Dit zijn 7 goedkope (en prachtige) tuinplanten die je tuin snel vullen

Govert de Jong
|
03/05/2024
Grote kattenstaart zaait zich goed uit, maar is ook goed in toom te houden.

Bloemen zijn onmisbaar in elke tuin. Wil je veel bloemen in je tuin? Dan kunnen losse planten aardig in de kosten lopen. Gelukkig zijn er ook goedkope planten voor buiten die je tuin tot een pareltje kunnen omtoveren! Wij delen zevengoedkope tuinplanten die we aanraden in elke tuin.

Lees verder na de advertentie

Leer deze 7 goedkope en prachtige tuinplanten kennen

inheemse vijverplanten: grote kattenstaart
Lythrum salicaria ‘Blush’ (kattenstaart)

Onderstaande (inheemse) tuinplanten zijn een grote aanwinst voor jouw tuin, zowel voor het oog als voor het dierlijke leven! Ze breiden zich gemakkelijk uit in jouw tuin, waardoor je voor weinig geld al snel een goed gevulde tuin zult hebben.

1. Lievevrouwebedstro (Galium odoratum)

Lievevrouwebedstro is van nature een bosplant

Lievevrouwebedstro is een prachtige, frisgroene bodembedekker die uitstekend groeit in de schaduw. In het voorjaar tovert het jouw schaduwtuin om in een witte zweem van felwitte bloempjes. Het is een inheemse plant en staat graag vochtig. Hoewel de plant ook met zaad verspreid wordt door mieren (het zogenaamde mierenbroodje), zal zich een tapijt vormen door middel van wortelstokken.

 • Standplaats: Schaduw
 • Bloei: April – mei
 • Hoogte x Breedte: 15-30 cm x 100-100 cm

Meer tips zoals deze?

Lees verder na de advertentie

Helpt dit artikel jou? Lees in Gardeners’ World magazine alles over praktisch en duurzaam tuinieren! Natuurlijk vind je ook boordevol inspiratie om aan de slag te gaan in jouw zomertuin. Neem nu een abonnement op ons magazine en ontvang 40% korting!

2. Goudsbloem (Calendula officinalis)

Een zeer bekende tuinplant met bewezen medicinale werking en buiten dat vooral prachtig om te zien! De goudsbloem is een eenjarige plant (wel winterhard) en moet elk jaar opnieuw gezaaid worden. Gelukkig kun je gemakkelijk zelf de zaden oogsten, zodat dit echt een goedkope tuinplant is. De feloranje kleur valt niet alleen op bij jouw tuinbezoekers, maar ook bij de nuttige bestuivers! Lees hier nog meer over calendula.

 • Standplaats: Volle zon
 • Bloei: Mei – november
 • Hoogte x Breedte: 30-50 cm x 25 cm

Tip: Deze 5 planten zijn onmisbare goede buren in de moestuin.

3. Koninginnekruid (Eupatorium cannabinum)

Eupatorium Cannabinum zon

De naam alleen al is koninklijk! Deze prachtige hoog opgaande plant heeft lichtroze bloemen en is in de zomer een absolute insectenmagneet. Het is een mooie plant om achterin de border te plaatsen, zodat je een mooi hoogteverschil kunt creëren. Naast de inheemse variant zijn er talloze variëteiten waaruit je kunt kiezen om verschillende kleuren in je tuin te brengen.

Koninginnekruid houdt wel van een vochtige bodem, kijk dus goed of je tuin geschikt is, of plaats hem als oeverplant! Deze plant heeft de neiging sterk uit te zaaien, wat gunstig is als je goedkope tuinplanten wilt hebben. Dun tijdig de zaailingen uit.

 • Standplaats: Halfschaduw – volle zon
 • Bloei: Juli – september
 • Hoogte x Breedte: 150 cm x 150 cm

4. IJzerhard (Verbena bonariensis)

vlinderplant paars

Onmisbaar in veel tuinen; ijzerhard. Deze prachtige opgaande plant heeft dunne stengels en smalle, donkergroene bladeren. Als kers op de taart vormen zich bovenin paarse bloemen. Deze plant beweegt mooi mee in de wind en wordt druk bezocht door vlinders.

Gebruik deze plant in het midden of achterin de border. Hoewel de plant ijzerhard genoemd wordt, kan hij niet tegen ijzige kou. De plant zaait gemakkelijk uit en je zult het opvolgende jaar nieuwe zaailingen zien verschijnen. Je kunt ook de zaden verzamelen en in het voorjaar binnenshuis voorzaaien in zelfgemaakte zaaipotjes van papier.

 • Standplaats: Volle zon
 • Bloei: Juli – oktober
 • Hoogte x Breedte: 150 cm x 45 cm

Tip: Verbena bonariensis komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. We hebben in de Lage Landen ook het subtiele neefje van de bonariensis: Verbena officinalis. Deze ‘inheemse’ soort is een archeofyt (‘oude plant’ in het Grieks) en is inmiddels zo’n 500 jaar in Nederland aanwezig.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

5. Grote kattenstaart (Lythrum salicaria)

Grote kattenstaart zaait zich goed uit, maar is ook goed in toom te houden.

Als je in vochtige gebieden woont, is de grote kattenstaart een bekend gezicht in de zomer. Vele hoge aren met paarsrode/roze bloemen en vol met bijen, zweefvliegen en vlinders. Deze prachtige plant kun je ook prima in je tuin zetten! Wel houdt de plant van redelijk vochtige voeten, bijvoorbeeld bij de vijver of in goed vochtvasthoudende grond.

Heeft de kattenstaart het naar zijn zin? Dan zullen er veel zaailingen volgen en heb je binnen de kortste keren een bloemenzee. De plant is wel heel goed in toom te houden! Een goede goedkope plant voor buiten dus.

Tip: De grote kattenstaart is goed te combineren met andere inheemse planten zoals de grote pimpernel (Sanguisorba officinalis) en lange ereprijs (Veronica longifolia).Ook past hij prachtig bij reguliere tuinplanten zoals Inula-soorten en Ligularia-soorten.

 • Standplaats: Halfschaduw, volle zon
 • Bloei: Juni – september
 • Hoogte x Breedte: 80-200 cm x 60 cm

6. Bosrank (Clematis vitalba)

Bosrank is een sterk uitbreidende klimmende plant. Een goedkope tuinplant voor grote oppervlakten
Bosrank – Clematis vitalba. Foto: Jhenning / Pixabay

Heb je een wat grotere tuin en behoefte aan een sterke klimplant? Met een of twee bosranken kun je een grote oppervlakte aan muur of schutting bedekken. Kosteneffectief dus!

In de zomer zal je schutting versierd worden met roomwitte bloemen, die na bevruchting veranderen in pluizenbollen (in het Engels wordt de plant ook wel ‘Old mans beard’ genoemd). Deze pluizen hebben ook veel sierwaarde in de wintermaanden! De bloemen worden graag bezocht door hommels, honingbijen en verschillende wilde bijen.

goedkope planten: bosrank
In de winter zijn ook de zaden van de bosrank prachtig om te zien. Foto: Hans / Pixabay

Let op: het is een goedkope tuinplant omdat het een zeer grote oppervlakte kan bedekken. Dat is gelijk ook iets waar je rekening mee moet houden; je zult hem regelmatig moeten snoeien.

 • Standplaats: Halfschaduw, volle zon
 • Bloei: Juni – augustus
 • Hoogte: 500 cm (tot maximaal 25 meter indien niet gesnoeid)

7. (Salix caprea)

goedkope planten
Mannelijke bloem van de boswilg. Foto: Frauke Riether / Pixabay
goedkope planten
Vrouwelijke bloem van de boswilg. Foto: Lmoonlight / Pixabay

Op zoek naar een snelgroeiende boom die ook goedkoop is in aanschaf? Denk dan eens aan een wilg, zoals de boswilg (Salix caprea). Deze boom groeit tot maximaal 8 meter hoog en is daardoor goed toe te passen in de tuin. Ook is hij goed te knotten!

Koop ze goedkoop als los wortelgoed of neem een stek van een oudere boom. In het voorjaar zal hij uitbundig bloeien met wilgenkatjes, broodnodig voedsel voor de slaperige hommels. De boom moet wel op vochtige grond staan, maar leent zich goed als tuinplant.

 • Standplaats: Halfschaduw, volle zon
 • Bloei: Maart – april
 • Hoogte: 800 cm

Waarom zijn sommige tuinplanten goedkoper dan andere?

fouten bij het stekken

Tuinplanten die doorgaans goedkoop te verkrijgen zijn, vermeerderen zich met wortelstokken of zaaien zich gemakkelijk uit. Dit maakt het kweken van deze planten makkelijker en deze worden daardoor vaak goedkoper aangeboden. Ook zijn planten die buiten gekweekt kunnen worden (zoals inheemse planten) soms ook goedkoper; er is immers geen verwarmde plantenkas nodig. De goedkoopste manier is natuurlijk zelf planten stekken (foto) of het zaaien van planten.

Sterke planten die lang meegaan, zijn op termijn ook goedkopere planten. Je hoeft immers niet elk jaar nieuwe planten aan te schaffen. Deze 10 makkelijke tuinplanten zijn niet kapot te krijgen.

Meer ideeën om aan goedkope tuinplanten te komen

Naast deze selectie zijn er nog talloze andere goedkope tuinplanten te vinden. Je kunt deze kopen, maar het is nog leuker (en voordeliger) om planten met elkaar te delen. Kijk eens bij de buren wat voor planten zij hebben staan, misschien mag je wel een stek nemen? Zijn er meerdere groene tuinen in de straat? Je kunt ook een mini-plantenmarkt organiseren en plantjes met elkaar uitwisselen!

Meer over goedkope tuinplanten

Meer lezen over:
Inspiratie
Govert de JongGovert kan uren praten over inheemse planten, natuur en het dierlijk leven in de tuin. Duurzaamheid en biodiversiteit past hij veel toe in de tuin én hij schrijft er graag over voor Gardeners' World!
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu