De moestuin in oktober: dit kun je allemaal doen

Helga Kluiter
|
04/10/2022
moestuin in oktober: appels oogsten

Kun je nog wat doen in de moestuin in oktober? Jazeker! Want nu je de laatste oogst binnenhaalt, kun je je vol overgave gaan voorbereiden op het volgende moestuinjaar.

Lees verder na de advertentie

De grond verbeteren

grond voorbereiden

Zodra de grond in de moestuin in oktober is leeggehaald, heb je alle ruimte om je te storten op het verbeteren van de grond. Laat de spitvork echter lekker staan en spaar je rug. Want er zijn eenvoudigere methoden. Zaai bijvoorbeeld een groenbemester (in oktober kun je nog winterrogge zaaien). Alternatief kun je de grond bedekken met een dikke mulchlaag van compost. De wormen doen in de winter de rest van het werk voor je.

Wekelijks moestuintips in je mail

Iedere week dit soort tips voor je moestuin in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Oogsten in de moestuin in oktober

Lees verder na de advertentie

Het is tijd om de laatste oogst van de zomer binnen te halen, zoals bonen, courgettes en aardappelen. Dit kun je nog meer nu oogsten:

Pompoenen

We kunnen er in oktober niet omheen: pompoenen! Ze zijn niet alleen leuk voor Halloween, maar veel soorten zijn ook nog eens er smakelijk. Trakteer jezelf bijvoorbeeld op een lekkere pompoentaart. En heb je zaden over, geef ze dan aan de vogels.

Wortelen

Je kunt nog altijd verse wortelen oogsten. Als je door het jaar heen steeds kleine beetjes wortelen zaait, kun je in principe oogsten van mei tot december.

Appels

moestuin in oktober: appels oogsten

Oktober is dé maand om nog appels te oogsten. Pak een appel in je hand en draai hem een kwartslag. Komt hij makkelijk los van het steeltje, dan is hij goed rijp. Afhankelijk van het soort appel dat je hebt, eet je ze vers of maak je er moes van. Een appeltje voor de dorst bewaren kan natuurlijk ook.

Bieten

Rode bieten zijn vers uit eigen tuin vele malen lekkerder dan wat je in de winkel kunt kopen. Je kunt deze maand voor het laatst nog de verse knollen oogsten.

Zaaien en planten in oktober

Er kunnen nog steeds gewassen de grond in. Ga nu aan de slag met deze groenten:

Plantuien planten

plantuien planten

Je kunt plantuien planten in het voorjaar of in de herfst, tussen september en half november. Het voordeel van planten in het najaar is dat ze al snel wortels krijgen en in het voorjaar snel verder zullen groeien. Al in juni kun je dan oogsten, weken eerder dan wanneer je ze in de lente plant.

Knoflook poten

Deze maand kun je nog prima knoflook poten om begin zomer te kunnen oogsten. Zorg er bij het zaaien voor dat de grond goed draineert, anders rotten de teentjes in de winter weg. Zaai de teentjes bijvoorbeeld op ruggetjes om ze droger te houden.

Sla

winter moestuin aanleggen

Als je in oktober sla zaait, krijg je mogelijk nog een kleine oogst voor de winter. Daarna nemen ze een winterpauze. Maar vanaf maart zullen de blaadjes al snel weer gaan groeien en je een vroege oogst opleveren. Bescherm de plantjes in de winter met vliesdoek of een kweekklok tegen het ergste weer.

Tuinbonen zaaien

Je kunt ook in oktober nog tuinbonen zaaien om alvast een voorsprong te krijgen voor de planten in winterrust gaan. Zodra het in het voorjaar warm en licht genoeg is, zullen ze weer snel verder groeien. Heb je in september tuinbonen voorgezaaid, dan kun je de zaailingen nu ook uitplanten.

Fruitbomen en -struiken planten

Wanneer bomen en struiken in rust zijn, kunnen ze rechtstreeks van het land worden gerooid en geleverd met kale wortels. En dat kan je veel geld schelen. Daarom is het een goed idee om in herfst en winter fruit te planten.

Appels en peren

Fruitboom kale wortel planten

Oktober luidt de start van het kalewortelseizoen in. Bomen en struiken zijn als wortelgoed een stuk goedkoper te krijgen dan wanneer je ze de rest van het jaar in potten koopt. Let bij fruitbomen vooral op dat je de juiste onderstam kiest – bijvoorbeeld M27 (laagstam appelboom) of Kwee C (laagstam perenboom).

Bessen en kruisbessen

(Aal)bessen en kruisbessen zijn tussen oktober en maart ook goedkoper te krijgen als planten met kale wortels. Plant ze meteen na aankoop, want dan hebben ze nog de meeste kans om aan te slaan voor de temperaturen dalen. Al kun je ze de hele winter (behalve bij vorst in de grond) planten, zolang de struiken in rust zijn. Ook kun je ervoor kiezen om ze op een tijdelijke plek te planten (inkuilen).

Lees meer over je moestuin in oktober

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu