3x compost maken in een kleine tuin

Helga Kluiter
|
29/09/2020
Zelf compost maken

Je gooit je groenafval op een hoop, en wormen en andere micro-organismen maken er compost van. Dat zit boordevol goede stoffen waarmee jij vervolgens je grond weer kunt verbeteren. En het allerleukste is: zelf compost maken kun je ook in een kleine tuin of op een balkon.

Lees verder na de advertentie

1. Compost maken met een wormenbak op je balkon

Compost maken met een wormenbak

Als je weinig afval hebt, is een wormenbak een goede oplossing. Zo’n bak is ongeveer even groot als een gewone afvalbak. Die kun je dus eenvoudig kwijt in een kleine tuin of zelfs op een balkon.

Verzorg je wormen goed

Het composteren met een wormenbak moet je eigenlijk zien als het verzorgen van je wormen. Het belangrijkste is dat je wormen zich in de wormenbak thuis voelen. Het moet er dus donker zijn, luchtig en niet te nat, te koud of te heet. En door ze organisch materiaal te voeren, hebben de wormen iets om in compost om te zetten. Een enkele worm eet zijn eigen lichaamsgewicht in twee dagen op. Na ongeveer een half jaar kun je de eerste compost ‘oogsten’.

2. Composteren met een compostbak in de tuin

Composteren met een compostbak

Heb je meer afval en voldoende ruimte, dan kun je een normale compostbak gebruiken. De belangrijkste uitdaging is om de temperatuur in de compostbak hoog genoeg te krijgen. Dan gaat het composteren sneller.

Lees verder na de advertentie

Sneller composteren

Wil je dat het composteren nog sneller gaat, spit dan de inhoud van de compostbak om wanneer de bak bijna vol is. Gooi de inhoud op een groot plastic zeil. Voeg droog afval toe als het te nat is, of voeg vocht toe als het te droog is. Meng alles goed door elkaar en doe het terug in de compostbak. Hou de compost op temperatuur, dek de bovenkant af wanneer het regent en zorg dat het afval vochtig blijft, dan heb je in enkele maanden mooie compost.

3. Gevallen blad hergebruiken als bladaarde

Bladaarde maken

Blad dat in de herfst van de bomen valt, ziet er niet alleen mooi uit. Het is ook een waardevolle oogst! Je kunt er namelijk bladaarde van maken. Dat is een belangrijk onderdeel voor zelfgemaakte potgrond. Bovendien is het uitstekend materiaal om bosplanten mee te mulchen. Hark het dus allemaal bij elkaar.

Maak het blad kleiner

Het blad verteert sneller als het eerst klein gemaakt is. Als het niet te nat is, kun je proberen eroverheen te maaien. Doe het daarna in een bladkooi of bewaar het in vuilniszakken. Het blad wordt vervolgens heel langzaam afgebroken door schimmels. Heb dus geduld! Dan heb je volgend jaar rond oktober een uitstekende compost.

Lees meer over compost:

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu