Slakken in de tuin: zo bestrijd je ze (zonder gif)

Helga Kluiter
|
20/04/2021
Slakken in de tuin bestrijden

Het blad van je hosta’s zit vol gaten en van veel zaailingen en jonge plantjes staat alleen nog een zielig steeltje overeind. Slakken in de tuin kunnen een behoorlijke ravage aanrichten. Maar er zijn meerdere manieren om slakken te bestrijden – en daarvoor heb je geen slakkenkorrels of gif nodig!

Zorg voor een gezond ecosysteem in de tuin

Natuurlijke vijver indeling
Trek slakken-etende dieren aan met een vijver.

De beste manier om naaktslakken en huisjesslakken in toom te houden, is te zorgen voor een gezond ecosysteem in je tuin. Je moet dus zorgen voor een goede biodiversiteit, zodat je dieren aantrekt die slakken eten. Een vijver aanleggen is misschien wel het beste. Daarmee trek je kikkers en padden aan. Met heggen, struiken en bomen lok je merels en lijsters. En ook egels houden wel van een lekker hapje escargot!

Bescherm gevoelige planten tegen slakken

Hosta's zijn gevoelig voor slakken.
Hosta’s zijn gevoelig voor slakken.

Slakken in de tuin laten planten die gezond en sterk zijn met rust. Je kunt je energie dus het beste steken in planten die de bescherming echt nodig hebben, zoals zaailingen, jonge planten en slakkengevoelige planten zoals hosta’s.

Werp in de tuin barrières op voor slakken

Slakken in de tuin bestrijden met eierschalen
Houd slakken weg bij je planten met eierschalen.

Planten in potten, zoals hosta’s, bescherm je het beste door kopertape tegen slakken om de pot te bevestigen. Slakken kruipen hier niet graag overheen, want dan krijgen ze een schokje. Ook houden slakken niet van droge en scherpe oppervlakken. Leg om je planten dus bijvoorbeeld puntige eierschalen of scherpe steentjes. Ook koffiedik of koffieprut strooien om je planten kan helpen tegen slakken.

Slakken in de tuin: creëer een slakkenvrije zone

Maak een slakkenvrije zone met een koude bak.
Maak een slakkenvrije zone met een koude bak.

Voor jonge planten kun je het beste een slakkenvrije zone in je tuin creëren. Met slechts een vierkante meter ruimte kom je al een heel eind. Zet voor het afharden van jonge planten bijvoorbeeld een koude bak neer op een verharde ondergrond van grind of split. Plaats verder een paar biervallen en controleer regelmatig (minstens een keer per week) onder elke pot of bak of slakken zich er schuilhouden. Pluk ze met de hand weg als je tegenkomt en zet ze op de composthoop – of op het gazon voor de vogels.

Meer lezen over plagen:

Dit artikel is geschreven door de onafhankelijke redactie van Gardeners’ World. Het bevat gesponsorde links en wij ontvangen hiervoor een vergoeding. Hierdoor kunnen we je ook in de toekomst blijven voorzien van de beste tuintips en stap-voor-stap uitleg zodat je tuin er het hele jaar prachtig bijligt.

Helga KluiterKon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar heeft als laatbloeier toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2023

Gardeners’ World 04/2023

Bestel nu