De moestuin in december: dit kun je allemaal doen

Helga Kluiter
|
13/12/2023
moestuin in december

In de moestuin in december daalt de rust neer. Maar als het weer het toelaat, kun je deze maand met enkele uurtjes werk jezelf opwarmen en beloond worden met een smakelijke oogst. En na 21 december, de kortste dag van het jaar, kun je weer uitkijken naar het volgende moestuinjaar.

Lees verder na de advertentie

Oogsten in de moestuin in december

spruitjes oogsten uit de moestuin in december

Oogst deze maand groenten zoals pastinaak, prei en winterkool voor een feestelijk kerstdiner. Je kunt het allemaal in de grond laten zitten tot je het nodig hebt. Bedenk wel dat het lastiger is om te oogsten van bevroren grond, dus als de temperaturen dalen, bedek dan de grond met stro.

Oogst spruitjes wanneer ze ongeveer 2 tot 3 cm in doorsnee zijn, voordat ze uit hun jasje barsten. Pluk de onderste spruitjes als eerste door ze weg te draaien van de plant. Als je aardappelen hebt gekweekt voor de kerstdagen, dan zouden ze nu oogstklaar moeten zijn.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige tuintips en deze checklist in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Snoeien in de moestuin in december

Snoei in december je appels en peren

Lees verder na de advertentie

In december kun je je appel- en perenbomen snoeien om hun omvang en vorm te controleren, en natuurlijk om ze productief te houden. Ook in zwarte bessen, kruisbessen en aalbessen kun je deze maand de snoeischaar zetten.

Gewassen beschermen met netten

Bedek je kool met netten

Voedsel begint schaars te worden, dus vogels zien de moestuin in december als buffet. Bescherm boerenkool en andere koolsoorten daarom met netten tegen hongerige duiven. Verwijder ook alle vergeelde bladeren, zodat schimmelziekten zoals grauwe schimmel en valse meeldauw geen kans krijgen.

Fruit met kale wortels planten

plant in december fruitbomen met kale wortels

November en december zijn de beste maanden om fruitbomen en -struiken met kale wortels te planten. Voor de beste selectie kun je het beste online bij gespecialiseerde (biologische) kwekers je aankopen doen.

Ook een eetbare haag is goed te planten in december.

Rabarber vermeerderen

Doen in de moestuin in december: rabarber delen

Het is nog niet te laat om grote pollen rabarber uit de grond te halen en te delen. Herplant de buitenste delen in grond die verrijkt is met goed verteerde stalmest. Kies eventueel een grote pol om rabarber te forceren, zodat je in het voorjaar een vroege oogst hebt.

Je moestuinjaar plannen

Als het buiten koud en donker is, blijf dan lekker binnen om plannen te maken voor de moestuin van volgend jaar. Bedenk daarbij wat dit jaar goed ging en wat niet, zodat je daar rekening mee kunt houden. Vergeet ook de wisselteelt niet en bestel je zaden voor het komende seizoen.

Tuingereedschap onderhouden

Zoek je een binnenklus, neem dan eens een kijkje in je schuur. Daar kun je je tuingereedschappen schoonmaken oliën en verscherpen. Je zult versteld staan van het verschil dat dit maakt.

Meer doen in de moestuin in december

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu