Hoe blijft je kerstboom goed? Dit moet je doen!

Helga Kluiter
|
20/12/2023
kerstboom langer mooi houden

Er gaat niets boven een echte kerstboom, met prachtige lichtjes en kerstballen en natuurlijk zijn kleur en geur. Maar hoe blijft je kerstboom goed en voorkom je dat nog voor de kerst alle naalden op de grond liggen?

Lees verder na de advertentie

Welke kerstboom blijft het langst mooi?

De Nordmann behoudt zijn naalden langer

Om je kerstboom langer goed te houden, moet je ten eerste de juiste boom kopen. De meest verkochte boomsoort is de fijnspar (Picea abies). Die is vaak niet duur en hij geurt heerlijk. Nadeel: zijn naalden vallen sneller uit dan die van de duurdere Nordmann (foto). Ook de fraserspar verliest minder snel naalden dan de fijnspar, maar zijn geur is net zo lekker.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week de beste tuintips of seizoensinspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Kerstboom kluit of stam

Lees verder na de advertentie

Vanzelfsprekend blijft een kerstboom met kluit langer goed. Een afgezaagde boom is namelijk dood hout, dus een kerstboom op stam zal uiteindelijk afsterven. Hoe snel dat gebeurt, is afhankelijk van het soort boom, de plek waar je hem zet en je verzorging. Kies een boom met kluit als je hem na de feestdagen in de tuin wilt uitplanten.

Gewicht kerstboom

hoe blijft je kerstboom goed

Als je een geschikte boom op het oog hebt, til hem dan eerst even op. Hoe zwaarder, hoe verser, omdat hij dan sinds het rooien nog weinig vocht heeft verloren. Tik even met de stam op de grond om te kijken of de naalden blijven zitten. Als de boom veel naalden verliest, kies dan een andere uit.

Hoe blijft je kerstboom goed?

Oké, je hebt je favoriete kerstboom gekozen. Maar hoe blijft je kerstboom goed? Met de volgende maatregelen geniet je veel langer van fris groen in huis – en hoef je minder vaak met de stofzuiger naalden op te ruimen.

1. Kerstboom stam afzagen

Laat het net om de boom zitten wanneer je thuiskomt, maar zaag wel alvast een paar centimeter van het uiteinde van de stam. Draag daarbij handschoenen. Dat is veiliger en bovendien kunnen de naalden soms zorgen voor huiduitslag.

2. Kerstboom stam water geven

Je kerstboom langer mooi houden door hem in een emmer water te zetten

Zet de boom zo snel mogelijk in een emmer water en laat hem een paar uur (of een nachtje) buiten staan. Zo kan de boom zich nog volzuigen met water, waardoor het de naalden langer kan vasthouden. Daarna kan de boom eindelijk naar binnen!

3. Zet de kerstboom op de juiste plek

Verwijder het net van de boom als laatste

Wil je je kerstboom langer mooi houden, zet hem dan niet vlak bij de verwarming neer! Dan droogt hij namelijk sneller uit. Heb je vloerverwarming, zet je kerstboom dan op een (bijzet)tafel of een krukje.

4. Water bijvullen

Zorg ervoor dat de stam op zijn standaard in een bak water kan blijven staan. Vul het water dagelijks bij. (Pas wel op met huisdieren, want zowel de naalden als het water zijn giftig!)

5. Luchtvochtigheid voor kerstboom

In de winter is het vaak droog in huis, wat niet goed is voor je kamerplanten en zeker ook niet voor je kerstboom. Je kunt een luchtbevochtiger aanschaffen of je kerstboom regelmatig besproeien met een plantenspuit. Ook regelmatig je huis luchten zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid niet te laag wordt.

Meer over kerst

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu