Aardappelen kweken in een zak in 6 simpele stappen

Helga Kluiter
|
17/02/2021
aardappelen kweken in een zak

Heb je geen stuk grond om aardappelen in de volle grond te verbouwen? Geen nood, want je kunt ook gemakkelijk aardappelen kweken in een zak.

Lees verder na de advertentie

Geschikte zakken voor aardappelen kweken

Vrijwel alle zakken en emmers die diep genoeg zijn, zijn geschikt. Om aardappelen in een zak te kweken kun je echter ook een speciale aardappel-kweekzak of aardappel-groeizak kopen. Die is meestal gemaakt van geweven kunststof. Ook aardappelen kweken in een emmer behoort tot de mogelijkheden.

Wekelijks handige tuintips in je mail

Iedere week de handigste tuintips in je inbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Het voordeel van aardappelen voorkiemen

aardappelen voorkiemen

Als je aardappelen voorkiemt, zullen ze al sneller uitgroeien tot een echte aardappelplant. Ben je het voorkiemen vergeten? Geen probleem, want de planten zullen alsnog gaan groeien. Je moet alleen iets meer geduld hebben voor je een grote plant hebt.

Stap voor stap aardappelen kweken in een zak

Lees verder na de advertentie

Aardappelen kweken in een zak gaat ongeveer hetzelfde als in de volle grond. Alleen moet je zelf zorgen voor genoeg water en voeding. Vanaf februari kun je op een beschutte plek beginnen met planten. Zo pak je het aan:

Stap 1: Vul de aardappel-groeizak

Zet de aardappel zak neer op de plek waar hij uiteindelijk moet komen, zodat je later niet ermee hoeft te slepen. Vul dan de zak voor circa een derde met potgrond. Voeg ook wat mestkorrels toe.

Stap 2: Poot de aardappelen

Aardappelen kweken in een zak met een laag potgrond

Leg de pootaardappelen ongeveer 25 cm uit elkaar. In de kleinste zakken leg je slechts één aardappel. Bedek de aardappels met potgrond en geef een beetje water.

Stap 3: Geef regelmatig water

Het is belangrijk dat je regelmatig water geeft, zodat de plant niet te droog of te nat komt te staan. De plant zal dan gelijkmatiger groeien. Geef het water bovendien op de grond, en niet op het blad, om schimmels te voorkomen.

Stap 4: De aardappelen aanaarden

Aard de aardappelen in een zak regelmatig aan.

Vul de grond steeds aan tijdens de groei – dat heet aanaarden. Dit blijf je doen totdat de aardappelzak helemaal vol is. Als er vorst verwacht wordt, bedek de planten dan ’s nachts met vliesdoek of zet de aardappel-kweekzak op een beschutte plek.

Stap 5: Geef regelmatig voeding

Aardappelen kweken in een zak: geef voldoende voeding

Bemesting verbetert de opbrengst en kwaliteit van het gewas. Voeg aardappelmestkorrels toe of gebruik één à twee keer per week een vloeibare voeding met veel potas, zoals vloeibare tomatenvoeding.

Stap 6: De aardappelen oogsten

De eerste knollen zijn klaar als de bloemen beginnen te openen. Controleer de grootte door de grond voorzichtig weg te schrapen. Oogst naar behoefte en eet de aardappels zo vers mogelijk.

Meer over aardappelen kweken:

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu