Geef je kerstboom een tweede leven … als compost!

Helga Kluiter
|
06/01/2022
kerstboom composteren

Driekoningen op 6 januari is voor veel mensen traditioneel te tijd om de kerstboom op te ruimen. Hup, alle slingers, kerstballen en lichtjes weer in de doos! De (nu erg lege) kerstboom composteren is dé manier om hem een tweede leven te geven.

Lees verder na de advertentie

Kerstboom composteren

Wanneer je een boom met kluit en wortels hebt, kun je hem uitplanten. Maar kerstbomen zonder kluit kun je niet meer tot leven wekken. In plaats van ze aan de straat te zetten voor de gemeentelijke ophaaldienst kun je ze ook prima als compost gebruiken! Dit doe je door de boom in kleine stukjes te hakken. Een versnipperaar werkt het eenvoudigst, maar met een zaag en snoeischaar kan het ook.

Kerstboom versnipperen

kerstboom versnipperen

Haal eerst alle takken van de stam en versnipper daarna elke tak afzonderlijk. De houtsnippers bevatten veel koolstof, wat een goede balans vormt met stikstofrijk groenafval op je composthoop. Het duurt wat langer voordat het geheel gaat rotten, maar deze mix geeft je compost meer lucht. Het voorkomt bovendien dat je compost te vochtig wordt en geeft het structuur.

Kerstboom inleveren

In veel gemeentes kun je de kerstboom inleveren om te laten versnipperen op speciale inzameldagen. Meestal is het dan geen probleem als je een zak met houtsnippers en groenafval mee naar huis wilt nemen voor je eigen composthoop.

Meer over composteren

Lees verder na de advertentie

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu