Door je rozenstruik te snoeien, hou je hem in model en gezond. Maar rozen hebben per soort nét weer een andere aanpak nodig en het kan best spannend zijn om je snoeischaar in je favoriete struik te zetten. Met deze eenvoudige stappenplannen weet je zo hoe je jouw rozenstruik snoeit en wanneer je dit het beste doet.
Lees verder onder de advertentie
Struikroos of heesterroos: een andere manier van snoeien
Rozenstruiken kun je grofweg verdelen in twee brede categorieën: struikrozen en heesterrozen. Struikrozen staan bekend om hun uitbundige bloei op nieuwe groei. Deze soort, waaronder bijvoorbeeld floribunda-rozen, theehybriden en patio-rozen vallen, mag je dan ook flink terugsnoeien om ze compact te houden.
Heesterrozen zijn ook struikachtige rozen, maar deze hebben van nature al een sierlijke vorm als struik (vaak met buigende takken) en hoeven minder drastisch teruggesnoeid te worden dan struikrozen. Ze bloeien op ouder hout, dus een mooie verdeling van jongere en oudere scheuten zorgt voor een balans van blad en bloemen. Bij het snoeien behoud je hun vorm en stimuleer je tegelijk nieuwe groei door selectiever terug te snoeien. Deze aanpak werkt ook voor botanische en historische rozen.
Wanneer moet je jouw rozenstruik snoeien?
Rozenstruiken, zowel struikrozen als heesterrozen, snoei je ongeveer rond dezelfde tijd. Waar je struikrozen het beste in februari of maart kunt snoeien, kun je heesterrozen in dezelfde tijd en zelfs al in januari snoeien. Aangezien je beter geen rozen kunt snoeien bij vorst en in de natuur rozen pas in het voorjaar aangevreten worden door dieren, kun je het beste wachten tot halverwege maart. Zo geef je overwinterende tuindieren ook de kans om rustig uit hun winterslaap te ontwaken en rozenbottels op te eten in de winter. Ook als je al vroege uitlopers ziet, is dat niet erg: na de snoei groeien er weer nieuwe.
Tip! Benieuwd wanneer je verschillende rozensoorten het beste terug knipt? Je vindt een handig overzicht in ons artikel over wanneer je het beste rozen kunt snoeien.
Wekelijks tuintips in je mail
Rozenstruik snoeien: zo doe je dat
Sta je klaar om je rozenstruik te snoeien en weet je welke soort je voor je hebt? Kies dan het stappenplan dat past bij jouw roos en ga aan de slag! Een schone snoeischaar of takkenschaar is alles wat je nodig hebt.
Tip! Laat na het snoeien de gesnoeide stengels een paar dagen liggen, zodat tuindiertjes tijd hebben om terug te wandelen of vliegen naar de struik.
Struikroos snoeien in 2 stappen
Als je een rozenstruik zoekt die je gemakkelijk kunt snoeien, dan is een struikroos perfect. Flink terugsnoeien is essentieel, en dat heb je in twee stappen voor elkaar.
Stap 1: Controleer je plant op dode, kruisende en oude takken
Maak een goed begin door eerst te kijken of je plant dode, kruisende of oude takken heeft. Snoei deze terug tot de basis.
Stap 2: Snoeien van gezonde takken
Vervolgens snoei je de gezonde takken terug om nieuwe groei te stimuleren. Snoei bij theehybriden terug tot 4 ogen boven de basis. Bij floribunda’s laat je de stengels iets langer, namelijk tot 6 ogen boven de basis. De ogen zijn de knoppen op de tak waaruit nieuwe stengels kunnen ontstaan.
Tip! Snoei een gezonde tak altijd terug tot net boven een naar buiten gerichte knop, zodat de nieuwe stengels mooi naar buiten groeien in plaats van naar binnen.
Hoe snoei je miniatuurrozen?
Onder de struikrozen vallen ook de zogenoemde miniatuurrozen. Deze soort snoei je net even anders: haal de dunne, niet-productieve twijgen weg, zodat de dikkere takken zich verder kunnen ontwikkelen.
Complete gids voor rozen
- Snoeitips: gezonde planten en prachtig bloeiende rozen
- Rozen in potten: de beste soorten voor balkon en terras
- Plant-advies: praktische tips voor bodem, voeding en kweken
Heesterroos snoeien
Is jouw rozenstruik een heesterroos? Dan heeft hij aan een lichte snoeibeurt genoeg. Je vindt een compleet stappenplan in ons artikel over heesterrozen en Engelse rozen snoeien. Daarmee is je roos in 5 stappen weer klaar voor een nieuw seizoen.
Andere soorten rozen snoeien
Behalve rozenstruiken kunnen ook andere soorten rozen een snoeibeurt gebruiken. Zo kun je sommige rozen snoeien in het najaar, terwijl je andere rozen juist in de zomer snoeit. Lees meer over bijvoorbeeld het onderhouden van klimrozen in ons artikel over klimroos snoeien of kijk wat voor roos jij in de tuin hebt in ons artikel over verschillende soorten rozen.
Tip!
Vol praktische tuintips, heel veel inspiratie en altijd duurzame oplossingen voor jouw tuin.