Feit of fabel? Dit moet je weten over klimop (Hedera helix)

Helga Kluiter
|
21/10/2021
Hedera helix

Klimop (Hedera helix): hele volksstammen beschuldigen deze plant ervan bomen te wurgen en huizen te doen instorten. Maar doet hij dat ook daadwerkelijk? Wij gingen op onderzoek uit.

Lees verder na de advertentie

Klimop (Hedera helix)

Nee, klimop verstikt geen bomen en je huis stort er niet van in. Onze inheemse en wintergroene klimop (Hedera helix) is juist een van de belangrijkste planten voor de natuur die je in je tuin kunt hebben.

Hier zijn 6 goede redenen waarom je klimop niet uit je tuin moet verbannen:

1. Klimop schadelijk voor muur?

Klimop schadelijk voor muur

Heel veel mensen denken nog steeds dat klimop slecht is voor de muren van hun woningen. Maar eigenlijk geldt dat alleen voor oude muren met metselwerk van kalkmortel of loszittend pleisterwerk. Voor alle andere muren is klimop juist goed! Het houdt de muren namelijk droog en zorgt bovendien voor wat extra isolatie. Bovendien houdt het geluid en fijnstof tegen.

2. Klimop bessen vogels

Hedera helix voor vogels

Lees verder na de advertentie

Rond februari en begin maart, juist op het moment dat er bijna geen bessen meer te vinden zijn, zijn de bessen van de klimop rijp. Daarom is Hedera helix voor de vogels zoals merels, mussen en vinken en andere besseneters een ontzettend belangrijke voedselbron.

3. Dieren schuilen in klimop

Klimop biedt in de winter onderdak aan vele insectensoorten, vogels en zelfs vleermuizen. Onder het dichte bladerdek blijven ze allemaal droog en onttrokken aan het zicht van hongerige roofdieren. En in het voorjaar kunnen vogels er naar hartenlust hun nesten in bouwen.

4. Klimop tegen boom schadelijk?

Klimop tegen boom

Als er klimop in een boom groeit, is dat geen teken dat de boom ongezond zou zijn. De klimop is namelijk geen parasiet en hij heeft gewoon zijn eigen wortelstelsel in de grond. En dus zorgt hij ook voor zijn eigen kostje – water en voedingsstoffen onttrekt hij in ieder geval niet aan de boom. Ook maakt het de boom niet minder veilig. De boom is slechts een handig opstapje bij zijn klimtocht naar boven.

5. Insecten houden van Hedera helix

Doordat klimop bloeit in een periode dat veel andere planten ermee ophouden, is deze plant ideaal voor bijen en zweefvliegen die nog op zoek zijn naar nectar. Maar ook heel veel vlindersoorten zijn blij met deze late bron van nectar. Zo kunnen ze voor de winterrust nog een goede maaltijd nuttigen.

6. Klimop in plantenbak

Hedera helix in bloembakken

Jonge klimop is een goede opvuller in bloembakken en winterpotten, omdat hij mooi over de rand hangt. Je kunt Hedera helix daarnaast op elk moment van het jaar in vorm snoeien. Wees wel voorzichtig hiermee als je een gevoelige huid hebt, want het sap van de klimop kan de huid irriteren.

Meer planten voor biodiversiteit

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu