Lekkere én mooie vergeten groente: zo kweek je aardperen

Helga Kluiter
|
10/02/2022
aardpeer kweken

Een soort zonnebloem met eetbare knollen: dat is ongeveer de omschrijving van de aardpeer (Helianthus tuberosus). Maar met die omschrijving doen we deze vergeten groenten toch wat tekort, want naast dat hij heerlijk smaakt, is hij ook een uitstekende bijenplant. Aardpeer kweken is trouwens heel eenvoudig – zelfs op moeilijke grondsoorten – dus waar wacht je nog op?

Wat is aardpeer?

De officiële naam van de aardpeer is Helianthus tuberosus, wat letterlijk ‘knolzonnebloem’ betekent. Maar ook de namen topinamboer en jeruzalemartisjok zijn gangbaar. De aardpeer is een vaste soort zonnebloem uit Noord-Amerika en hij is geschikt voor zowel de moestuin als de siertuin. Hij groeit tot wel drie meter hoog en bloeit eind zomer met leuke zonnebloem-achtige gele bloemen die een bron van nectar zijn voor bijen en andere insecten.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Aardpeer kweken

aardpeer kweken

Je kunt aardpeer kweken in een grote pot met potgrond, maar hij levert een betere opbrengst in de vollegrond. Wees je er dan wel van bewust dat de plant kan gaan woekeren. Als je een paar knollen niet terugvindt bij het oogsten, groeit de plant opnieuw uit.

Helianthus tuberosus tolereert veel soorten grond, maar de knollen groeien het grootst als je wat compost door de grond mengt. Geef de planten in erg droge perioden water en laat ze niet uitdrogen.

Aardpeer planten wanneer

aardpeer planten

In principe kun je het hele jaar de knollen van de aardpeer planten, maar het beste moment hiervoor is februari of maart. Spit de grond even om voordat je de knollen poot. Ze kunnen heel goed tegen kou en ze zullen vanzelf uitlopen zodra het warm genoeg is.

Aardpeer oogsten

aardpeer oogsten

De knollen van de aardpeer blijven niet lang goed boven de grond. Oogst daarom alleen wat je nodig hebt. Je kunt oogsten vanaf het najaar, zodra de bloemen verwelken, tot eind februari. Daarna lopen ze weer uit, dus zorg ervoor dat je een paar grote gezonde knollen in de grond laat zitten!

Aardperen bewaren

Het beste laat je aardperen gewoon in de grond zitten tot je ze wilt eten. Moet je ze toch kort bewaren, doe ze dan in een papieren zak en leg ze in de koelkast.

Is aardpeer gezond?

De aardpeer is een goede bron van calcium, ijzer en inuline. Hij heeft ook een probiotisch effect voor een gezonde spijsvertering. De smaak van de aardpeer heeft wat weg van een artisjok en je kunt hem in allerlei heerlijke gerechten verwerken. Kijk bij onze collega’s van Foodies Magazine voor de lekkerste en gezondste recepten met aardpeer.

Meer doen in de moestuin

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu