Dit zijn onze favoriete biologische rozen

Rosa Checkmate

Wij zijn als tuinredactie stapelgek op rozen – in de zomer, in de tuin. Een bos rozen in februari, daar worden we minder blij van. Wij vinden duurzaamheid veel romantischer. Vandaar dat wij pleiten voor het kopen van een roos voor Valentijn, maar dan eentje die je lekker in de tuin aanplant. Zo heeft je Valentijn tientallen jaren (hoe romantisch!) plezier van een bloemenzee in de tuin, in plaats van een paar dagen van dat bosje uit de supermarkt.

Lees verder na de advertentie

De favoriete rozen van de redactie

Tip: Ons lievelingsadres voor biologische rozen is De Bierkreek (geen reclame, wel enthousiasme!). Onze abonnees kregen bij het februarinummer een romantische kaart in de bus met een kortingscode voor hun aankoop – omdat we zo blij met ze zijn!

Rosa ‘Checkmate’

Rosa Checkmate

Anne: “Mijn tuin staat barstensvol met allerlei roze rozen maar degene die mij de laatste tijd blijft fascineren is Rosa ‘Checkmate’. Alle kleuren die ik mooi vind lijken erin te zitten. Van wat feller roze en zalm wanneer ze net openen, verkleuren de bloemen langzaam naar zachtere tinten wanneer de zon er langer op schijnt. Het lijkt wel magie.. Naar deze roos blijf je kijken, en dan ruikt hij ook nog eens heerlijk. Mijn dochter en ik hebben hem dan ook niet voor niets over ons bankje met pergola laten groeien.” 

Rosa ‘New Dawn’

Rosa New Dawn

Lees verder na de advertentie

Mylène: “Mijn liefde voor rozen is pas enkele jaren geleden ontstaan. Voorheen kon ik vooral (struik)rozen vervloeken wanneer ik mijn moeder in haar tuin hielp en vaak vol krassen weer naar binnen kwam.? Nu, een aantal jaren later en een eigen tuin rijker, zie en ervaar ik pas hoe prachtig ze kunnen zijn.  En die paar krasjes? Daar hoor je mij niet meer over. Mijn favoriet: de ‘New Dawn’. Een mooie, volle roos die blijft bloeien en ‘veilig’ ergens tegenop kan laten groeien.”

Rosa ‘Scent from Heaven’

Rosa Scent from Heaven

Iona: “Er zijn veel bloemen om van te houden, maar rozen hebben toch een speciaal plekje in mijn hart. Het verbaast me hoe geuren van rozen zo kunnen verschillen van elkaar en toch zijn ze allemaal betoverend. Zelf heb ik een zwak voor oranjeroze rozen, een kleur die me doet denken aan de glimmende lippenstift van mijn oma en aan prinsessenjurken. ‘Scent from Heaven’ met die prachtige kleur, sterke geur en een klassieke vorm brengt alles bij elkaar voor mij.”

Rosa ‘Weg der Sinne’

Rosa Weg der Sinne

Helga: “Waar ik in de tuin misschien wel het allergrootste plezier aan beleef, zijn de dieren met wie ik de tuin deel. Ik hou dan ook van open bloemen, zodat de bijen makkelijk bij het stuifmeel kunnen. De struikroos ‘Weg der Sinne’ (vernoemd naar een fraaie wandelroute in Oost-Tirol) is met zijn heerlijke kleuren en geuren niet alleen een feest voor de zintuigen, maar ook voor al die insecten die erop afkomen. En na de bloei kun je (samen met de vogels) nog genieten van de rozenbottels. Deze roos biedt maandenlang kijkplezier.”

Rosa ‘Charming’

Rosa Charming

Anouk: “Rozen maken mij van kinds af aan al vrolijk en blij. En dat heb ik niet van een vreemde: mijn ouders houden ook van rozen. Zelfs zo erg dat elke keer als ze een mooie rozenstruik zien, er een foto gedeeld moet worden in onze familie-app. Het liefst met mijn vader of moeder er blij naast, genietend van de mooie kleuren en geuren. Ik geniet intussen het meest van mijn roos ‘Charming’. Bij ons thuis staat die in een grote bloempot, maar hij kan ook goed in de volle grond. Deze fijne oranje kleur met een vleugje roze, geeft mij – net zoals mijn ouders – een stralende lach.”

Foto’s: De Bierkreek

Meer lezen over:
Inspiratie Rozen
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu