Met deze 5 tips blijft jouw composthoop in de winter werken

Helga Kluiter
|
29/11/2022
compost maken in de winter

Compost maken in de winter is lastig. De temperatuur in je composthoop kan dan dalen tot het punt waarop het composteerproces volledig stil komt te liggen. Toch kun je met een paar handigheidjes je compost ook ’s winters op gang houden.

Lees verder na de advertentie

Compost maken in de winter

In de zomer is compost maken makkelijk. De temperaturen zijn hoog en er is ruimschoots zacht, groen materiaal dat je op de composthoop kunt gooien om de mixen met houtig snoeimateriaal. Het verteert allemaal snel. Maar compost maken in de winter is lastiger, maar echt niet onmogelijk.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort fijne tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Met de volgende tips werkt jouw composthoop in de winter gewoon door:

1. Composthoop afdekken

Lees verder na de advertentie

compost maken

In bedekte compostvaten en -hopen kan het afval snel opwarmen en daardoor sneller composteren. Een deksel houdt ook zware winterregen tegen die je compost te nat of koud kunnen maken. Hoewel tuinafval uiteindelijk wel composteert op een composthoop, is zelf compost maken in een vat efficiënter.

Nog beter zijn twee compostvaten. In het ene vat kan het afval broeien terwijl je het andere vat vult. Je kunt een compostvat kant-en-klaar kopen of er zelf eentje maken van hout of pallets.

2. Composteren versnellen: materiaal fijnmaken

takken versnipperen

Houtig materiaal kun je het beste in kleine stukjes toevoegen aan je compost. Zo geef je micro-organismen meer oppervlak om mee te werken. Daardoor wordt er er ook meer warmte gegenereerd en de compostering versneld. In de winter heb je meer houtig snoeiafval en het verteren hiervan kan jaren duren als je het niet kleiner maakt. Met de hand knippen kan, maar gaat langzaam. Heb je veel snoeiafval, huur dan eventueel een versnipperaar.

Grote hoeveelheden bladeren kun je beter apart houden, zodat het verteert tot bladaarde.

3. Zorg voor balans in je composthoop

compost maken tips

Probeer bij het composteren te zorgen voor een mengsel dat ongeveer evenveel vochtige als droge materialen bevat. Dit worden ook wel ‘groene’ en ‘bruine’ materialen genoemd. Vochtig en stikstofrijk groen materiaal, zoals grasmaaisel en groen onkruid, is ’s winters minder voorhanden. Maar houtig bruin materiaal, zoals hout en karton, is er volop. Door deze onbalans kan je composthoop uitdrogen.

Voeg dus niet simpelweg al je bruine materiaal toe aan de composthoop. Bewaar het in oude potgrondzakken of op een aparte hoop, tot je genoeg groen materiaal hebt om weer gelijke delen te mengen.

4. Compost keren voor sneller resultaat

Lucht blaast letterlijk leven in je composthoop in de winter. Het stimuleert allerlei organismen, die de composthoop opwarmen en je afval sneller omzetten. Door de composthoop te keren, komt er meer lucht bij. Maak je compostvat leeg en verplaats de resten aan de buitenkant naar binnen. Zo composteert alles gelijkmatig.

Tip: Controleer voor je de composthoop keert altijd eerst over er geen dieren in zitten. Stel het keren desnoods uit om ze niet te verstoren.

5. Je composthoop isoleren

compost maken in de winter

Wormen en andere organismen zijn actiever als je compostbak in de winter warm blijft. Wordt de temperatuur te laag, dan stoppen ze hun werkzaamheden. Bedek daarom je composthoop of -vat met grote stukken karton, een oud tapijt of grote plastic zakken gevuld met stro.

Wel compost gebruiken, maar niet zelf maken? Wij raden de mestcompost en tuinaarde-compost van Bio-Kultura aan

Meer compost maken

Dit artikel is geschreven door de onafhankelijke redactie van Gardeners’ World. Het bevat gesponsorde links en wij ontvangen hiervoor een vergoeding. Hierdoor kunnen we je ook in de toekomst blijven voorzien van de beste tuintips en stap-voor-stap uitleg zodat je tuin er het hele jaar prachtig bijligt.

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu