De moestuin in december: 7 klusjes om nú te doen

Helga Kluiter
|
17/12/2020
moestuin in december

Het is de maand van de kortste dag. Maar dat betekent niet dat er in de moestuin in december niets te doen is!

Moestuin in december

Ga naar buiten als het weer het toelaat en werk jezelf warm in de moestuin. Als bonus kom je vervolgens weer binnen met je armen vol smakelijke, vers geoogste groenten. Lekker voor een feestelijk kerstmaal! Dit kun je allemaal doen in de moestuin in december:

Oogst nu je wintergroenten

spruitjes oogsten uit de moestuin in december

Je kunt veel groenten oogsten voor de kerstdagen, zoals pastinaak, prei en diverse koolsoorten. Het is natuurlijk lastig om te oogsten als de grond bevroren is. Dus als de temperatuur omlaag duikt, bedek de grond dan met stro. Oogst spruitjes wanneer ze ongeveer 2,5 cm groot zijn, voordat ze ‘openspringen’. Pluk ze vanaf de onderkant van de plant door ze eraf te draaien. Heb je aardappelen verbouwd voor de kerst, dan zouden ze nu klaar moeten zijn.

Fruitbomen snoeien in december

Snoei in december je appels en peren

December is een goede maand om appelbomen en perenbomen te snoeien. Zo zorg je ervoor dat ze de juiste vorm en omvang behouden. Bovendien verhoog je door te snoeien hun productiviteit. Je kunt in december ook zwarte bessen, kruisbessen en rode en witte aalbessen snoeien.

Kool bedekken met netten

Bedek je kool met netten

Voedsel begint schaars te worden, dus vogels zien de moestuin in december als buffet. Bescherm boerenkool en andere koolsoorten daarom met netten tegen hongerige duiven. Verwijder ook alle vergeelde bladeren, zodat schimmelziekten zoals grauwe schimmel en valse meeldauw geen kans krijgen.

Fruit met kale wortels planten

plant in december fruitbomen met kale wortels

November en december zijn de beste maanden om fruitbomen en -struiken met kale wortels te planten. Voor de beste selectie kun je het beste online bij gespecialiseerde (biologische) kwekers je aankopen doen.

Rabarber delen

Doen in de moestuin in december: rabarber delen

Het is niet te laat om grote kluiten rabarber omhoog te halen en te delen. Herplant de buitenste stukken in grond die je hebt aangevuld met goed verteerde mest. Je kunt ook een grote kluit kiezen om te forceren, zodat je in het voorjaar eerder kan oogsten.

Je moestuinjaar plannen

Als het buiten koud en donker is, kun je ook lekker warm binnen blijven om je moestuin voor volgend jaar te plannen. Bedenk wat er dit jaar goed ging (en wat niet), en denk na over het roteren van je gewassen. Ook kun je nu je zaden voor volgend jaar bestellen.

Je tuingereedschap verzorgen

Als je een klus voor binnen zoekt, breng dan eens wat tijd door in de schuur met het schoonmaken, invetten en verscherpen van je tuingereedschap. Je zult versteld staan van het resultaat zodra je er weer mee aan de slag gaat in de tuin.

Magazine van Gardeners’ World 08-2022

Gardeners’ World 08-2022

Bestel nu