Het zijn dé klassiekers van de herfst: pompoenen! Maar wanneer moet je ze naar binnen halen? Je pompoen oogsten op de juiste manier én op het goede moment zorgt er namelijk voor dat je maandenlang plezier hebt van je aanwinst.
Lees verder na de advertentie
Wanneer pompoen oogsten?
Pompoen oogsten doe je het beste voordat de vorst begint in oktober of november, want pompoenen kunnen niet goed tegen kou. Voor het zover is hebben pompoenen veel zon nodig om goed te rijpen. Knip eind zomer wat bladeren weg van de plant, zodat er zoveel mogelijk licht op je pompoenen valt. Wanneer je vruchten beginnen te verkleuren, leg deze dan op een paar bakstenen. Zo verbeter je de luchtcirculatie en rijpt de vrucht gelijkmatiger.
Checklist: is je pompoen al rijp?
Er zijn een paar dingen waaraan je kunt herkennen dat het tijd is om je pompoen te oogsten.
- Een rijpe pompoen herken je in de eerste plaats aan de steel. Wanneer deze begint te barsten en wel iets wegheeft van de kurk van een fles, dan is het tijd om je pompoen te oogsten en af te laten rijpen.
- Een ander teken dat het tijd is om je pompoen te oogsten, zie je aan de schil. Deze wordt dikker en steviger. Kun je de schil nog indrukken met je duim? Dan is hij nog niet rijp.
- Verder moet je pompoen helemaal gekleurd zijn en bij de meeste soorten wordt ook de schil iets doffer.
- Klinkt hij ook nog hol als je erop klopt? Dan is hij klaar voor de oogst.
Wekelijks praktische tuintips in je mail
Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Pompoen oogsten, hoe doe je dat?
Wil je je pompoen oogsten? Let hier dan op:
- Knip of snijd de steel van je pompoen door. Het is geen goed idee om de pompoenen los te trekken! Gebruik in plaats daarvan een schoon mes of een schone snoeischaar.
- Zorg dat je een goed stuk steel aan de pompoen laat. Houd als richtlijn zo’n 10 cm aan. Als je geen steel aan je pompoen laat, gaat je pompoen sneller rotten.
- Ga zorgvuldig om met je pompoenen. Ook al hebben ze een stevige schil, ze kunnen alsnog beurse plekken krijgen waardoor je ze minder goed kunt bewaren.
Wat als je pompoen te vroeg oogst?
Moest je je pompoen oogsten voor hij rijp was, omdat er strenge vorst aankwam of je tuin te drassig werd? In sommige gevallen kun je de pompoen nog verder laten afrijpen op een zonnige, goed geventileerde plek in huis of in een kas of koude bak. Als de pompoen nog te jong is, kun je hem gebruiken zoals je ook courgette zou verwerken bij het koken.
Kan het kwaad als een pompoen nog niet rijp is?
Je eetbare pompoen is ook eetbaar als je hem te vroeg oogst. Wel heeft hij mogelijk een minder volle smaak en kan hij sneller gaan rotten als hij niet goed gerijpt is aan de plant. Verwerk je geoogste, onrijpe pompoenen daarom bijtijds en houd in de gaten of ze niet gaan schimmelen.
Pompoen bewaren
Na het pompoen oogsten, is er nog één ding dat je moet doen voor je ze kunt bewaren. Je pompoen moet namelijk nog afrijpen. Leg je geoogste pompoen twee of drie weken op een zonnige plek. Zo wordt de schil harder, waardoor de vrucht minder snel uitdroogt en je hem beter kunt bewaren. Leg je oogst bijvoorbeeld in een zonnige serre of een vensterbank. Als je ze buiten laat afrijpen, dek ze dan af op nachten met vorst en sla ze vervolgens ergens op waar het koel en droog is met een goede luchtcirculatie.
Wanneer je pompoen is afgerijpt, kun je veel soorten de hele winter bewaren. Muskaatpompoen is iets minder lang houdbaar. Over het algemeen geldt ook: hoe dikker de schil, hoe langer de pompoen meegaat.
Pompoen zaaien: het beste moment
Wil je zelf pompoen zaaien? Het beste moment daarvoor hangt af van of je binnenshuis of buiten zaait. Binnen kun je het beste eind april tot begin mei je pompoenen zaaien. Buiten kun je in een koude bak pompoenen zaaien zo’n twee tot drie weken voor IJsheiligen, zodat je ze na IJsheiligen kunt uitplanten. Je vindt nog meer handige zaaitips in ons artikel over pompoen zaaien.
Bijzondere pompoensoorten
Bij sommige soorten kun je pompoen oogsten op verschillende momenten. Zo ook de muskaatpompoen Cucurbita moschata. Deze pompoen kun je jong oogsten als een soort courgette, waarbij je ook de schil kunt eten, of je kunt hem oogsten als de schil dikker en verkleurd is. Een leuke variant is bijvoorbeeld ‘Trombolini d’Albenga’.