De 5 kleurrijkste vaste planten voor bijen en vlinders

Helga Kluiter
|
11/02/2021
vaste planten voor vlinders en bijen: gekleurde border

Je borders voor de zomer plannen is echt een leuke klus voor een koude winterdag. En als je bij je planning ook nog rekening houdt met de wensen van allerlei beestjes in je tuin, is dat des te beter. Met vaste planten voor bijen en vlinders barst jouw tuin deze zomer van het leven.

Lees verder na de advertentie

Snel en goedkoop meer kleur in je tuin

Vlinder op kruisdistel (Eryngium)
Vlinder op kruisdistel

Je zomerborders worden een lust voor het oog als je er veel lang bloeiende vaste planten in zet. Dat betekent echter niet dat je meteen veel geld moet uitgeven! Februari of begin maart (zodra het weer het toelaat) is namelijk een prima periode om planten te delen. Zet de gedeelde plantjes vervolgens snel op hun nieuwe standplaats, zodat ze in de zomer weer bloeien!

Maak je tuin nóg diervriendelijker

Vaste planten waar bijen en vlinders blij van worden

Deze vaste planten bieden niet alleen spectaculaire, felle kleuren. Ze bevatten ook veel nectar en pollen voor allerlei bestuivende insecten, zoals bijen en vlinders, maar ook motten en sluipwespen. Met deze 5 vaste planten voor bijen en vlinders zorg je snel voor meer leven in je tuin.

1. Crocosmia x crocosmiiflora ‘Emily Mckenzie’ (montbretia)

Lees verder na de advertentie

Crocosmia x crocosmiiflora ‘Emily Mckenzie’
Crocosmia x crocosmiiflora ‘Emily Mckenzie’

Montbretia of Crocosmia is een echt feestnummer. Deze plant bloeit uitbundig met veel bloemen en vurige kleuren. Op de foto hierboven zie je Crocosmia x crocosmiiflora ‘Emily Mckenzie’ die de zomer samen viert met Pennisetum villosum (lampenpoetsergras).

Biodiversiteit: Bijen en andere bestuivende insecten weten hun weg naar deze montbretia moeiteloos te vinden.

Combinatie: Zet Crocosmia voor een opvallend effect in groepen door een border met vaste planten.

2. Rosa gallica ‘Versicolor’ (historische roos)

Vaste planten voor bijen en vlinders: Rosa mundi
Rosa gallica ‘Versicolor’

Rozen mogen eigenlijk in geen enkele zomertuin ontbreken. De historische roos Rosa gallica ‘Versicolor’ (ook bekend onder de naam Rosa mundi) bloeit langer als je hem regelmatig de verwelkte bloemen verwijdert (dit wordt ‘koppen’ genoemd).

Biodiversiteit: De Rosa gallica ‘Versicolor’ heeft nectarrijke bloemen met veel pollen en trekt daarmee bijen aan.

Combinatie: Combineer deze zachte, romantische roze roos bijvoorbeeld met Astrantia (Zeeuws knoopje) voor maandenlang kleur.

3. Eryngium x zabelii ‘Jos Eijking’ (kruisdistel)

Vaste planten voor bijen en vlinders: kruisdistel
Eryngium x zabelii ‘Jos Eijking’

Kruisdistels (Eryngium) vallen op in droge, zonnige borders en grindtuinen. Hun bloemen bestaan eigenlijk uit een heleboel kleine, opeengepakte bloemetjes. Daar omheen zit een kraag van stekelige schutbladeren. Eryngium x zabelii ‘Jos Eijking’ is een opvallende hybride kruisdistel die lang bloeit. Hij doet het trouwens ook goed als snijbloem, zowel vers als gedroogd.

Biodiversiteit: Bijen, vlinders, motten en andere bestuivers bezoeken deze plant veelvuldig.

Combinatie: Kruisdistel vormt een prachtige combinatie met Geranium wallichianum ‘Buxton’s Variety’ (ooievaarsbek).

4. Verbascum ‘Clementine’ (toorts)

Verbascum ‘Clementine'
Verbascum ‘Clementine’

Toorts (Verbascum) is een droogte-tolerante plant, waarvan het grijzige blad aaibaar zacht is. De lange, zachte bloemstelen schieten eind voorjaar snel omhoog en bloeien meestal met gele bloemen. Verbascum ‘Clementine’ is een cultivar die niet geel bloeit, maar licht oranje. Na de bloei zaait hij zichzelf uit – ideaal dus voor een zonnige gemengde of kruidachtige border.

Biodiversiteit: Aantrekkelijke plant voor bijen en vlinders

Combinatie: Een paarse of roze Salvia contrasteert mooi met het oranje van de toorts. Denk bijvoorbeeld aan de populaire Salvia nemorosa ‘Ostfriesland’.

5. Papaver orientale ‘Avebury Crimson’ (oosterse klaproos)

Papaver orientale ‘Avebury Crimson'
Papaver orientale ‘Avebury Crimson’

De oosterse klaproos (Papaver orientale) zorgt meteen voor een zomers gevoel, met rode bloemkopjes wuivend in de warme zomerwind. Is je border een beetje saai en kun je nog wel wat kleur gebruiken, kies dan deze Papaver orientale ‘Avebury Crimson’. Die draagt namelijk flinterdunne, felrode bloemen op sterke, lange stengels. Zet hem in de volle zon op een goed afwaterende plek.

Biodiversiteit: Bijen en andere bestuivende insecten zijn gek op klaprozen.

Combinatie: De rode klaproos steekt sterk af tegen de pruikenboom Cotinus coggygria ‘Purpureus’ met zijn paarse blad.

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 05/2024

Gardeners’ World 05/2024

Bestel nu