Lees verder onder de advertentie
Klimop
Hedera helix

Lees verder onder de advertentie
Klimop, Hedera helix, is een groenblijvende en inheemse klimplant die je vaak in de tuin op muren, hekken, latwerken, veranda’s en pergola’s ziet ? en daarbuiten in voedselrijkere natuurgebieden. Je kunt hem ook in potten of als kamerplant kweken. Leer hieronder wat voor plant Hedera is, wat voor soorten cultivars er zijn, hoe je ze kunt planten, stekken en nog veel meer.
Ga naar
-
Hedera helix: de populairste klimop
-
Standplaats van Hedera
-
Hedera (klimop) planten: wanneer en hoe?
-
Hoe je Hedera kunt snoeien
-
Klimop stekken
-
Verzorging van klimop
-
Klimop in pot en als kamerplant
-
Welke Hedera is geschikt voor de schutting?
-
Is klimop een invasieve soort?
-
Kan klimop een probleem vormen?
-
Hoe verwijder je een grote klimop?
-
Is klimop giftig?
-
Probleemoplossing bij klimop
-
Soorten Hedera
Hedera helix: de populairste klimop

Je zou het misschien niet verwachten, maar klimop is eigenlijk een klimmende heester en is samen met hulst en maretak (of vogellijm) het enige groenblijvende loofhoutgewas in Noord-Europa. De plant groeit tot 12 meter hoog en de hoofdranken kunnen tot armdikte groeien. In Groot-Brittanië noemt men klimop ook wel English Ivy.
Klimop kent twee groeifasen. In de jonge fase groeit hij omhoog en hecht zich aan oppervlakken via kleine worteltjes langs de stengels. Na ongeveer tien jaar wordt het een volwassen plant en kan de plant breed groeien en struikachtig worden. Pas vanaf dan zullen in de herfst geelgroene bloemen verschijnen, die bloeien van september tot in december. Vanaf de winter zie je de eerste zwarte bessen verschijnen, met steenvruchten erin.
Hedera is perfect voor tuindieren

Klimop is een van de beste klimplanten voor (tuin)dieren. De geelgroene bloemen bieden laat in het seizoen nectar en stuifmeel voor insecten en de zwarte bessen zijn calorierijk en vormen voedsel voor vogels, zoals lijsters en merels in de late winter. Klimop biedt ook beschutting aan vogels, vleermuizen, kleine zoogdieren, (nacht)vlinders en allerlei andere kleine insectensoorten.
Ontvang wekelijks praktische tuintips
Standplaats van Hedera

Klimop is zeer gemakkelijk te kweken. Als standplaats staat hij graag in elke grond, in zowel zon als schaduw en alles wat er tussenin zit. De plant groeit ook in droge schaduw. Het enige waar je wel op moet letten is dat de bodem niet langdurig nat is of zeer zuur is, dat vind de plant niet prettig. Zet de plant langs muren, heggen, bomen, veranda’s of andere klimconstructies, maar vermijdt kwetsbare muren, waar de plant zich doorheen kan werken.
Klimop als bodembedekker
Je kunt Hedera ook als bodembedekker toepassen. Door de sterke groei is de bodem snel bedekt. Je kunt ervoor kiezen om de inheemse variant toe te passen, wat het beste is voor tuindieren, maar ook cultivars. Zo heb je lichtbladige varianten die een donkere plek in de tuin kunnen uitlichten.
Hedera (klimop) planten: wanneer en hoe?

Het aanplanten van Hedera kan vrijwel het hele jaar, maar vermijdt vorstperioden en hittegolven. Doorgaans is de beste tijd voor het aanplanten van klimop (en andere planten) in het najaar, wanneer de bodem nog warm is en de plant al in rust komt. Deze zal namelijk dan nog veel wortels aanmaken en dat geeft hem een knallende start in het voorjaar. Ook in het voorjaar kun je klimop planten, zorg wel dat je nieuwe planten in deze tijd voldoende water krijgen.
Planten van klimop, zo doe je dat
Plant klimop op dezelfde diepte als de kluit en duw de aarde aan. Geef goed water, zeker in droge perioden is het aan te raden regelmatig te gieten bij jonge aanplant. Klimop is zelfhechtend, dus het is niet nodig de plant op te binden.
Hoe je Hedera kunt snoeien

Klimop is een oersterke plant en kan een flinke snoeibeurt prima verdragen. Kijk bij het snoeien van Hedera van te voren of vogels nestjes hebben gebouwd. Zo ja? Wacht dan met het snoeien van dit deel tot later in het jaar als de jonge vogeltjes zijn uitgevlogen.
Klimop stekken

Het stekken van klimop is gemakkelijk. Je kunt deze drie methoden toepassen:
- Stekken op water. Knip een scheut of stengel van de klimop af, ongeveer 15-20 cm, bij een verdikking of een knoop. Verwijder de onderste bladeren. Plaats de stek in een potje, vaas of bak met water. Zet hem licht (niet in direct zonlicht), en warm weg. Na een tijdje zul je wortels zien groeien. Vervolgens kun je de stek overpotten in een pot met potgrond.
- Stekken in potgrond. Neem op dezelfde wijze een stek, zoals hierboven beschreven. Verwijder ook de onderste bladeren, en de zachte top. Je houdt dus alleen een houtig deel over. Steek deze in een pot met turfvrije potgrond en zorg dat de aarde vochtig blijft. Zet ook deze stek licht weg, maar niet in de directe zon. Na verloop van tijd zullen er nieuwe wortels zijn gegroeid en kun je de stek uitplanten.
- Afleggen. Je kunt ook lange uitlopers die over de grond kruipen afleggen. Kijk waar een verdikking of knoop aan de uitloper zit. Duw deze aan op de grond, met eventueel wat aarde er overheen. Leg vervolgens iets zwaars, zoals een baksteen, op de knoop. De plant zal hier wortel schieten. Bij voldoende wortels kun je de uitloper afknippen en elders uitplanten.
Het geheim van de kweker
Ambachtelijke kwekers delen hun kennis en tips!
- De beste tips: van zaaien tot verzorgen
- Bijzondere planten volgens de kenners
- Meer dan 30 kwekers aan het woord

Verzorging van klimop
Klimop heeft maar weinig verzorging nodig. Alleen bij jonge plantjes is het belangrijk dat je die bij aanplant voldoende en regelmatig water geeft tijdens droge perioden. Klimop hoeft verder geen water te krijgen en ook geen extra voeding, behalve wanneer je deze in een pot kweekt.
Klimop in pot en als kamerplant

Jonge klimopplanten kunnen ook in potten worden gekweekt, evenals klein blijvende variëteiten. Ze hangen sierlijk over de randen en zijn vooral in wintercombinaties mooi doordat de plant groen blijft. Je kunt ze leiden en vastmaken aan een spandraden.
Wil je klimop als kamerplant? Kies dan een lichte, koele plek zonder direct zonlicht. Denk aan een veranda, een onverwarmde serre of een tochtige hal of overloop. Geef water als de bovenste 2-3 cm van de potgrond droog is, en laat overtollig water weglopen. Geef de plant maandelijks voeding in de lente en de zomer.
Welke Hedera is geschikt voor de schutting?

Alle Hedera helix-variëteiten zijn geschikt om tegen een schutting te plaatsen. Het is vooral een kwestie van wat je mooi vindt. De ene soort groeit wellicht wel sneller dan de andere. Voor een snelle groei en veel meerwaarde voor biodiversiteit kun je het beste de ‘gewone’ inheemse Hedera helix kiezen. Deze zijn doorgaans goed verkrijgbaar bij duurzame kwekers.
Hedera als schutting zelf
Omdat Hedera een snelgroeiende, groenblijvende klimplant is, kun je deze ook prima plaatsen zónder houten schutting of stenen muur. Plaats een stevig rooster of constructie met gaas en laat hier de Hedera tegenop klimmen.
Is klimop een invasieve soort?
Klimop is een sterke plant die vrijwel overal groeit. In sommige delen van de wereld, waaronder de Noord-Amerika, groeit klimop als een invasieve exoot. Hierdoor staat hij bekend als woekeraar, maar dat is niet het geval in zijn oorspronkelijke verspreidingsgebied, bij ons in Europa.
Kan klimop een probleem vormen?
Klimop groeit met gemak hoog in bomen, maar dat schaadt de boom niet – klimop is geen parasiet. Bij oude zieke bomen, kan het gewicht van een volwassen klimop de boom uiteindelijk de das om doen, bijvoorbeeld tijdens een storm en het geheel omwaait.
Klimop is een goed isolerende plant en houdt huizen warmer in de winter en koeler in de zomer. De luchtwortels van klimop beschadigen muren niet, maar kunnen wel scheuren binnendringen in oud of beschadigd metselwerk. Op die plekken kun je hem beter iets in toom houden. Houd klimop wel uit de buurt van dakgoten, want deze kunnen door de plant verstoppen als hij erin groeit.
Hoe verwijder je een grote klimop?
Is klimop een probleem geworden doordat hij bijvoorbeeld zeer groot en zeer hoog in bomen of tegen muren groeit? Zaag dan de hoofdstam(men) door. Laat de plant afsterven en trek hem daarna voorzichtig van de boom of muur. Houd er rekening mee dat klimop (zeer) oude muren bij elkaar kan houden en wanneer je deze verwijderd, er schade aan de muur kan ontstaan. Sommige wortels kunnen achterblijven op het oppervlak – verwijder deze met een harde borstel.
Gebruik in geen geval chemische middelen en gif om klimop te bestrijden. Deze zijn niet effectief, doordat de plant dit niet opneemt door de taaie bladeren. Wel doen de chemicaliën zeer veel schade aan jouw tuin, bodem en al het dierlijk leven dat erin voorkomt.
Is klimop giftig?
Klimop wordt soms verward met poison ivy (Toxicodendron radicans), een klimplant uit Noord-Amerika die geen familie is van onze ‘eigen’ klimop. Het sap van klimop is echter wel licht giftig en kan huidirritatie veroorzaken. Bij inname kan het maagklachten veroorzaken. Draag het liefst handschoenen bij het hanteren van klimop en vermijd consumptie. De plant is ook licht giftig voor huisdieren.
Probleemoplossing bij klimop
Klimop heeft zelden problemen, maar soms kan het onderstaande voorkomen.
- Bladvlekkenziekte – Soms ontstaan er donkere vlekken door schimmel of bacteriën. Deze schaden de plant niet. Verwijder aangetaste bladeren en maak het blad niet nat bij het water geven, door aan de voet te sproeien.
- Terugval naar groen – Soms verliezen bonte of bijzonder gevormde bladeren hun variatie en keren terug naar enkel groen. Verwijder deze scheuten zodra je ze ziet. Klimop die binnenshuis staat kan kleur verliezen bij te weinig licht, verplaats de plant naar een lichtere plek.
- Bruine bladpunten – Bij binnenplanten kan dit wijzen op te warme of droge lucht. Zet de plant koeler en houd de luchtvochtigheid in de gaten.
Soorten Hedera

- Hedera helix ‘Glacier’ – Kleine, drie- tot vijflobbige grijsgroene bladeren met zilvergrijze en crèmekleurige tekening. Voor in de tuin of in potten. H x B: 2m x 2m
- Hedera helix ‘Green Ripple’ – Donkergroen blad met lichte nerven, krijgt soms een paarse tint in de winter. H x B: 6m x 6m
- Hedera helix ‘Goldheart’ – Diepgroene bladeren met gele vlekken. H x B: 6m x 6m
- Hedera helix ‘Goldchild’ – Kleine grijsgroene bladeren met gele randen. H x B: 3m x 3m