Dit is waarom deze vaste groenten niet mogen ontbreken in je moestuin

Helga Kluiter
|
21/01/2022
vaste groenten in de moestuin

In de meeste moestuinen vind je vooral eenjarige groenten, zoals tomaten, bieten, courgettes, aubergines en diverse slasoorten. Je zaait en oogst ze allemaal in één groeiseizoen. Maar heb je ook al eens gedacht aan vaste groenten? Die hoef je maar één keer te planten om er jaren plezier van te hebben!

Lees verder na de advertentie

Vaste groenten voordelen

Het kweken van vaste groenten is vaak minder werk dan eenjarige groenten, omdat je niet steeds weer hoeft te zaaien, verspenen en uitplanten. Ook hebben deze meerjarige gewassen minder aandacht nodig wat betreft water en voeding. Het zijn stevige planten die weer, wind, ziekten en plagen gemakkelijk doorstaan. Met vaste groenten in je moestuin oogst je bovendien van eind voorjaar tot eind najaar en in de winter.

Vaste groenten: de beste soorten

Met vaste groenten in de moestuin oogst je jaar na jaar van dezelfde plant. De volgende soorten zijn geweldige aanraders:

Aardperen (Helianthus tuberosus)

vaste groenten: aardperen

De aardpeer, Helianthus tuberosus, is verwant aan de zonnebloem (Helianthus annuum). Laat in het seizoen krijgt de aardpeer dan ook vrolijke gele bloemen die populair zijn bij bestuivers en goede snijbloemen vormen. Maar aardperen hebben iets wat gewone zonnebloemen niet hebben: eetbare knollen. Die kun je vanaf november oogsten en rauw of gekookt eten.

Plant knollen in maart of april in goed voorbereide grond, 15 cm diep en 30 cm uit elkaar. Geef ze voldoende ruimte, want z worden met gemak 3 meter hoog. Knollen die in de grond achterblijven, groeien het volgend jaar uit tot grote planten.

Lees verder na de advertentie

Artisjokken (Cynara cardunculus var. scolymus)

artisjokken kweken

Artisjokken, ofwell Cynara cardunculus var. scolymus, zijn architectonische hoogstandjes in de moestuin. Ze worden zo’n anderhalve meter hoog en pronken met grote, grijze bladeren en prachtige bloemen die populair zijn bij bijen en vlinders. Zet deze planten achterin de moestuin. De bloemhoofden, die je oogst voordat ze opengaan, smaken verrukkelijk.

Asperges (Asparagus officinalis subsp. officinalis)

vaste groenten in de moestuin

De asperge (Asparagus officinalis subsp. officinalis) heeft zijn bijnaam ‘het witte goud’ te danken aan zijn pittige prijskaartje. Deze delicatesse is dan ook onovertroffen van smaak – vooral als hij rond mei vers van het land komt. Als je eenjarige kronen plant, moet je nog eens twee jaar wachten om te kunnen oogsten, maar het wachten wordt vorstelijk beloond. Gevestigde asperges leveren tot wel 20 jaar lang elk jaar weer een erg smakelijke oogst.

Egyptische uien (Allium x proliferum)

vaste groenten: Egyptische ui

‘Walk like an Egyptian’ is de opmerkelijk Egyptische ui (Allium x proliferum) op het lijf geschreven, want hij ‘wandelt’ als het ware door je moestuin. Aan het uiteinde van een bladsteel, bovenaan de plant, groeien broedbolletjes. Drogen de stelen uit, dan vallen ze om. Is de grond goed, dan schieten de bolletjes wortel en groeien ze uit tot nieuwe planten.

Oogst je de sjalotachtige uien niet, dan deelt hij zichzelf weer. In het eerste jaar krijg je nog geen bolletjes, maar kun je de topgroei wel al oogsten zoals bieslook.

Suikerwortel (Sium sisarum)

suikerwortel
Foto: Creative Commons/Malte

De lange, dunne wortels van suikerwortel smaken als een kruising tussen een wortel en een pastinaak, met een vleugje peper. Kweek ze op uit zaad of plant eenjarige kronen. De wortels kunnen het eerste jaar wat houtachtig zijn, maar de jaren daarna worden ze zoet en smakelijk. In de zomer produceert de plant kantachtige witte bloemen die populair zijn bij bijen en vlinders.

Oogst in de herfst wat wortels om op te eten en laat de rest in de grond, zodat ze uitgroeien tot nieuwe planten. Voeg voor het planten veel compost toe aan de grond en geef ruim voldoende water en voeding. Suikerwortels kun je rauw, gebakken of in een soep eten.

Probeer ook deze vaste groenten

  • Rabarber
  • Zuring
  • Snijbiet
  • Eeuwige moes
  • Mierikswortel
  • Witte waterkers
  • Brave hendrik
  • Zeekool
  • Lavas

Meer groenten in de moestuin

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu