Hot hot hot! Pepers kweken met pit

Helga Kluiter
|
23/01/2022
pepers kweken met pit

Je hoeft niet in een warm land te wonen om hete chilipepers te verbouwen. Ook in Noordwest-Europa is pepers kweken prima te doen. Maar je moet wel vroeg beginnen.

Gebruik handschoenen als je scherpe pepers zaait!

Superhete chilipepers zaaien is niet weggelegd voor angsthazen. De zaden van de echt pittige rakkers kun je maar beter niet zonder handschoenen aanpakken. De scherpte van chilipepers wordt gemeten in Scoville Units, ofwel SHU. De wereldrecordhouders meten een scherpte van ruim 1,5 miljoen SHU. Dat is bijna de sterkte van pepperspray … Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Begin vroeg met pepers kweken

Chilipepers ontkiemen erg traag, dus begin vroeg met het zaaien van de pepers als je een kas of geschikte vensterbank hebt. Als je een groeilamp hebt, kun je zelfs al in december de eerste pepers zaaien. Heb je geen groeilampen, begin dan in januari of vroeg in februari.

Pepers kweken in twee rondes

Zaai twee weken na de eerste zaaironde nog een keer pepers om je kans op succes te vergroten. De eerste zaailingen hebben het voordeel dat ze vroeg zijn gezaaid, maar erg langzaam groeien door het gebrek aan licht. De tweede ronde zaailingen bereikt halverwege de lente meestal dezelfde hoogte als die uit de eerste ronde.

Stappenplan voor succes met pepers kweken

pepers kweken nijp de toppen eruit
  1. Week de zaadjes 24 uur in water om ze ‘wakker te maken’ (de rust te doorbreken). Daardoor ontkiemen ze sneller. Zaai de peperzaden dan in zaaigrond in potjes met een diameter van 10 cm. Zet ze in een kweekbak bij een temperatuur van 25 tot 28 °C.
  2. Zodra de zaailingen groeien, nijp je de top eruit om de groei van zijscheuten te stimuleren. Laat je peperplanten vier zijtakken ontwikkelen en nijp ook hier de top uit als ze groter worden.
  3. Verpot de planten wanneer hun wortels de potjes vullen en houd ze zo warm mogelijk. Geef de peperplanten om de twee weken vloeibare zeewiervoeding of brandnetelgier. Vloeibare tomatenvoeding is ook goed.
  4. Blijf de planten verpotten naarmate ze groter worden. Plant ze in mei in 5-literpotten of in de grond in de folietunnel of kas. Chilipepers worden heter naarmate de planten het zwaarder te verduren hebben. Geef dus weinig water en oogst de vruchten wanneer ze helemaal hun uiteindelijke kleur hebben.
  5. Pluk regelmatig rijpe pepers, zodat de planten blijven produceren.
Magazine van Gardener’s World jan/2022

Gardener’s World jan/2022

Bestel nu