Klimplanten met bloemen: 16 schitterende keuzes
Klimplanten met bloemen kunnen een tuin een heel andere aanblik geven. Ze bedekken kale muren, schuttingen of hekken met hun groen en vaak uitbundige bloei. Je kunt sommige klimplanten ook goed in potten zetten en natuurlijk ook over pergola’s laten groeien.
Bloeiende klimplanten zijn niet alleen mooi om te zien, veel soorten zijn ook zeer nuttig voor bestuivende insecten. Dichte pakketten klimplanten zijn daarnaast ook een goede plek voor vogels om hun nestjes in te bouwen. Je geeft een hoop kleur en leven aan een normaal ‘dode’ plek in de tuin.
Klimplanten kunnen op verschillende manieren omhoog klimmen. Zo heb je bijvoorbeeld rankende klimplanten, zoals de druif (Vitis) en kamperfoelie (Lonicera). Andere zijn zelfhechtende klimplanten, zoals klimop (Hedera helix) en klimhortensia (Hydrangea). Klimrozen, ramblers (Rosa) en Vuurdoorn (Pyracantha) kunnen ook goed klimmen, maar zul je soms wat moeten begeleiden of opbinden voordat ze zelf hun weg vinden.
Bloeiende klimplanten hebben verschillende voorkeuren voor standplaatsen, van volle zon tot schaduw. Ook aan de bodem worden soms specifieke eisen gesteld, maar de meeste zullen het prima doen in jouw tuin.
Klimplanten met bloemen
Laat je inspireren door deze 16 prachtig bloeiende klimplanten.
1. Klimrozen en ramblers
Heb je rekken of pergola’s in de tuin? Dan kun je zowel klimrozen als ramblers hier perfect op begeleiden. Er zijn zeer veel verschillende soorten waar je uit kunt kiezen, ‘The Lady of the Lake’ is een bijvoorbeeld rambler die de gehele zomer blijft bloeien en is goed toe te passen op pergola’s in de halfschaduw.
Rozen kunnen goed zijn voor dieren in de tuin, maar dat verschilt per variant. Enkele, open bloemen zullen bepaalde bestuivers aantrekken. Varianten die heel bossig groeien geven beschutting, waar vogels weer graag nesten in bouwen. Ook sommige behangersbijen zullen de bladeren van bijvoorbeeld ‘Frances E. Lester’ gebruiken om hun nestgangen te bekleden.
Lees verder na de advertentie
Hoogte: 350 cm of meer
Standplaats: Zonnig, halfschaduw
2. Passiebloem (Passiflora caerulea)
Voor een exotische tint in de tuin, kun je heel goed passiebloemen planten. Deze klimplanten bloeien uitbundig op een warme, zonnige plek. Halfschaduw kan ook goed voor deze plant. Zorg voor een vochtige bodem, maar wel met een goede drainage. Honingbijen zullen deze bloemen bezoeken. De oranje vruchten zijn eetbaar!
Hoogte: Tot 275 cm
Standplaats: Zonnig, halfschaduw
3. Suzanne-met-de-mooie-ogen (Thunbergia alata)
Als je naam Suzanne is, mag deze natuurlijk niet ontbreken in je tuin. Deze klimplant heeft mooie, oranjerode bloemen, met een zwart hart. Soms kunnen ze ook geel zijn, afhankelijk van de cultivar. Het is een eenjarige klimplant.
Hoogte: 150 cm
Standplaats: Zonnig, halfschaduw
4. Bosrank (Clematis vitalba)
Als je een flinke oppervlakte snel wilt bedekken met een klimplant, dan is de inheemse bosrank een goede optie. In de zomer heeft deze klimplant roomwitte bloemen. In het najaar geeft hij nóg een keer een mooie versiering, in de vorm van pluizenbollen (zaad). Omdat het een inheemse plant is, mag je verwachten dat verschillende soorten wilde bijen en hommels de bloemen komen bezoeken.
Hoogte: 500 cm (tot maximaal 25 meter indien niet gesnoeid)
Standplaats: Halfschaduw, volle zon
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week dit soort handige (moes)tuintips, checklists en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
5. Japanse sterjasmijn (Trachelospermum asiaticum)
Deze snelgroeiende, rankende klimplant heeft subtiele bloemen. In het najaar zullen de groene bladeren prachtig roestbruin tot rood kleuren. Het is niet een echte winterharde plant, dus zorg dat je voldoende bescherming aanbrengt wanneer het koud wordt.
Hoogte: Tot 300 cm
Standplaats: Halfschaduw, volle zon
6. Hop (Humulus lupulus)
Welbekende, inheemse, klimplant die ook veel wordt gebruikt voor het maken van bier. Het is een ruige klimplant die onderdak biedt aan vele insecten en verschillende rupsen, zoals van de gehakkelde aurelia (Polygonia c-album). De plant is eenslachtig, dus de mannelijke en vrouwelijke planten hebben verschillende bloeivormen.
Hoogte: 600 cm
Standplaats: Zon, halfschaduw, schaduw
7. Bougainvillea
De Bougainvillea is een wintergroene klimplant, met kleurrijke bloemen. Omdat deze vaste bloeiende klimplant niet winterhard is, kun je hem het beste in een pot zetten. In de winter kun je hem dan gemakkelijk binnen zetten. Na IJsheiligen, mag hij weer naar buiten.
Hoogte: 120 cm
Standplaats: Halfschaduw, volle zon
8. Wilde kamperfoelie (Lonicera periclymenum)
De avondlucht wordt gevuld met de heerlijke geur van de wilde kamperfoelie. Dit doet de plant om bestuivers, vooral veel nachtvlinders, aan te trekken. Een plant die dus uitstekend helpt bij het vergroten van de biodiversiteit in je tuin! In het najaar worden de bessen gegeten door vogels. Naast de geur, zien de bloemen van deze klimplant er ook prachtig uit.
Hoogte: Tot 300 cm
Standplaats: Halfschaduw, schaduw
9. Druif (Vitis vinifera)
Druiven zijn mooie klimplanten met onopvallende bloemen, maar natuurlijk boordevol heerlijke druiven (mits je de druif goed snoeit). Als je ze over een pergola laat groeien, kun je een mooie gefilterde schaduw creëren over je terras. En tegelijkertijd van de druiven genieten.
Hoogte: Tot 900 cm, maar ook met de juiste snoei goed laag te houden, zoals bij wijngaarden.
Standplaats: Zon, halfschaduw
10. Blauweregen (Wisteria)
Blauweregen of ook wel Wisteria, naar zijn wetenschappelijke naam, is een fantastische klimplant met mooie bloemen. Deze staat prachtig als je hem langs een gevel laat groeien of op een pergola. Zowel de Chinese als de Japanse hebben mooie paarsblauwe bloemen die ook nog eens een lekkere geur afgeven.
Hoogte: 1000 cm
Standplaats: Zon, halfschaduw
11. Trompetklimmer (Campsis ‘Indian Summer’)
Trompetklimmers zijn snelgroeiend en zijn handig wanneer je een zonnige muur of hek wilt laten groeien. Ze zien er exotisch uit, maar ze kunnen goed tegen kou (tot -10°C). Voor een rijkere bloei kun je het beste kiezen uit ‘Indian Summer’ en ‘Madame Galen’.
Hoogte: 400 cm
Standplaats: Zon (liefst beschut)
12. Heggenrank (Bryonia dioica)
Deze inheemse plant is goed geschikt voor een grote, wildere tuin. Het is een snelle groeier met een ondergrondse knol en kan een woekerend karakter hebben. Desalniettemin heeft deze klimplant prachtige bladeren en groenwitte bloemen, waar bestuivers gek op zijn. Komt van nature voor op kalkrijkere gronden aan bosranden.
Hoogte: 400 cm
Standplaats: Zon, halfschaduw, schaduw
13. Klimop (Hedera helix)
De ‘doodgewone’ klimop die je veel in tuinen ziet, is een inheemse plant. Klimop is een snelgroeiende klimplant met onopvallende bloemen. In de winter heeft blauwzwarte bessen. Het is een wintergroene klimplant.
Voor het leven in de tuin is deze plant een hele goede keus. In het najaar, wanneer de klimop bloeit, zal het gonzen met de bijen. Ook verschillende (nacht)vlinders gebruiken het als waardplant en leggen er hun eieren op. In de winter worden de bessen gegeten door verschillende foto’s. Ook merels (en andere tuinvogels) maken graag hun nestjes in deze klimplant.
Hoogte: 1000 cm
Standplaats: Zon, halfschaduw, schaduw
14. Bosrank (Clematis tangutica)
Familie van de inheemse bosrank (Clematis vitalba), met een aantal mooie varianten voor in de tuin. De ‘Bill MacKenzie’ heeft prachtige gele bloemen en trekt in zekere mate ook bestuivers aan. De zaadpluizen worden in vogelnestjes verwerkt.
Hoogte: 400 cm
Standplaats: Zon, halfschaduw
15. Klimhortensia (Hydrangea anomala petiolaris)
Deze klimhortensia (Hydrangea anomala subsp. petiolaris) is populair in de tuin. De klimplant verdraagt schaduw goed, maar zal in de zon uitbundiger bloeien en aantrekkelijk zijn voor bijvoorbeeld zweefvliegen. De plant heeft stugge takken en is zelfhechtend. Ondersteuning kan bij kleine planten nuttig zijn, totdat hij zelf zijn weg vindt.
Hoogte: 1000 cm
Standplaats: Zon, halfschaduw, schaduw
16. Vuurdoorn (Pyracantha)
De vuurdoorn bloeit in het voorjaar met crèmewitte bloemen en in het najaar volgen gelige of vuurrode bessen. Zowel de bloemen als de bessen worden door veel dieren bezocht. Je kunt de bessen ook verwerken in jam!
Hoogte: 300 cm
Standplaats: Zon, halfschaduw
Winterharde klimplanten met bloemen
Niet alle planten die we hierboven hebben beschreven zijn winterhard. Toch zitten er een aantal groenblijvende en sterke klimplanten tussen. Vuurdoorn, klimop en sommige rozen zullen doorgaans hun blad behouden en kunnen tegen koudere temperaturen.
In de regel is het zo dat inheemse planten sowieso winterhard zijn, hoewel meestal niet groenblijvend. Deze planten zijn afgestemd op het gematigde klimaat in onze streken. Als je kiest voor deze planten, dan zal je ze waarschijnlijk in het voorjaar al op zien komen. Met name de bosranken en de wilde kamperfoelie zullen al vroeg hun bladeren laten zien.
Welke bloeiende klimplanten in de zon of schaduw
Opvallend is dat veel bloeiende klimplanten, met name inheemse soorten, het goed doen in zon, halfschaduw en schaduw. De meer tropische soorten zoals de passiebloem, bougainvillea, druif, trompetklimmers en suzanne-met-de-mooie-ogen hebben de voorkeur voor de volle zon, maar kunnen ook in halfschaduw gedijen.
Als je nagaat waar een plant vandaan komt en in welke (natuurlijk) habitat deze groeit, kun je vaak ook goed bepalen wat de standplaats is. Tropische of zuidelijke planten houden vaak van warmte (en vaak vocht), dus is een zonnige standplaats op het zuiden aan te raden. Bekijk bij de planten hierboven wat hun ideale standplaats is.