Hot hot hot! Pepers kweken met pit

Helga Kluiter
|
09/01/2021
pepers kweken met pit

Je hoeft niet in een warm land te wonen om hete chilipepers te verbouwen. Ook in Noordwest-Europa is pepers kweken prima te doen. Maar je moet wel vroeg beginnen.

Lees verder na de advertentie

Wanneer pepers zaaien?

Chilipepers ontkiemen erg traag, dus begin vroeg met het zaaien van de pepers als je een kas of geschikte vensterbank hebt. Als je een groeilamp hebt, kun je zelfs al in december of januari de eerste pepers zaaien. Heb je geen groeilampen, begin dan in februari of maart.

Soorten pepers

Cayenne peper

Ook al zijn er wel duizenden variëteiten pepers te vinden, alle chilipepers worden gekweekt uit slechts vijf soorten:

  1. Capsicum annuum: Dit is de bekendste pepersoort. De meeste pepers (zoals de ‘Cayenne’, zie foto), maar ook paprika’s, behoren tot deze soort.
  2. Capsicum baccatum: In deze familie vind je de aji-pepers die populair zijn in Peruviaanse gerechten.
  3. Capsicum chinense: Een erg pittige soort chili, waaronder de habanero en de Scotch Bonnet-pepers.
  4. Capsicum frutescens: Hiertoe behoren onder meer de tabasco, diverse Thaise pepers en piri-piri.
  5. Capsicum pubescens: Dit zijn hete pepers met kenmerkende zwarte zaden.

Hete pepers zaaien? Gebruik handschoenen!

Superhete chilipepers zaaien is niet weggelegd voor angsthazen. De zaden van de echt pittige rakkers kun je maar beter niet zonder handschoenen aanpakken. De scherpte van chilipepers wordt gemeten in Scoville Units, ofwel SHU. De wereldrecordhouders meten een scherpte van ruim 1,5 miljoen SHU. Dat is bijna de sterkte van pepperspray … Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Lees verder na de advertentie

Pepers kweken: het stappenplan

Pepers kweken is heel eenvoudig, mits je de zaden genoeg warmte en licht kunt bieden. Zo pak je het aan:

1. Peperzaden weken

pepers zaaien

Week de zaadjes 24 uur in water om ze ‘wakker te maken’ (de rust te doorbreken). Daardoor ontkiemen ze sneller. Zaai de peperzaden dan in zaaigrond in potjes met een diameter van 10 cm. Zet ze in een kweekbak bij een temperatuur van 25 tot 28 °C.

2. Peperplant toppen

pepers kweken nijp de toppen eruit

Zodra de zaailingen groeien, nijp je de top eruit om de groei van zijscheuten te stimuleren. Laat je peperplanten vier zijtakken ontwikkelen en nijp ook hier de top uit als ze groter worden.

3. Peper planten verpotten

Verpot de planten wanneer hun wortels de potjes vullen en houd ze zo warm mogelijk. Blijf de planten verpotten naarmate ze groter worden. Plant ze in mei in 5-literpotten in de kas. ’s Zomers, als het warm genoeg is, kun je ze ook buiten zetten.

4. Peperplant verzorgen

Chilipepers worden heter naarmate de planten het zwaarder te verduren hebben. Geef dus pas water wanneer de grond droog is en geef de peperplanten om de twee weken vloeibare tomatenvoeding.

5. Wanneer pepers oogsten?

wanneer pepers oogsten

Pluk regelmatig pepers zodra ze rijp zijn – dus wanneer ze helemaal hun uiteindelijke kleur hebben gekregen. De plant zal dan steeds nieuwe pepers blijven produceren.

Pepers kweken in twee rondes

Zaai twee weken na de eerste zaaironde nog een keer pepers om je kans op succes te vergroten. De eerste zaailingen hebben het voordeel dat ze vroeg zijn gezaaid, maar erg langzaam groeien door het gebrek aan licht. De tweede ronde zaailingen bereikt halverwege de lente meestal dezelfde hoogte als die uit de eerste ronde.

Meer kweken in de moestuin

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu