Dit zijn de 5 beste tips voor het aanleggen van een natuurlijke vijver

Helga Kluiter
|
28/09/2021
natuurlijke vijver aanleggen

Wil je meer leven in je tuin krijgen? Dan is een natuurlijke vijver aanleggen het beste wat je kunt doen!

Lees verder na de advertentie

Natuurlijke vijver aanleggen

Bij het aanleggen van een natuurlijke vijver is niet alleen de beplanting belangrijk. Wil je er zeker van zijn dat je vijver een hit wordt bij vele insecten, amfibieën, vogels en zoogdieren, let dan op de volgende 5 punten.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week tips voor je vijver en je tuin in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

1. Vijver afmetingen

vijver met strandje

Hoe groter de vijver, hoe meer dieren erop af komen. Maar ook een kleine moerasbak of potvijver kan een oase zijn voor vogels, kleine zoogdieren en ongewervelden. Een vijver van 4 à 5 vierkante meter trekt de meeste diersoorten, maar heb je écht geen ruimte hiervoor dan is een vijvertje van slechts 2 × 2 meter een goede kraamkamer voor onder meer kikkers, salamanders en libellen.

Lees verder na de advertentie

2. Vijver 60 cm diep

salamander

De ideale diepte is ten minste 60 cm op het diepste punt. Je kunt dan niet alleen veel soorten planten laten groeien, maar ook beschermt het dieren (zoals salamanders) die op de bodem hun winterslaap houden tegen vorst.

3. Voorgevormde vijvers?

natuurlijke vijver aanleggen

Bij het aanleggen van je vijver heb je de keuze uit vijverfolie en voorgevormde vijvers van kunststof of glasvezel. Het nadeel van kant-en-klare vijverbakken is dat ze vaak geen aflopende waterkant hebben. Met vijverfolie is het veel eenvoudiger om een natuurlijke vorm te krijgen. Folie van butylrubber is duurder dan pvc, maar gaat wel langer mee.

4. Vijver met strandje

natuurlijke vijver aanleggen

Een natuurlijke vijver moet een lange, aflopende waterkant hebben. Egels en kikkers kunnen dan makkelijk het water in en uit komen, en vogels en kleine zoogdieren kunnen er badderen en drinken. Ondiep water vormt ook een habitat op zich voor kevers en andere insecten. Kiezels en keien langs de waterkant geven de vijver tot slot een natuurlijke aanblik en bieden insecten en amfibieën een plek om te schuilen en zich voort te planten.

5. Vijver zonder vissen

natuurlijke vijver aanleggen

Doe geen vissen – en al helemaal geen goudvissen – in je natuurlijke vijver. Ze vreten namelijk veel van het andere waterleven op, zoals kikkervisjes. En dat gaat ten koste van de dieren die je naar je tuin wilt lokken.

Meer natuurlijke vijver aanleggen

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu