6 manieren om je kerstboom te recyclen

Helga Kluiter
|
04/01/2024
kerstboom composteren

Traditioneel is Driekoningen op 6 januari de dag waarop de kerstboom wordt opgeruimd en de deur uitgaat. Je kunt hem natuurlijk aan de straat zetten voor de gemeentelijke ophaaldienst, maar je kunt ook makkelijk zelf je kerstboom recyclen.

Lees verder na de advertentie

Waarom zelf kerstboom recyclen?

Wanneer je je oude kerstboom aan de straat zet, zal hij verder verwerkt worden door een afvalverwerker. De zachtere delen worden vaak gecomposteerd, de houtige delen versnipperd. Deze snippers worden vervolgens in de biomassacentrale verbrand om stroom op te wekken. Maar je kunt je ‘kerstboom-kringloop’ veel kleiner houden door hem in je eigen tuin te hergebruiken.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Kerstboom recyclen, 6 manieren

Er zijn meerdere manieren om je kerstboom in je tuin een nieuw leven te geven. Haal je kerstboom dus leeg en ga met de volgende tips aan de slag:

1. Een mulch maken van houtsnippers

Lees verder na de advertentie

kerstboom recyclen tot houtsnippers

Je kunt je oude kerstboom prima door de versnipperaar halen. De houtsnippers kun je vervolgens het beste eerst een paar maanden achterin een border laten verteren voor je ze als mulch rond je bomen en struiken gebruikt. Heb je geen versnipperaar, huur of leen er dan eentje.

2. Planten tegen vorst beschermen

De dennentakken vormen een isolerend dekentje voor je kwetsbare planten. Dek deze planten gewoon af met de takken wanneer er vorst in de weerkaarten staat en haal de takken weg zodra het weer warmer wordt.

3. Een mulch maken van dennennaalden

dennenaalden als mulch

Zet je kerstboom buiten tot de dennennaalden eraf vallen. Verzamel deze dan om ze als mulch te gebruiken voor zuurminnende planten zoals bosbessen.

4. De takken als plantensteun gebruiken

Lathyrus plantensteun

Zet de kale boom in een border in je tuin en laat er klimplanten zoals Lathyrus tegenaan groeien. Je kunt ook de dunnere takken eraf halen en als plantensteunen gebruiken. Zet ze op een droge plek weg en haal ze in de zomer tevoorschijn zodra je ze nodig hebt.

5. Kerstboom met kluit overhouden

Kerstbomen met kluit houden van een koele plek. Stond je boom binnen op een koele plek en niet langer dan een paar weken, dan moet hij het kunnen overleven. Verplant hem naar een grotere pot en zet hem buiten tot volgende kerst, of plant hem uit in de tuin en graaf hem volgend jaar weer uit om te hergebruiken als kerstboom.

6. Een schuilplek maken voor dieren

insectenhoutel maken

Snijd de twijgen kort, maak er een bundeltje van en hang ze in een struik, zodat insecten er een schuilplaats in zullen vinden. Of zaag de stam in stukken en stapel ze op om er een schuilplek voor andere dieren en diertjes van te maken.

Meer over recyclen en composteren

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu