Natuurlijke vijver? Met deze planten maak je het echt af

Helga Kluiter
|
28/03/2021
Moerasvergeet-mij-nietje (Myosotis scorpiodes)

Door een natuurlijke vijver aan te leggen zorg je voor veel meer leven in je tuin. Kikkers, salamanders, waterjuffers, maar ook vogels en egels zullen je er dankbaar voor zijn! Maar welke planten passen bij zo’n natuurvijver? En op welke plek zet je ze?

Lees verder na de advertentie

Dichtbij of verder weg? De juiste indeling voor je vijverplanten

Natuurlijke vijver indeling
Zet struiken en bomen wat verder weg van de vijver.

Met de juiste planten op de juiste plek zorg je ervoor dat er diervriendelijke habitats ontstaan in en om de vijver. Houd deze indeling aan, van dichtbij tot verder weg:

  • Zorg in de vijver voor zuurstofplanten, en verder voor planten die deels boven het water uit steken, zodat beestjes erop kunnen rusten.
  • Zet oeverplanten en moerasplanten aan de rand van de vijver.
  • Verder van het water af zet je braamstruiken en bloeiende struiken.
  • Nog wat verder weg zet je bomen. Die moeten niet te dicht bij de vijver staan, want je wilt niet dat de bladeren in het water vallen.

Help insecten de natuurlijke vijver in en uit

Gele lis (Iris pseudacorus)
Gele lis (Iris pseudacorus)

Vooral belangrijk voor een natuurlijke vijver zijn planten die uit het water steken, zoals gele lis (Iris pseudacorus). Kleine beestjes, zoals de larven van libellen, kunnen hierop klimmen. Ook kruipende planten langs de oever, zoals het smakelijke waterkers, zijn een goede keuze. Zo kunnen andere beestjes de vijver in en uit klauteren.

Zorg voor beschutting met oeverplanten

Lees verder na de advertentie

Een natuurlijke vijver met oeverplanten.
Zorg voor oeverplanten om je vijver.

Je hebt voor je natuurvijver oever- of moeras planten nodig, want die zorgen met schaduw voor beschutting en een hoge luchtvochtigheid. Kies bijvoorbeeld brave hendrik (Blitum bonus-henricus). Dat is een mooie plant, die in de lente ook lekker is (vergelijkbaar met asperges).

Meer planten die goed zijn voor een natuurlijke vijver

Deze planten in en om je natuurlijke vijver worden nog meer zeer gewaardeerd door het dierlijk leven:

Polei (Mentha pulegium)

Natuurlijke vijver: Polei
Polei (Mentha pulegium)

Mentha pulegium ofwel polei is een muntplant met met lichtpaarse bloemen. Hij doet het goed op de modderige grond langs je vijver en is een bron van nectar voor vlinders, bijen en zweefvliegen.

Egelboterbloem (Ranunculus flammula)

Egelboterbloem (Ranunculus flammula)
Egelboterbloem (Ranunculus flammula)

De egelboterbloem (Ranunculus flammula) groeit breeduit, doet het goed langs de waterkant en draagt van juni tot september bloemen die inderdaad lijken op boterbloemen.

Klein sterrenkroos (Callitriche alustris)

Klein sterrenkroos (Callitriche alustris)
Klein sterrenkroos (Callitriche alustris)

Een goede zuurstofplant voor vijvers in de schaduw is klein sterrenkroos (Callitriche alustris). De stelen vormen een dichte mat met rozetvormige bladeren. De mat bedekt het wateroppervlak en dient zo als bescherming voor vissen en jonge kikkers.

Moeras-vergeet-mij-nietje (Myosotis scorpiodes)

Moeras-vergeet-mij-nietje (Myosotis scorpiodes)
Moerasvergeet-mij-nietje (Myosotis scorpiodes)

Een leuke keuze is het blauwe moerasvergeet-mij-nietje (Myosotis scorpiodes), die in moerasgrond en ondiep water groeit. De watersalamander legt eitjes op de bladeren van die plant.

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu