Laat je muren schitteren met deze vaste bloeiende klimplanten

Helga Kluiter
|
05/04/2022
blauweregen tegen huis

Met vaste bloeiende klimplanten krijg je bloemen op plekken waar andere planten niet kunnen komen. Bekijk je muren en schuttingen dus eens met andere ogen en plant er de mooiste vaste klimplanten tegenaan. Zo zorg je elk jaar weer voor een waar bloemenspektakel.

Lees verder na de advertentie

Wanneer bloeiende klimplanten planten

April is niet alleen de ideale tijd om constructies neer te zetten, zoals schuttingen, trellisschermen en pergola’s of obelisken. Het is ook een goed moment om de vaste klimplanten te planten die ertegenaan moeten groeien.

Haal eerst al het onkruid weg en voeg organisch materiaal (zoals compost) toe aan het plantgat. Duw na het planten de grond aan en bevestig de klimplant aan de constructie. Verbind zachte draad altijd eerst aan de constructie en dan pas aan de klimplant, zodat de stengels en ranken niet achterlangs gaan kruipen.

Rankend of zelfhechtend?

vaste bloeiende klimplanten

Er zijn grofweg twee manieren waarop klimplanten zich aan steunen vastmaken: via ranken of via hechtwortels. Ranken zien eruit als een soort draden die zich krullen om alles wat ze aanraken. Hechtwortels zijn kleine worteltjes die niet onder de grond maar in de lucht groeien. Zij kunnen zich aan van alles vastmaken, zelfs muren. Deze planten noemen we dan ook zelfhechtend.

Tot slot zijn er nog planten die we klimplanten noemen, maar die dat eigenlijk niet zijn. Die moet je steeds wanneer ze weer een stukje gegroeid zijn zelf vastmaken aan een steunstructuur.

Vaste bloeiende klimplanten

Lees verder na de advertentie

Deze vaste bloeiende klimplanten zijn een aanwinst voor elke verticale ruimte in je tuin:

1. Schijnaugurk (Akebia quinata)

Akebia quinata

De schijnaugurk ofwel Akebia quinata is een opmerkelijke, rankende klimplant, met donkere bloemen en paarse vruchten die een beetje op gel-boontjes lijken. Hij bloeit tussen maart en mei, maar aangezien de bloemen gevoelig zijn voor late vorst kun je hem het beste beschut zetten. Een echte klimmer, ideaal om in een haag te laten groeien. In zachte winters behoudt hij zijn blad. Zet hem in vochtige maar goed drainerende grond in de volle zon of halfschaduw.

  • Bloei: maart-mei
  • Hoogte: tot 10 meter

2. Blauweregen (Wisteria)

Misschien wel een van de meest iconische klimplanten is de blauweregen (Wisteria). Eind voorjaar bloeit hij met prachtige paars-blauwe trossen bloemen. Hij produceert lange ranken die je zowel in de zomer als winter moet snoeien om elk jaar weer voor veel bloemen te zorgen. Hij staat prachtig tegen muren en andere stevige klimstructuren.

  • Bloei: mei-juni
  • Hoogte: tot 9 meter

3. Clematis viticella ‘Abundance’

Clematis viticella Abundance

De laatbloeiende, bladverliezende Clematis viticella ‘Abundance’ draagt van halverwege de zomer tot in de herfst kleine, wijnrode bloemen. Dit lid van de Viticella-groep is beter bestand tegen verwelkingsziekte dan veel andere soorten. Zet hem in gevlekte schaduw of in de zon. Hij doet het verder in elke goede tuingrond. Laatbloeiende clematissen vallen in snoeigroep 3, wat inhoudt dat je hem in februari of maart terugsnoeit tot het onderste paar knoppen. Aangezien de bloemen op jong hout bloeien, zal hij door deze snoeimethode elk jaar weer uitbundig bloeien.

  • Bloei: juli-september
  • Hoogte: tot 3 meter

4. Wilde kamperfoelie (Lonicera periclymenum)

Wilde kamperfoelie

Een van de voordelen van kamperfoelie is dat hij het zowel in de schaduw als in de zon goed doet. Bovendien is hij groenblijvend. De inheemse Lonicera periclymenum is een struikachtige klimmer die in de zomer geurende, buisvormige bloemen draagt. Deze plant is geweldig voor de natuur. De bloemen lokken veel bijen, vlinders en andere bestuivers, vogels eten de zaden en vinden er beschutting in en voor rupsen is het een voedselplant.

Zet kamperfoelie bij voorkeur in vochtige, goed afwaterende grond. Hij is vatbaar voor meeldauw, maar dit kun je voorkomen door ervoor te zorgen dat de wortels in de schaduw staan. Lonicera periclymenum combineert trouwens geweldig met rozen.

  • Bloei: juli-augustus
  • Hoogte: tot 7 meter

5. Gewone jasmijn (Jasminum officinale)

Jasminum officinale

De gewone jasmijn is redelijk winterhard, dus zet hem bij voorkeur tegen een warme muur. In de winter verliest hij zijn blad, maar de rest van het jaar heeft hij donkergroen, geveerd blad. De groepjes met witte, stervormige bloemen van Jasminum officinale verspreiden ’s zomers een subtiele, zoete geur. Hij kan tegen wat schaduw, maar doet het beter in de volle zon. Leid zelf de ranken langs een latwerk om te voorkomen dat de plant rommelig wordt.

  • Bloei: juni-augustus
  • Hoogte: tot 5 meter

6. Klimrozen

vaste bloeiende klimplanten: klimrozen

Eigenlijk is de naam klimroos misleidend, want deze rozen klimmen niet zelf. Maar als je ze zelf leidt en regelmatig aanbindt, kun je ze prachtig over pergola’s of tegen muren of schuttingen laten groeien. Er zijn klimmende rozen in alle populaire rozencategorieën verkrijgbaar – van hybride theerozen tot Engelse rozen. Ook heb je de keuze wat betreft kleur, geur, doorns en enkele of dubbele bloemen. Leid klimrozen langs muren, schuttingen, pergola’s of grote obelisken in de volle zon tot halfschaduw.

  • Bloei: mei-september (afhankelijk van soort)
  • Hoogte: 2 tot 4 meter (afhankelijk van soort)

7. Klimhortensia (Hydrangea anomala subsp. petiolaris)

vaste bloeiende klimplanten: klimhortensia

De Hydrangea anomala subsp. petiolaris, zoals de populaire klimhortensia voluit heet, is perfect voor een muur op het noorden of een schaduwrijke plek. Hij groeit de eerste paar jaar niet snel, maar hij is het wachten meer dan waard. Vanaf eind voorjaar draagt hij enorme bloemschermen. Hij is zelfhechtend en bedekt zo zonder hulp schuttingen en muren.

Zet hem in vochtige, goed drainerende grond in schaduw of halfschaduw. Hij groeit ook goed in de zon, maar dan verwelken de bloemen sneller dan in de schaduw.

  • Bloei: mei-juli
  • Hoogte: tot 15 meter

Meer (vaste) bloeiende klimplanten

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu