Courgette kweken van zaadje tot (enorme) oogst: zo makkelijk is het

Helga Kluiter
|
19/05/2022
courgette kweken in pot

Zelf courgette kweken is (bijna) net zo makkelijk als een courgetteplant kopen in het tuincentrum. Deze planten groeien namelijk vreselijk snel en van slechts twee of drie planten voed je al snel een heel gezin. Ga dus zelf aan de slag met courgette zaaien en ontdek hoe simpel en leuk dat is!

Lees verder na de advertentie

Courgette kweken: klussen per maand

  • April of mei: binnen voorzaaien
  • April tot en met mei: zaailingen binnen verpotten
  • Eind mei of begin juni: zaai buiten in de vollegrond
  • Half mei tot en met juni: plant jonge courgetteplanten uit
  • Juli tot oktober: oogst de vruchten

Wekelijks moestuintips in je mail

Iedere week dit soort moestips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Courgette kweken, hoe doe je dat?

courgette kweken in vollegrond

Lees verder na de advertentie

Courgettes zijn zo makkelijk te kweken dat je, zelfs als je pas laat zaait, toch al snel kunt oogsten. Het enige wat ze vragen is veel voedsel en water, want het zijn hongerige planten. Geef regelmatig water om de grond vochtig te houden en geef de planten voldoende ruimte, want ze worden behoorlijk groot.

Wanneer courgette zaaien

In april of mei kun je binnen beginnen met zaaien. Verpot de zaailingen wanneer ze groot genoeg zijn om te hanteren. Na IJsheiligen, wanneer er in principe geen risico meer is op vorst, kun je de jonge planten uitplanten. Je kunt ook wachten tot half mei of zelfs begin juni om de courgettes rechtstreeks in de vollegrond te zaaien.

Courgette voorzaaien

de tuin in april week 17: courgette zaaien

Je kunt courgettes binnen voorzaaien in april of mei. Zo ga je te werk:

  1. Vul een kweekpotje met liefst turfvrije, universele potgrond die niet te koud is. Duw de grond aan en duw per potje 2 of 3 zaden op hun zijkanten in de grond. Zo blijft er geen water op de grote, platte zaden staan en verklein je het risico dat ze wegrotten.
  2. Zaden ontkiemen: Bedek de zaden met wat meer potgrond of vermiculiet en zet het kweekpotje in een bak met lauw water, tot de grond goed vochtig is. Zet hem dan in een kweekbak met het deksel erop bij een temperatuur van ongeveer 20 °C.
  3. Courgette verder kweken: Wanneer de zaailingen opkomen, verplaats je de sterkste exemplaren naar grotere potten. Gooi de zwakkere zaailingen weg. Kweek de planten binnen verder op tot het buiten warm genoeg is om ze uit te planten en er geen kans meer is op vorst. Zet de planten 90 cm uit elkaar en mulch de grond om de plant om meer vocht vast te houden.

Courgette zaaien in de vollegrond

Eind mei of begin juni kun je courgettes rechtstreeks buiten zaaien in de vollegrond. Bereid de grond goed voor door er veel compost of goed verteerde stalmest doorheen te werken. Zaai een of twee zaden op 2,5 cm diepte, zo’n 90 cm uit elkaar. Zet er een doorzichtig glas of kweekklok overheen en laat dit staan tot de zaailingen wat groter zijn. Laat de sterkste zaailing staan en verwijder de andere. Bescherm de jonge plantjes tegen slakken.

Courgette in pot kweken

courgette kweken in pot

Courgettes zijn ook goed in potten te kweken, maar kies dan wel een echt grote pot. Zorg voor een voedingsrijke grond die voldoende vocht kan vasthouden en zet hem op een zonnige plek. Wil je écht optimaal gebruik maken van de beperkte ruimte die een pot biedt, kies dan een klimcourgette. Vergeet in dat geval niet om een klimconstructie bij je pot te plaatsen.

Courgette planten

courgette kweken: uitplanten

Je kunt je voorgezaaide courgettes uitplanten wanneer er geen kans meer is op vorst, meestal na IJsheiligen (half mei). Kies een zonnige, beschutte plek en geef de planten veel ruimte: één plant per vierkante meter of eentje per pot of groeizak. Geef ze voedingsrijke en vochtige (maar goed drainerende) grond. Mulch rond de plant met meer compost om vocht vast te houden in de grond.

Courgetteplanten verzorgen

courgette water geven

Courgettes zijn hongerige en dorstige planten, maar met de juiste verzorging geven ze je een enorme oogst terug voor je moeite.

Water geven

Bij courgettes kweken is voldoende water geven van levensbelang. Een bodem die constant net vochtig is, is perfect. Daarom moet je courgettes regelmatig water geven en proberen zo veel mogelijk vocht in de grond vast te houden door te mulchen. Bij droogte produceren de meeste soorten alleen mannelijke bloemen die geen vruchten dragen. Om meer vrouwelijke bloemen (en dus vruchten) te krijgen, moet je regelmatig voldoende water geven.

Voeding

Geef courgetteplanten om de twee weken een voeding die rijk is aan kalium, bijvoorbeeld (vloeibare) tomatenvoeding, om de bloei te stimuleren.

Courgettes oogsten

courgette kweken: oogsten

Courgettes kunnen een indrukwekkende omvang bereiken als je ze maar laat groeien, maar daar worden ze niet lekkerder van! Het beste oogst je ze jong, wanneer ze tussen de 10 en 15 cm lang zijn. Houd voor ronde courgettes een grootte van 15 tot 20 cm aan. Knip of snijd de stelen door om de vruchten te oogsten.

Courgettes rijpen sneller in warme en droge perioden. Je kunt het rijpingsproces versnellen door wat blad weg te knippen.

Courgette kweken: problemen

meeldauw

Over het algemeen zijn courgettes makkelijke planten, maar ze kennen een paar problemen die je gelukkig meestal kunt voorkomen:

Geen vruchten

Krijg je geen vruchten, dan heb je waarschijnlijk alleen mannelijke bloemen. Vrouwelijke bloemen herken je aan de verdikking achter de bloem, terwijl de mannelijke op een dunne, rechte stengel zitten. Krijg je alleen mannelijke bloemen, dan is het mogelijk of te koud of te droog. Geef voldoende water en voeding om de plant tevreden te houden. Je kunt de bloemen van de courgette trouwens ook eten.

Vruchten vallen af

Wanneer een vrouwelijke bloem niet bestoven wordt, zal de vrucht zich niet verder ontwikkelen en afvallen. Je kunt de plant een handje helpen als er (bijvoorbeeld door slecht weer) weinig bestuivers zijn: breng met een zacht kwastje wat stuifmeel over van de mannelijke naar de vrouwelijke bloemen.

Meeldauw

De witte poederlaag die je vaak ziet op het blad van de Cucurbita-familie is meestal echte meeldauw. Het tast de zowel de groei als de bloei en de vruchten aan. Gezonde planten zijn minder vatbaar, dus zorg dat ze genoeg ruimte hebben en dat de luchtcirculatie goed is. Droogte is funest, dus zorg voor voldoende water. Zie je toch meeldauw, knip de aangetaste bladeren dan meteen af.

Let op: diverse soorten courgette hebben blad met een zilver-witte doortekening die kan lijken op meeldauw. Als je goed kijkt, zie je dat de meeldauw een poederlaagje vormt, in tegenstelling tot de tekening van het blad.

Grauwe schimmel

Grijze, pluizige schimmel op planten is grauwe schimmel (botrytis). Het komt vaak voor tijdens nat of erg klam weer. Knip de aangetaste delen van de plant weg en verwijder ook dood plantenmateriaal op de grond. Voorkom dat het blad tijdens het gieten nat wordt.

Courgettes bewaren

oogst bewaren

Je kunt courgettes natuurlijk het beste meteen eten, maar ze blijven ook nog wel een week goed op een koele, donkere plaats. Heb je erg veel oogst, verwerk ze dan tot chutneys, maak ze in of maak er soep van en vries die in.

Courgette soorten

Er zijn vele soorten courgettes verkrijgbaar. Hier zijn een paar voorbeelden van de grote variatie:

  • ‘Black Beauty’: Een klassieker met donkergroene vruchten. Er zijn ook biologische zaden van verkrijgbaar.
  • ‘One Ball’: De knalgele ronde vruchten hebben crèmekleurig vruchtvlees.
  • ‘Tondo di Piacenza’: Bolcourgette die donkergroene, ronde vruchten geeft.
  • ‘Courgette Soleil’: Laagblijvende soort met lange, gele vruchten.
  • ‘Cocozelle di Napoli’: Slanke, donkergroene vruchten met lichtgroene strepen.

Klimcourgette

klimcourgette

Hoewel de meeste soorten courgette laag blijven, zijn er ook klimmende soorten. Die zijn ideaal als je weinig ruimte hebt. Goede klimcourgette-soorten zijn bijvoorbeeld ‘Black Forest F1’, ‘Long Green Trailing’, of de biologische ‘Ola Escaladora’ (foto). Leid ze over een klimrek of andere stevige steun.

Meer groenten en kruiden zelf kweken

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu