun je bijvoorbeeld in mei al oogsten in plaats van vanaf juni.

Lees verder na de advertentie

2. Grond blijft begroeid

Een ander voordeel is dat er zo min mogelijk moestuinbedden leeg staan. Dat is beter voor de bodem, omdat het voorkomt dat regenbuien voedingsstoffen wegspoelen of voor erosie zorgen.

3. Oogstseizoen verlengen en spreiden

Groenten zaaien in december verlengt ook het oogstseizoen. Door in december te zaaien en nogmaals in het voorjaar kun je van bepaalde gewassen veel vaker en langer genieten.

Nadelen van groenten zaaien in december

iele zaailingen

Groenten zaaien in december kent ook enkele nadelen:

1. Te weinig licht

Het belangrijkste nadeel van groenten zaaien in december is de hoeveelheid licht. Zaailingen die niet genoeg licht krijgen, gaan zich strekken naar het licht en worden daardoor lang en iel. Je kunt dit voorkomen door speciale groeilampen te gebruiken.

2. Te koud

Voor veel groenten is het ’s winters gewoonweg te koud om te zaaien. Toch kun je groenten die een lang groeiseizoen nodig hebben al zaaien in de winter, zoals pepers en aubergines. Je hebt daarvoor de hulp nodig van een verwarmde kweekbak. Als je die combineert met groeilampen, krijgen je zaailingen bovendien meteen genoeg licht.

3. Te weinig ruimte

Zelfs als je groenten binnen kunt opkweken met behulp van groeilampen en een verwarmde kweekbak, loop je vervolgens waarschijnlijk tegen nóg een probleem aan: je vensterbanken zijn niet groot genoeg. Zodra de planten groter worden, moet je ze verspenen en verplanten – en worden ze te groot voor je kweekbak. Een verwarmde kas kan uitkomst bieden. Heb je die niet, wacht dan nog even met zaaien.

Groenten om te zaaien in december

Ken je de voor- en nadelen van groenten zaaien in december en wil je toch aan de slag, dan zijn deze groenten geschikte kandidaten:

Tuinbonen

groenten zaaien in november

Zaai tuinbonen in december om al vanaf mei te kunnen oogsten. Als het weer mild is, kun je ze zelfs rechtstreeks buiten zaaien. Zaaien in een koude bak of in een kweektunnel kan ook. Tuinbonen hebben een minimale temperatuur van 5 graden nodig voor het ontkiemen. Na een paar weken verschijnen de eerste zaailingen. Daarna stopt de plant met groeien tot de temperaturen in het voorjaar weer hoger worden.

Uien zaaien

groenten zaaien in december: uien

In Groot-Brittannië is het op Boxing Day (onze Tweede Kerstdag) traditie om uien te zaaien. Dat kan hier natuurlijk ook! Kies uienzaden in plaats van plantuien en zaai ze in zaaibakken binnen of onder glas voor een goede ontkieming. Plant de jonge uienplanten in het voorjaar uit met 10 cm tussenruimte.

Knoflook poten

knoflook planten

Als de winter tot nu toe mild is, kun je nog steeds knoflook poten in goed drainerende grond. Heb je zware grond, poot je knoflooktenen dan in een zaaitray met cellen, met steeds één teentje per cel. Geef water en zet de bak in een (koude) kas tot het voorjaar. Plant ze dan uit met 10 tot 15 cm tussenruimte.

Wintersla zaaien

sla kweken in de winter

Sommige slasoorten, zoals ‘Vailan’ (ook verkocht onder de naam ‘Winter Gem’) zijn speciaal gekweekt om bij lage temperaturen te kunnen groeien. Zaai ze in potten in een onverwarmde kas of koude bak voor de beste resultaten.

Veldsla

groenten zaaien in december: veldsla
Met dank aan Hampton Court Vegetable Garden

Een slasoort die al eeuwen in de wintermaanden wordt gekweekt en gegeten, is veldsla. Zaai de zaden gewoon in een onverwarmde kas of koude bak en geniet al snel van de eerste verse blaadjes.

Kiemgroenten

kiemgroenten

Eigenlijk zijn kiemgroenten niet meer dan de zaailingen van diverse groenten die je normaal gesproken uit zou laten groeien tot grote planten. Denk aan radijs, tuinkers of alfalfa, of bijvoorbeeld taugé. Strooi wat zaadjes in een glazen pot, doe er water bij en laat het een nacht staan. Giet daarna het water af en spoel de zaden elke dag. Binnen een paar dagen kun je de jonge scheuten al eten.

Pepers en aubergines

pepers kweken: verpotten

Je kunt pepers en aubergines het hele jaar door zaaien, maar je hebt wel een verwarmde kweekbak en groeilampen nodig om ze een goede start te geven. Het zijn vaste planten in hun oorspronkelijke habitat, maar in onze contreien worden ze meestal als eenjarige groente gekweekt.

Meer bloemen en groenten zaaien in december

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu