Maak een klimconstructie voor je plant: 7 eenvoudige stappen

Klimconstructie voor plant in pot

Klimplanten kun je in de vollegrond zetten of in potten: er is altijd een plant die past bij jouw tuin! Je plant heeft alleen wel iets nodig om tegenaan te klimmen. Gelukkig hoef je geen fortuin te investeren in een steunstructuur of klimconstructie voor je plant. In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe je zelf een eenvoudige wigwam maakt.

Lees verder na de advertentie

Wat heb je nodig voor een wigwam?

  • 5 stevige bamboestokken
  • 8 takken
  • Zacht bindtouw of raffia
  • Handzaag
  • Snoeischaar
  • Grote plantenpot

Om een klimconstructie te maken, gebruiken we in het voorbeeld bamboestokken van 2,4 m en takken van 1,8 m. Je kunt zelf kiezen welke afmetingen werken bij de plant en standplaats waarvoor je de tipi bouwt.

Wekelijks concrete tuintips in je mail

Iedere week praktische tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Takken die je kunt gebruiken voor je klimconstructie

Lees verder na de advertentie

Klimplant in pot met takken

Duurzame tip! Kijk vooral welke takken je nog hebt liggen. Je kunt bijvoorbeeld wilgentakken of hazelaartakken gebruiken voor bij de bamboeconstructie, maar ook andere takken zijn goede opties. Het belangrijkste is dat ze lang genoeg zijn voor jouw plantensteun.

Let op met wilgentakken, deze kunnen doorgroeien als je ze in de grond zet en zo uitgroeien tot een nieuwe boom. Wil je dit voorkomen? Gebruik dan oudere wilgentakken. Ook kun je de bast van de takken af halen, dan is de kans dat de tak doorgroeit kleiner.

Stap 1: De basis van jouw plantenrek in pot

Inkerven bamboestok voor tipi

Dit is de eerste stap als de klimplant in een pot wilt zetten. Zet je de tipi liever in de vollegrond? Sla stap 1 dan over en begin met stap 2, waarbij je de stokken direct in de grond zet voor stevigheid.

Zaag van de onderkant van vier bamboestokken 60 cm af. Gebruik twee van de afgezaagde stukken om een kruis te maken. Voor het kruis kun je ook twee extra bamboestokken gebruiken die al de goede lengte hebben, dan hoef je niet te zagen. Leg deze op de pot. Kerf een opening in het midden van de ene stok, zodat de andere erin past. Bind de stokken vervolgens samen met bindtouw of raffia.

Stap 2: De wigwam opbouwen

Wigwam klimconstructie vastmaken.

Zet de langste van de vijf stokken (de stok die je niet hebt ingekort) in het midden van de pot. Door de vorm van een plantenpot kan het moeilijk zijn om de stokken stevig vast te zetten in de grond. Zet daarom de vier stokken buiten de pot. Daarna draai je het touw tussen en rond de bovenkant van de stokken. Knoop het touw stevig vast, zodat de stokken stabiel staan.

Als je de wigwam in de vollegrond zet, is de middelste stok optioneel. Ga door naar het planten van de klimplant in stap 4.

Stap 3: Stokken vastmaken

Plantensteun vastmaken

Bind de lange stok in het midden van de pot vast aan het midden van het kruis. Bind de uiteinden van het kruis aan de vier stokken buiten de pot.

Stap 4: Klimplant planten

Voordat je de pot vult: staat hij op de goede plek? Zo ja, leg onderin een scherf van een oude bloempot en vul de pot verder op met (turfvrije) potgrond. Plant dan je klimplant naar keuze.

Stap 5: Plantensteun samenbinden

Klimconstructie maken

Duw de takken tussen de bamboestokken in de grond. Bind bovenin de wigwam alles samen.

Stap 6: Hangplant toevoegen

Voeg nog een hangplant toe aan de pot, zodat deze mooi over de randen kan groeien, of voeg een leuke bodembedekker toe als je de tipi in de vollegrond zet.

Stap 7: De final touch voor je klimconstructie!

Resultaat plantensteun klimplant klimconstructie.

Geef de planten water en je bent klaar!

Meer over klimplanten voor je tuin

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu