Dit zijn de 5 beste tips voor het aanleggen van een natuurlijke vijver
Wil je meer leven in je tuin krijgen? Dan is een natuurlijke vijver aanleggen het beste wat je kunt doen!
Natuurlijke vijver aanleggen
Bij het aanleggen van een natuurlijke vijver is niet alleen de beplanting belangrijk. Wil je er zeker van zijn dat je vijver een hit wordt bij vele insecten, amfibieën, vogels en zoogdieren, let dan op de volgende 5 punten.
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week tips voor je vijver en je tuin in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
1. Vijver afmetingen
Hoe groter de vijver, hoe meer dieren erop af komen. Maar ook een kleine moerasbak of potvijver kan een oase zijn voor vogels, kleine zoogdieren en ongewervelden. Een vijver van 4 à 5 vierkante meter trekt de meeste diersoorten, maar heb je écht geen ruimte hiervoor dan is een vijvertje van slechts 2 × 2 meter een goede kraamkamer voor onder meer kikkers, salamanders en libellen.
2. Vijver 60 cm diep
Lees verder na de advertentie
De ideale diepte is ten minste 60 cm op het diepste punt. Je kunt dan niet alleen veel soorten planten laten groeien, maar ook beschermt het dieren (zoals salamanders) die op de bodem hun winterslaap houden tegen vorst.
3. Voorgevormde vijvers?
Bij het aanleggen van je vijver heb je de keuze uit vijverfolie en voorgevormde vijvers van kunststof of glasvezel. Het nadeel van kant-en-klare vijverbakken is dat ze vaak geen aflopende waterkant hebben. Met vijverfolie is het veel eenvoudiger om een natuurlijke vorm te krijgen. Folie van butylrubber is duurder dan pvc, maar gaat wel langer mee.
4. Vijver met strandje
Een natuurlijke vijver moet een lange, aflopende waterkant hebben. Egels en kikkers kunnen dan makkelijk het water in en uit komen, en vogels en kleine zoogdieren kunnen er badderen en drinken. Ondiep water vormt ook een habitat op zich voor kevers en andere insecten. Kiezels en keien langs de waterkant geven de vijver tot slot een natuurlijke aanblik en bieden insecten en amfibieën een plek om te schuilen en zich voort te planten.
5. Vijver zonder vissen
Doe geen vissen – en al helemaal geen goudvissen – in je natuurlijke vijver. Ze vreten namelijk veel van het andere waterleven op, zoals kikkervisjes. En dat gaat ten koste van de dieren die je naar je tuin wilt lokken.