Klimop snoeien: dat is nu níét het moment

Govert de Jong
|
09/09/2024
Klimop bloemen

Het is altijd een flinke klus: de klimop (Hedera) snoeien. Deze wintergroene klimplant is perfect om tegen schuttingen en muren te laten klimmen. Naast dat het een geweldige tuinplant is, zijn ook dieren er gek op. Én dat is juist de reden om niet altijd rigoureus te snoeien! Wij vertellen je waarom en wanneer je dan wel zou moeten snoeien.

Wanneer je klimop het beste níét kunt snoeien

Klimop kun je op twee momenten in het jaar echt beter met rust kunt laten. In het (latere) voorjaar en de zomer gebruiken tuinvogels klimop dolgraag om hun nesten in te maken, het is de perfecte schuilplaats.

In het najaar krijgt de Hedera een heel andere functie: voedsel! Vanaf ongeveer september tot in oktober komt de klimop in bloei en geven de bloemen het broodnodige voedsel aan hongerige bestuivers, nu andere planten vrijwel allemaal zijn uitgebloeid. In de herfst en winter worden de bessen gegeten door vogels. Door de klimop in deze tijd zoveel mogelijk niet te snoeien, geef je de natuur in de tuin een flinke steun in de rug!

Jonge merel klimop
Jonge merel (Turdus merula)
Foto: Angela / Pixabay
Klimopbij Colletes hederae
Klimopbij (Colletes hederae)
Foto: Anne Marie van Dam / Pixabay

Kijktip: houd je klimop eens in de gaten, je zult zien dat merels, zanglijsters, pimpelmezen, winterkoningen en koolmezen zich schuilhouden tussen de bladeren en hun eieren erin uitbroeden. In de nazomer en herfst gonst het van de wilde bijen (zoals de klimopbij, die grotendeels afhankelijk is van klimop), vlinders en zweefvliegen.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

En wanneer dan wél snoeien?

Lees verder na de advertentie

Klimop snoeien

Het beste is om rigoureus te snoeien in het vroege voorjaar: maart tot uiterlijk eind april (maar houd in de gaten of er niet al vogelnestjes bezet zijn). In de late zomer, maar voor de vorming van de bloemen kun je licht snoeien. Probeer in deze periode niet teveel weg te halen, want daarmee haal je ook de beschutting en de bloemknoppen weg. Voorkom snoeien in de winter om vorstschade te voorkomen en vermijd veelvoorkomende snoeifouten.

Stap voor stap: klimop (Hedera) snoeien

Klimop heggenschaar

Klimop is een zeer sterke plant en kan veel hebben. Flink snoeien is dan ook geen probleem, wanneer het tijd is voor de grote snoeibeurt. We leggen je stap voor stap uit hoe je de klimop kort kunt snoeien.

Stap 1: gereedschap en voorbereiding

Gebruik het liefst een scherpe en schone snoeischaar, zodat snoeiwonden gemakkelijk kunnen helen en je geen plantenziektes kunt overbrengen. Wil je snel snoeien, dan kun je ook een heggenschaar gebruiken (zie verderop).

Stap 2: bepaal hoeveel je gaat snoeien

Voor een lichte snoei hoef je alleen uitschieters weg te knippen om vorm te behouden of om woekeren tegen te gaan. Voor het grove snoeiwerk bepaal je waar de hoofdtakken zitten. Vanuit die hoofdstructuur kun je gaan snoeien. 

Stap 3: snoeien

Wees niet bang om dit rigoureus aan te pakken, maar pas op dat je niet een hoofdtak doorneemt, zodat alle zijscheuten ook afsterven. Probeer onder het dichte bladerdek de hoofdstructuur terug te vinden en zorg dat je deze in stand houdt. Je kunt vanuit daar takken weghalen. Zorg voor rechte snijwonden, die het liefst iets schuin aflopen, zodat vocht zich er niet kan ophopen.

Stap 4: snoeiafval verwerken

Het snoeiafval kun je in de groenkliko kwijt, maar je kunt het ook composteren. Heb je veel snoeiafval? Gooi niet alle klimop op de composthoop, het is belangrijk dat compost wordt opgebouwd uit verschillende soorten groen. Zorg dat je geen wortels van de Hedera op de composthoop legt: deze zullen makkelijk wortel schieten en vanuit daar verder groeien.

Klimop snoeien met elektrische heggenschaar

Heb je een haag of heg van klimop? Dan is een snelle manier om te snoeien met een elektrische heggenschaar. De klimop kan dit prima hebben, maar je zult wel een minder mooi resultaat hebben dan wanneer je het met een snoeischaar snoeit.

Bladeren kunnen bruine randen krijgen en de snijwonden zullen grover zijn en daardoor minder makkelijk helen. Gelukkig is de hedera een sterke plant en zal prima tegen dit stootje kunnen. Let wel op dat er geen vogelnestjes bezet zijn, wanneer je gaat snoeien.

Verwaarloosde klimop snoeien, hoe doe je dat

Klimop hedera
Foto: Hans / Pixabay

Het snoeien van een woekerende klimop gaat hetzelfde als je bij een normale, grove snoeibeurt zou doen. Bepaal waar de hoofdtakken zitten en werk vanuit daar de zijtakken bij. Het kan zijn dat je eerst flinke stukken moet wegknippen, voordat je de hoofdtakken goed kunt zien en weg kunt snoeien.

Meer lezen

Govert de JongGovert kan uren praten over inheemse planten, natuur en het dierlijk leven in de tuin. Duurzaamheid en biodiversiteit past hij veel toe in de tuin én hij schrijft er graag over voor Gardeners' World!
Magazine van Gardeners’ World 10/2024

Gardeners’ World 10/2024

Bestel nu