Weeuwenteelt, wat is dat en hoe werkt het?

Helga Kluiter
|
06/10/2022
weeuwenteelt groene kool

De term weeuwenteelt is de afgelopen decennia behoorlijk in onbruik geraakt. Maar wil je graag eerder oogsten in het voorjaar, lees dan vooral verder om meer te leren over deze oude kweekmethode.

Wat is weeuwenteelt?

Weeuwenteelt, ook wel overwinteringsteelt genoemd, was vroeger heel gebruikelijk. Er werden toen diverse gewassen in het najaar gezaaid, zodat er aan het begin van de lente al oogst van het land kwam. Tegenwoordig worden heel veel gewassen ’s winters in verwarmde kassen gekweekt, maar weeuwenteelt is voor iedereen zonder kas een must. Zo bespaar je bovendien energie op kasverwarming.

Hoe werkt weeuwenteelt?

weeuwenteelt of overwinteringsteelt

Volgens de Van Dale uit 1898 betekent weeuwen: “in den bak overwinterende planten.” Dat verklapt al een beetje hoe weeuwenteelt werkt. Je zaait je groenten op een zonnige plek in een koude bak (zonder bodem) die je bij vorst of heel slecht weer afdekt. Vroeger werd voor het afdekken vaak jute gebruikt, maar een glasplaat of vliesdoek kan natuurlijk ook.

Voor de winter zal alleen een jong plantje verschijnen, maar in de winter gebeurt er verder niet zoveel. Geef tijdens deze periode maar weinig water en zorg (als het weer het toelaat) voor voldoende ventilatie. Na de winter krijgt het plantje een groeispurt en is het slechts nog wachten op je eerste oogst.

Met welke gewassen werkt weeuwenteelt?

weeuwenteelt: spitskool

Weeuwenteelt wordt vooral ingezet bij het kweken van diverse koolsoorten. Deze ‘lentekolen’ zijn bijvoorbeeld spitskool (foto), witte kool, rode kool en bloemkool. Maar niet alleen kolen kun je op deze manier kweken. Ook andijvie, knolselderij, koolrabi, palmkool, rode bieten, sla, tuinbonen en wortels doen het prima als weeuwenteelt. Maar kijk voordat je zaden inslaat altijd even op de verpakking of jouw favoriete ras geschikt is om laat te zaaien.

Lees verder na de advertentie

Lentekool …?

Op Engelstalige moestuinwebsites heeft men het vaak over ‘spring cabbage’, ofwel lentekool. Maar als je op zoek bent naar zaden voor deze kool, zoek dan niet verder. Het is namelijk niet één soort. Met lentekolen worden koolsoorten bedoeld die je in de herfst zaait en in het voorjaar kunt oogsten.

Meer doen in de moestuin in herfst

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typte voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 09/2024

Gardeners’ World 09/2024

Bestel nu