Asperges kweken: zo doe je dat

Linda Passies
|
15/02/2022
asperges oogsten

Asperges zijn niet de makkelijkste groenten om te kweken: je hebt geduld nodig en je moet net even weten hoe je het aanpakt. Maar als het lukt, is het witte goud de moeite waard. Gevestigde asperges leveren tot wel 20 jaar lang elk jaar weer een smakelijke oogst.

Lees verder na de advertentie

Wanneer plant je asperges?

Januari en februari zijn goede maanden om asperges te planten.

Hoe plant je asperges?

Aspergeplanten zijn verkrijgbaar als kalewortelplanten. Kies een mannelijke variant, want dan heb je geen last van zelf gezaaide zaailingen die concurreren met de andere planten. De asperge die je oogst, is een stengel die uit de aspergeplant groeit.

Asperges kweken: de beste plek

Geul graven om asperges te planten.

Kies een open plek in je tuin, met goede waterafvoer. Haal al het onkruid weg voordat je gaat planten.

Stap 1. De grond voorbereiden voor asperges

Lees verder na de advertentie

Graaf een brede geul van zo’n 40 cm diep en maak de grond onderin los. Maak vervolgens een centrale rand van 20 cm, over de hele lengte van de geul, zodat je een W-vormig profiel krijgt.

Stap 2. De asperges planten

asperges planten in een voorbereid bed.

Plaats de nieuwe aspergeplanten op zo’n manier dat ze over de bovenkant van de rand liggen, met hun lange wortels gespreid aan elke kant. Plant ze ongeveer 45 cm uit elkaar. Vul dan de geul weer, zodat de planten net worden bedekt. Het het grondniveau moet nog steeds laag zijn. 

Stap 3. Grond terugharken

Asperges kweken scheut

Zodra de scheuten beginnen te groeien, hark je langzaamaan meer grond in de geul, totdat het niveau uiteindelijk weer overeenkomt met het omliggende gedeelte. Dit kan een paar weken duren. Het is de moeite waard om het te doen, omdat je de diep begraven planten uiteindelijk minder snel zult beschadigen tijdens het oogsten.

Asperges oogsten

Laat de planten eerst zeker twee jaar groeien voordat je de asperges oogst. Voeg elke herfst een dikke laag organisch materiaal toe, zoals compost of mulch. Elke lente bemest je de bedden.

Meer over je moestuin vroeg in het jaar:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu