Rozen snoeien in de herfst: dit moet je doen

Linda Passies
|
29/09/2022
struikrozen snoeien

Rozen snoeien in de herfst? Dat klinkt misschien gek. Rozen snoei je over het algemeen vanaf december tot en met maart. Maar er zijn ook snoeiklussen bij rozen die je juist in de herfst doet.

Lees verder na de advertentie

Stormschade voorkomen

Winter- en herfststormen kunnen je rozen beschadigen. Zeker als je ze nog maar net geplant hebt. De wortelkluit kan bijvoorbeeld losgewrikt worden door de bewegingen van de plant. Ook kunnen stengels en takken afbreken.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Rozen uitdunnen in de herfst

rozen verzorgen in de herfst

Lees verder na de advertentie

Om stormschade te voorkomen, kun je overvolle planten uitdunnen. Zorg voor een luchtiger gestel door alle lange, doorgeschoten stengels terug te snoeien. Vervolgens kun je dan de ‘normale’ hoofdsnoei aan het eind van de winter of het begin van de lente doen.

Takken terugsnoeien

rozen snoeien najaar

Takken van heesterrozen kun je met ongeveer een derde terugsnoeien. Let erop dat je de takken schuin afsnijdt boven een naar buiten gericht oog. Op die manier stroomt regenwater makkelijker weg en veroorzaakt het geen rotting.

Zie je dode, beschadigde of over elkaar schurende takken in je struikrozen? Snoei die dan ook weg. Daarnaast is het goed om het midden van de struik luchtig te houden. Dan blijft de luchtcirculatie goed, en daarmee voorkom je schimmel.

Meer lezen over rozen:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu