Wil je dit jaar groenten uit eigen tuin eten, maar weet je niet waar je moet beginnen? Een moestuin aanleggen voor beginners is makkelijker dan je denkt! Wij helpen je alvast een eind op weg met deze 5 tips.
Lees verder onder de advertentie
Wanneer kun je een moestuin aanleggen?
Je kunt in principe jaarrond starten met een moestuin, maar de meest ideale tijd is in het voorjaar of het najaar. Zo voorkom je vorstperiodes en hete zomers bij het aanleggen. In het voorjaar is het voordeel dat je meer groenten kunt zaaien dan in het najaar of de winter (hoewel daar zeker mogelijkheden in zijn).
Wekelijks (moes)tuintips ontvangen?
Moestuin aanleggen: stappenplan
Met deze 5 stappen maak je een mooi begin van jouw eigen moestuin en geniet je dit jaar nog van verse oogst!
1. Begin klein!
Zie je op tegen het vele werk dat je in een grote lap grond moet steken? Niet doen! Begin gewoon met een paar potten met moestuinplanten of wat eetbare planten in je borders, zoals radijsjes. Je kan beter klein beginnen en dan uitbreiden, dan te veel hooi op je vork nemen en je moestuin laten overwoekeren door onkruid.
2. Kies de juiste plek voor je moestuin
Met beschutting tegen de wind is je moestuin al half af. Maak waar mogelijk dus gebruik van schuttingen, hagen, (inheemse) heg of warme muren. Tijdens droge perioden moet je tuin voldoende water krijgen, dus een kraan of regenton in de buurt is wel zo handig. Denk ook aan ruimte voor het opbergen van je moestuingereedschappen en eventueel een composthoop.
3. Verhoogde bedden en vollegrond
Verhoogde bedden
Een goede moestuin begint met een goede bodem. Is jouw grond erg zwaar of is de kwaliteit matig, plaats dan verhoogde bedden en vul die met goede grond, compost en voldoende voeding. Zo heb je geen last van water dat blijft staan en controleer je zelf de vruchtbaarheid van de grond.
De verhoogde bedden of moestuinbakken hoeven trouwens niet diep te zijn; 30 centimeter is voldoende. Zorg wel voor voldoende loopruimte tussen de bedden, zodat je overal makkelijk bij kan.
Vollegrond
Wil je liever toch op vollegrond je moestuin aanleggen, dan kan het zijn dat je je bodem eerst moet aanpakken. Dit zie je vaak bij arme zandgronden. Deze verrijk je met compost en mulch. Bij andere bodems kan het zijn dat voeding voldoende is, maar snel verzadigd raakt met water. Lees bijvoorbeeld hoe je kleigrond kunt verbeteren.
4. Verbouw alleen wat je lekker vindt
De volgende stap is het kiezen van de groenten. Je kan je daarbij het beste aan de volgende drie regels houden:
- Verbouw wat je graag eet.
- Verbouw wat relatief duur is om in de winkel te kopen.
- Verbouw wat lekker smaakt als het net vers geoogst is.
Bedenk ook dat sommige groenten moeilijker te bewaren zijn nadat je ze geoogst hebt. Het zou zonde zijn als je het weg moet gooien! Kweek van deze groentesoorten dus niet te veel.
5. Verlies de tijd niet uit het oog
Sommige planten vragen meer aandacht dan andere. Wees dus realistisch over de tijd die je aan je moestuin kunt besteden. Tomaten moet je bijvoorbeeld steunen, dieven en regelmatig water geven. Spinazie en sperziebonen kunnen langer zonder extra verzorging. En overblijvende groenten zoals asperges kun je gewoon lekker hun gang laten gaan. Begin gewoon klein en voeg later meer soorten toe.
Tip!
Over snoeien, je pluktuin, de 100 beste planten en meer! Vol praktische tips en stap-voor-stap uitleg voor jouw tuin.