Maak een moerastuin in een bak

Helga Kluiter
|
23/04/2021
Moerastuin in bak

Een vijver is een fantastische manier om meer kleine beestjes in je tuin te krijgen. Maar ook met een moeras, waarin je moerasplanten zet die veel stuifmeel geven, trek je heel wat insecten. En je hebt zo weinig ruimte voor een moerastuin in een bak nodig dat je hem zelfs op een balkon kwijt kunt.

Lees verder na de advertentie

Waarom een moerastuin?

Libelle op blad
Libellen en waterjuffers kunnen rustplekken goed gebruiken. (foto: Tanaka Juuyoh)

Een moeras is een erg nuttige aanwinst in elke tuin. Tussen de stengels en wortels van moerasplanten kunnen veel kleine beestjes overwinteren. De stengels en bladeren van de planten vormen een fijne rustplaats voor libellen en waterjuffers. En kikkers, padden en andere beestjes rusten eveneens graag op een vochtige oever.

Meer biodiversiteit in de tuin

Zo maak je een moerastuin in een bak

Je hebt maar weinig ruimte nodig voor een moerastuin – zelfs met een diepe bak (van minstens 25 cm diep) maak je al een mini-moeras. Volg deze stappen om een mooie moerastuin in een pot te maken.

Dit heb je nodig

Lees verder na de advertentie

  • Een pot of bak, misschien een oud tinnen babybadje
  • Vijverfolie
  • Universele potgrond
  • Planten die van vocht houden – we gebruiken hier pluimspirea (Astilbe), gevlekt leverkruid (Eupatorium) en schout-bij-nacht (Rodgersia henrici).
  • Leisteenflinters, grind of mos (naar keuze)

Stap 1: verzamel de planten

Astilbe is een goede moerasplant
Pluimspirea (Astilbe) houdt van een vochtige plek in de tuin.

Verzamel eerst enkele planten die van vochtige omstandigheden houden. Gebruik bijvoorbeeld pluimspirea (Astilbe), gevlekt leverkruid (Eupatorium) en schout-bij-nacht (Rodgersia henrici). Wil je het nog wat spannender maken: ook vleesetende planten behoren tot de mogelijkheden.

Stap 2: bereid de moerastuin bak voor

Moerastuin in bak - vul de bak met grond
Vul de moerastuin bak met vijverfolie en grond.

Boor gaten in de bodem van de bak en bekleed hem met vijverfolie. Zorg dat die over de randen van de bak hangt. Vul de bak dan voor een deel met tuingrond.

Stap 3: plaats de planten

Plant de moerasplanten in de bak.
Plant de moerasplanten in de bak.

Zet de planten neer zoals je ze wilt hebben en vul de pot daarna verder op met grond. Duw de aarde goed aan en geef flink water. Als je vleesetende planten gebruikt, geef dan altijd regenwater in plaats van leidingwater.

Stap 4: voeg steentjes toe

Vul je moerastuin in bak af met steentjes
Dek de grond af met steen of mos.

Snijd de overhangende resten vijverfolie af, zodat het niet meer zichtbaar is. Voeg tot slot een laag grind, stukjes leisteen of mos toe om verdamping te verminderen.

Stap 5: houd de grond vochtig

Moerastuin in bak: het resultaat

Controleer regelmatig of je mini-moeras nog vochtig genoeg is en geef water wanneer dat nodig is.

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu