Krijgt je vijver te weinig zon? Dit kun je eraan doen

Helga Kluiter
|
25/05/2021
vijver te weinig zon

Een vijver aanleggen kun je het beste doen op een zonnig plekje, want hij heeft zon nodig om gezond te blijven. Maar wat als je vijver te weinig zon krijgt? Gelukkig zijn daarvoor een aantal oplossingen mogelijk.

Lees verder na de advertentie

Mag een vijver in de schaduw?

Krijg je vijver een deel van de dag schaduw, of ligt hij in gevlekte schaduw onder bomen, dan is dat geen probleem. Maar met meer dan de helft van de dag schaduw krijgt je vijver te weinig zon. De planten die het water van zuurstof voorzien, zullen dan stagneren en algen zullen de vijver overnemen.

Vijver te weinig zon

Probeer deze vier tips om je schaduwrijke vijver in topconditie te houden.

1. Bomen rond vijver

Wil je een vijver in een schaduwrijke tuin aanleggen, kies dan een plek waar de zon minstens de helft van de dag schijnt. Staan er om die plek bomen of grote struiken, maak het gebied dan lichter door bomen en struiken aan de zuidkant te snoeien of zelfs te verwijderen.

2. Schaduwplanten vijver

Dotterbloem

Lees verder na de advertentie

Er zijn een aantal vijverplanten die wat schaduw kunnen hebben, zoals:

  • Borstelbies (Scirpus isolepsis)
  • Waterhyacint (Eichhornia crassipes)
  • Moerasvergeet-me-nietje (Myosotis scorpioides)
  • Dotterbloem (Caltha palustris), watersla (Pistia)
  • Watermunt (Mentha aquatica)

De Kaapse waterlelie (Aponogeton distachyos) is daarnaast een goed alternatief voor een traditionele waterlelie. Goede zuurstofplanten zijn waterpest (Elodea) gekroesd fonteinkruid (Potamogeton crispus).

3. Vijver bladeren verwijderen

Vijver bladvrij houden

Bomen en struiken die over je vijver hangen zorgen voor veel bladval in het water. Het blad breekt af in het water en produceert daarbij veel te veel voedingsstoffen. Daardoor wordt het water troebel en een broedplaats voor algen. Om het water helder te houden, moet je regelmatig het gevallen blad uit je vijver halen.

4. Waterornament

Heb je echt geen geschikte zonnige plek in je tuin voor een vijver, overweeg dan een klein waterornament voor de tuin. Je trekt er misschien geen dieren mee aan, maar het ziet er wel mooi uit. En als je een pomp toevoegt, kun je ook nog genieten van het ontspannende geluid van het stromende water.

Meer lezen over vijvers

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu