Zo plant je een roos met kale wortel

Helga Kluiter
|
09/02/2023
Dit artikel is geschreven door de onafhankelijke redactie van Gardeners’ World. Het bevat gesponsorde links en wij ontvangen hiervoor een vergoeding. Hierdoor kunnen we je ook in de toekomst blijven voorzien van de beste tuintips en stap-voor-stap uitleg zodat je tuin er het hele jaar prachtig bijligt.
rozen met kale wortel planten

Rozen met kale wortel zijn alleen in het rustseizoen verkrijgbaar. En zodra je ze in huis hebt, moet je ze meteen planten. Ontdek hoe je dat doet, zodat je nog vele (tientallen) jaren plezier hebt van je roos.

Lees verder na de advertentie

Wat zijn rozen met kale wortel?

Rozen met kale wortel ofwel wortelgoed is alleen te koop wanneer de planten in rust zijn, vanaf eind herfst en in de winter. Ze zijn vaak goedkoper dan rozen in potten. Kalewortelrozen worden, zoals de naam al aangeeft, zonder grond geleverd. Je plant ze uit zodra je ze ontvangt en ze zullen meteen gaan groeien zodra de temperatuur in het voorjaar omhoog gaat.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Wanneer rozen met kale wortel planten?

rozen kale wortel

Lees verder na de advertentie

Je plant je wortelgoed zolang de roos nog in rust is, ongeveer tussen november en maart. Maar plant je roos met kale wortels niet uit tijdens vorst, want de kou kan de wortels van de plant doden. Bewaar je planten met kale wortels in een vorstvrije schuur tot de dagtemperaturen boven het vriespunt liggen.

Rozen met kale wortels planten: stappenplan

Heb je je roos opgehaald of ontvangen, plant hem dan ze snel mogelijk uit. Volg dit stappenplan, dan kan het niet mis gaan.

Dit heb je nodig

  • Roos met kale wortels
  • Spade
  • Tuinvork
  • Bamboestok
  • Rozenmest

1: Het plantgat graven

roos planten

Graaf een gat van een spade diep in de grond en dezelfde breedte. Leg de opgegraven grond aan een kant naast het plantgat.

2. De grond bemesten

roos bemesten

Maak met een tuinvork de grond onderin het plantgat los en voeg een half handje gedroogde mestkorrels toe, bijvoorbeeld kippenmestkorrels. Duw de losse grond dan weer zachtjes aan met je voet.

3. De roos in positie brengen

rozen met kale wortel planten

Zet de roos met kale wortels op zijn plek en leg een bamboestok over het gat om beter te zien tot waar de grond rond de stam zal komen. Zorg ervoor de de basis van de stam slechts iets hieronder valt.

4. De roos met kale wortels planten

rozen met kale wortel planten

Voeg een schep compost toe aan de grond die je had opgegraven en vermeng dit met elkaar. Gebruik deze mix om de grond rond de wortels weer op te vullen. Duw de grond tijdens het vullen van het gat regelmatig aan met de hak van je voet. 

5. Mulchen met mest of compost

Wanneer het plantgat vol is, voeg je een mulchlaag van goed verteerde stalmest of compost toe rond de plant om meer vocht vast te houden in de grond. Geef je zojuist geplante roos dan goed water.

Meer over rozen planten en verzorgen

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu