Moestuin aanleggen: de 5 beste tips voor beginners

Helga Kluiter
|
05/01/2021
moestuin aanleggen voor beginners

Wil je dit jaar groenten uit eigen tuin eten, maar weet je niet waar je moet beginnen? Een moestuin aanleggen voor beginners is makkelijker dan je denkt! Wij helpen je alvast een eind op weg met deze 5 tips.

Lees verder na de advertentie

1. Moestuin aanleggen? Begin klein!

radijs zaaien

Zie je op tegen het vele werk dat je in een grote lap grond moet steken? Niet doen! Begin gewoon met een paar potten of wat eetbare planten in je borders, zoals radijsjes. Je kan beter klein beginnen en dan uitbreiden, dan te veel hooi op je vork nemen en je moestuin laten overwoekeren door onkruid.

Wekelijks moestuintips in je mail

Iedere week tips voor je moestuin in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

2. Kies de juiste plek voor je moestuin

Lees verder na de advertentie

moestuin aanleggen

Met beschutting tegen de wind is je moestuin al half af. Maak waar mogelijk dus gebruik van schuttingen, heggen of warme muren. Tijdens droge perioden moet je tuin voldoende water krijgen, dus een kraan in de buurt is wel zo handig. Denk ook aan ruimte voor het opbergen van je gereedschappen en eventueel een composthoop.

3. Moestuin aanleggen voor beginners: verhoogde bedden

moestuin verhoogde bedden

Een goede moestuin begint met goede grond. Is jouw grond erg zwaar of is de kwaliteit matig, plaats dan verhoogde bedden en vul die met goede grond, compost en voldoende voeding. Zo heb je geen last van water dat blijft staan en controleer je zelf de vruchtbaarheid van de grond.

De verhoogde bedden of moestuinbakken hoeven trouwens niet diep te zijn; 30 centimeter is voldoende. Zorg wel voor voldoende loopruimte tussen de bedden, zodat je overal makkelijk bij kan.

4. Verbouw alleen wat je lekker vindt

Aardbeien zijn makkelijk te verbouwen en bovendien erg lekker.

De volgende stap is het kiezen van de groenten. Je kan je daarbij het beste aan de volgende drie regels houden:

  1. Verbouw wat je graag eet.
  2. Verbouw wat relatief duur is om in de winkel te kopen.
  3. Verbouw wat lekker smaakt als het net vers geoogst is.

Bedenk ook dat sommige groenten moeilijker te bewaren zijn nadat je ze geoogst hebt. Het zou zonde zijn als je het weg moet gooien! Kweek van deze groentesoorten dus niet te veel.

5. Verlies de tijd niet uit het oog

Tomaten vragen veel aandacht in de moestuin

Sommige planten vragen meer aandacht dan andere. Wees dus realistisch over de tijd die je aan je moestuin kunt besteden. Tomaten moet je bijvoorbeeld steunen, dieven en regelmatig water geven. Spinazie en sperziebonen kunnen langer zonder extra verzorging. En overblijvende groenten zoals asperges kun je gewoon lekker hun gang laten gaan. Begin gewoon klein en voeg later meer soorten toe.

Meer moestuin aanleggen voor beginners:

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu