De moestuin in november: dit kun je allemaal doen

Helga Kluiter
|
07/11/2023
spruitkool aanbinden

Het wordt in de moestuin in november steeds rustiger, maar er zijn nog genoeg klusjes die je deze maand kunt aanpakken.

Lees verder na de advertentie

Kweken in de moestuin in november

Ook in november kun je nog groenten zaaien en planten in de moestuin. Zo kun je sommige groentesoorten kweken als weeuwenteelt, zodat je in het voorjaar eerder kunt oogsten. En diverse bladgroenten (zoals spinazie en mosterd) kun je zelfs op een lichte vensterbank kweken, zodat je de hele winter kunt blijven oogsten.

Knoflook, uien en sjalotten planten

moestuin in november: knoflook planten

Knoflook, uien en sjalotten zijn allemaal makkelijk te kweken. Sjalotjes en uien kun je het beste opkweken uit plantuien – de onvolwassen bollen. De knoflook kweek je op uit knoflookteentjes. De plantjes kunnen goed tegen kou, maar dek ze toch even af met vliesdoek als het weer echt bar en boos wordt.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Lees verder na de advertentie

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Stekken nemen van fruitstruiken

winterstekken nemen

Wil je snel meer fruitstruiken maken, dan is het nemen van winterstekken een makkelijk methode die een grote kans van slagen heeft. Combineer het nemen van de stekken met het snoeien van je fruitstruiken en je slaat twee vliegen in één klap.

Koolplanten bedekken met netten

In deze tijd van het jaar kun je je kolen maar beter beschermen tegen vraatzuchtige duiven. Gebruik vogelvriendelijke netten en zorg dat ze iets boven de planten uitkomen. Anders kunnen de vogels nog steeds bij de kolen komen …

Spruitjes steunen

moestuin in november: spruitjes steunen

Spruitkool ofwel spruitjes groeien goed, maar kunnen topzwaar worden en omvallen bij stevige wind. Zet er daarom steunstokken bij en bind ze hieraan vast, als je dat nog niet gedaan had.

Snoeien in de moestuin in november

In november heb je de snoeischaar regelmatig nodig om ervoor te zorgen dat je ook volgend jaar weer veel vruchten kunt verwachten.

Fruitstruiken snoeien

herfstframbozen snoeien

Zwarte, rode en witte bessen en kruisbessen kun je tussen november en maart snoeien, wanneer ze in rust zijn. Snoei alle dode, stervende of zieke takken weg en zorg voor een open takkengestel.

Snoei herfstframbozen terug

Herfstframbozen dragen hun vruchten op ‘nieuw hout’, dus op de groei die elk jaar vanaf het voorjaar ontstaat. Je kunt tussen november en maart dus gerust alle stengels terugknippen tot een klein stukje boven de grond.

Oogsten in de moestuin in november

wortelvlieg voorkomen

Je kunt in november nog een verrassende hoeveelheid groenten oogsten, waaronder wortelen, diverse koolsoorten, prei, spruitjes, selderij en bloemkool.

Fruitbomen en -struiken planten

moestuin in november: kersenboom planten

November is een uitstekende tijd om fruitbomen met kale wortels te planten. Wanneer je ze plant, zijn de bomen in rust, maar zodra het in het voorjaar warmer wordt, hebben ze een vol seizoen om te groeien en sterker te worden. Bomen zoals appels, peren, kersen en pruimen kun je nu planten, evenals allerlei fruitstruiken, bijvoorbeeld aalbessen, frambozen en kruisbessen.

Kale grond in je moestuin

Hoewel je nog veel kunt oogsten en zelfs zaaien, zul je vast ook meer kale grond krijgen. Laat die grond niet kaal, maar bedek hem. Bijvoorbeeld met compost of bladaarde.

Meer doen in de moestuin in november

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu