Slakken bestrijden zonder gif: 7 tips die werken

Helga Kluiter
|
19/03/2024
huisjesslakken bestrijden

Het blad van je hosta’s zit vol gaten en van veel zaailingen en jonge plantjes staat alleen nog een zielig steeltje overeind. Slakken in de tuin kunnen een behoorlijke ravage aanrichten. Maar er zijn meerdere manieren om slakken te bestrijden – en daarvoor heb je geen slakkenkorrels of gif nodig!

Lees verder na de advertentie

Slakken bestrijden (zonder gif)

Zijn slakken in de tuin goed of slecht? Slakken zijn uitstekende opruimers van de natuur, dus veel soorten zijn erg nuttig in de tuin. Maar als het er erg veel zijn en ze peuzelen jouw (vaak jonge) planten op, dan is het goed om actie te ondernemen. Toch is het geen aanrader om slakkenkorrels te gebruiken, want slakken worden gegeten door allerlei dieren. En je wilt voorkomen dat de korrels in de magen van egels en vogeltjes belanden…

Hier zijn 7 dingen die je wél kunt doen tegen te veel slakken in de tuin:

1. Zorg voor een gezond ecosysteem in de tuin

Natuurlijke vijver indeling

De beste manier om naaktslakken en huisjesslakken in toom te houden, is te zorgen voor een gezond ecosysteem in je tuin. Je moet dus zorgen voor een goede biodiversiteit, zodat je dieren aantrekt die slakken eten. Een vijver aanleggen is misschien wel het beste. Daarmee trek je kikkers en padden aan. Met heggen, struiken en bomen lok je merels en lijsters. En ook egels houden wel van een lekker hapje escargot!

Wekelijks duurzame tuintips in je mail

Lees verder na de advertentie

Iedere week dit soort duurzame tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

2. Bescherm gevoelige planten tegen slakken

Hosta's zijn gevoelig voor slakken.

Slakken in de tuin laten planten die gezond en sterk zijn meestal met rust. Je kunt je energie dus het beste steken in planten die de bescherming écht nodig hebben, zoals zaailingen, jonge planten en slakkengevoelige planten zoals hosta’s.

3. Werp in de tuin barrières op voor slakken

koperen ring tegen slakken

Planten in potten, zoals hosta’s, bescherm je het beste door kopertape tegen slakken om de pot te bevestigen. Slakken kruipen hier niet graag overheen, want dan krijgen ze een schokje. Voor planten in de vollegrond kun je hiervoor koperen ringen gebruiken.

Slakken in de tuin bestrijden met eierschalen

Slakken houden niet van droge en scherpe oppervlakken. Leg om je planten dus bijvoorbeeld puntige eierschalen of scherpe steentjes. Ook koffiedik of koffieprut strooien om je planten kan helpen tegen slakken.

4. Maak een bierval tegen slakken

bierval tegen slakken

Een andere methode is om de slakken weg te vangen. Dit kun je doen met biervallen. Hiervoor graaf je potjes in, die je vult met bier. De slakken komen hier op af, maar verdrinken dan in de alcohol. Hiermee maak je de slakken dus wel dood.

5. Huisjes- en naaktslakken bestrijden met natuurlijke vijanden

slakken bestrijden met natuurlijke vijanden
Zanglijster met slak. Foto: Kev / Pixabay

Slakken staan onderaan de voedselketen en hebben dus veel natuurlijke vijanden. Die hebben allemaal hun eigen voorkeuren. Zo eten sommige soorten graag de lastig te kraken huisjesslakken (zanglijsters!), terwijl andere soorten goed zijn in naaktslakken bestrijden. Befaamde slakkeneters zijn onder andere loopkevers, duizendpoten, egels, kikkers en padden, hazelwormen, eksters en kraaien. Nodig deze dieren dus gerust uit in je tuin.

6. Slakken bestrijden met aaltjes

Heb je grover geschut nodig? Probeer dan eens aaltjes. Zij vormen een natuurlijke vijand van de slak. Ze zoeken de slakken op, dringen ze binnen en na een tijdje zullen de slakken sterven.

Tip: bij Biogroei koop je aaltjes tegen slakken.

7. Creëer een slakkenvrije zone

Maak een slakkenvrije zone met een koude bak.

Voor jonge planten kun je het beste een slakkenvrije zone in je tuin creëren. Met slechts een vierkante meter ruimte kom je al een heel eind. Zet voor het afharden van jonge planten bijvoorbeeld een koude bak (foto) neer op een verharde ondergrond van grind of split. Plaats verder een paar biervallen en controleer regelmatig (minstens een keer per week) onder elke pot of bak of slakken zich er schuilhouden. Pluk ze met de hand weg als je tegenkomt en zet ze op de composthoop – of op het gazon voor de vogels.

Meer lezen over plagen:

Dit artikel is geschreven door de onafhankelijke redactie van Gardeners’ World. Het bevat gesponsorde links en wij ontvangen hiervoor een vergoeding. Hierdoor kunnen we je ook in de toekomst blijven voorzien van de beste tuintips en stap-voor-stap uitleg zodat je tuin er het hele jaar prachtig bijligt.

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu