Rozen snoeien in het najaar? Dat klinkt misschien gek. Rozen snoeien doe je over het algemeen vanaf december tot en met maart. Maar er zijn ook snoeiklussen bij rozen die je juist in de herfst doet.
Lees verder na de advertentie
Waarom rozen snoeien in het najaar?
Door je rozen in het najaar te snoeien, maak je de plant winterklaar. Je krijgt er stevige, gezonde en goedgevormde planten van. Een goede snoeibeurt en het stevig leiden van rozen in het najaar, maakt de plant weerbaar tegen winter- en herfststormen, die je rozen kunnen beschadigen. Zeker als je ze nog maar net geplant hebt. De wortelkluit kan bijvoorbeeld losgewrikt worden door de bewegingen van de plant. Ook kunnen stengels en takken afbreken.
Wanneer rozen snoeien in het najaar?
Als de laatste bloemen in het najaar zijn verwelkt, kun je volgroeide en doorbloeiende rozen gaan snoeien. Dat is meestal in oktober of november. Let op of het niet al te koud is, anders wacht je beter tot het voorjaar.
De beste snoeitips
Bestel nuWekelijks tuintips in je mail
Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Rozen uitdunnen in het najaar
Om stormschade te voorkomen, kun je overvolle planten uitdunnen. Zorg voor een luchtiger gestel door alle lange, doorgeschoten stengels terug te snoeien. Vervolgens kun je dan de ‘normale’ hoofdsnoei aan het eind van de winter of het begin van de lente doen.
Takken terugsnoeien in het najaar
Takken van heesterrozen kun je met ongeveer een derde terugsnoeien. Let erop dat je de takken schuin afsnijdt boven een naar buiten gericht oog. Op die manier stroomt regenwater makkelijker weg en veroorzaakt het geen rotting.
Zie je dode, beschadigde of over elkaar schurende takken in je struikrozen? Snoei die dan ook weg. Daarnaast is het goed om het midden van de struik luchtig te houden. Dan blijft de luchtcirculatie goed, en daarmee voorkom je schimmel.
Meer lezen over hoe je rozen snoeit: Rozen snoeien: wanneer en hoe doe je dat?
Rozen snoeien bij plagen en ziekten
Snoeien van rozen kan helpen bij het bestrijden van plagen en ziekten. Knip bijvoorbeeld door meeldauw aangetaste scheuten terug. Is het blad aangetast door sterroetdauw? Knip het blad met de schimmel dan af en vernietig het (want anders leeft het voort). Haal ook het blad weg dat is aangetast door bladrollers. Knip de scheut terug tot waar de bladeren intact zijn.