Zo herken (en bestrijd) je ziektes en plagen bij rozen
Rozen zijn geweldige planten, maar ze krijgen regelmatig te maken met problemen. Ontdek hoe je veelvoorkomende rozen ziektes en plagen herkent en bestrijdt.
Rozen ziektes en plagen
Ziektes die veel voorkomen bij rozen, zijn meeldauw en sterroetdauw. Dit zijn schimmelziekten die vaker voorkomen bij planten met vrij dorstige wortels. Hoe meer vocht de grond rond de wortels kan vasthouden, hoe kleiner de kans dat je rozen ten onder gaan aan deze schimmels. Ook hebben rozen vaak last van ongedierte, zoals bladluizen en bladrollers, al zijn ze niet allemaal even schadelijk.
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Rozen ziektes herkennen
Een goede vuistregels is: hoe dikker en glanzender het loof, hoe sterker de roos. Toch kunnen de volgende rozen ziektes en plagen soms vat krijgen. Zo herken en bestrijd je ze:
Sterroetdauw
Kenmerken: Op het blad van rozen verschijnen kleine, zwarte stippen die grotere vlekken kunnen vormen. Ernstig aangetaste bladeren vallen van de plant, wat het bloeivermogen van de roos kan verminderen.
Sterroetdauw bestrijden: Verwijder aangetaste bladeren van je rozen zodra je ze ziet. Verzamel ook afgevallen bladeren en gooi ze weg in de kliko om nieuwe infecties te voorkomen.
Roest op rozen
Kenmerken: Er zijn kleine, oranje stippen zichtbaar aan de onderkant van de rozenbladeren. Door aantasting met roest kunnen jonge scheuten afsterven en kan de roos alle bladeren verliezen, waarna hij doodgaat.
Roest op rozen bestrijden: Geef rozen een voeding met veel kalium en verwijder aangetaste bladeren. Snoei de roos en verwijder alle aangetaste scheuten.
Meeldauw bestrijden
Kenmerken: Net als bij andere planten herken je meeldauw als talkpoederachtige plekken op knoppen en uiteinden van jonge scheuten.
Meeldauw op rozen bestrijden: Meeldauw kun je soms met een vochtige doek van de plant afvegen. Geef je rozen regelmatig een kaliumrijke voeding. Geef ze bovendien regelmatig water om stress voor de plant tijdens droge periodes te voorkomen.
Ongedierte bij rozen
Naast schimmels weet ook ongedierte de weg naar rozen te vinden. Gelukkig is niet elk diertje even schadelijk en je hoeft dus niet elke plaag te bestrijden.
Bladluizen op rozen
Kenmerken: Massa’s kleine groene of roze kruipende insecten op knoppen en uiteinden van jonge scheuten van je rozen.
Bestrijding: Lok meer natuurlijke vijanden naar je tuin, zoals pimpelmezen, spinnen, gaasvliegen, zweefvliegen en lieveheersbeestjes. Veeg de luizen eventueel weg met de hand of spuit ze weg met de sterke straal van een plantenspuit.
Tip: bij Biogroei koop je larven van gaasvliegen en larven van lieveheersbeestjes tegen bladluis.
Bladrollers op rozen
Kenmerken: Hoewel je zelden volwassen exemplaren of larven zult ontdekken, zie je wel de aangetaste bladeren aan je rozen. Die zijn namelijk opgerold om als wieg voor de larven te dienen.
Bestrijding: Verwijder de opgerolde bladeren als je je eraan stoort. Ze kunnen echter geen kwaad. Schoffel in de winter rondom de roos om de larven bloot te leggen voor vogels.
Wantsen in de tuin
Kenmerken: Dit groene insect met een stevig schild zuigt sap uit de knoppen en bladeren van rozen. De prikjes genezen en krijgen korstjes die tot vervorming leiden en/of bruine plekken worden.
Bestrijding: Wantsen op rozen zijn zelden een ernstig probleem. Pluk de insecten weg en verhuis ze naar een heg.
Rozenbladwespen
Kenmerken: Rozenbladwespen zijn kleine, rupsachtige insecten die van de onderkant van de bladeren eten. Daardoor ontstaan er dode plekken. Komen er teveel van deze plekken, dan kan dat de fotosynthese verminderen.
Bestrijding: Verwijder de insecten eventueel met de hand of laat ze zitten voor vogels. Die vinden het beestje een lekker maaltje.
Rozen ziektes en plagen voorkomen
Sommige soorten rozen zijn beter bestand tegen ziektes dan andere. Rosa ‘Alec’s Red’, Rosa ‘Elina’ en Rosa ‘Just Joey’ (zie foto) zijn bijvoorbeeld sterke theehybriden, en de Rosa ‘Sexy Rexy’ is een resistente floribunda. Verder zijn biologisch gekweekte rozen vaak erg sterk. Een goede selectie vind je bijvoorbeeld bij Rozenkwekerij De Bierkreek.