
Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten en bloemen kun je op dit moment zaaien? Welke klus in de moestuin mag je écht niet langer uitstellen? En is dit het geschikte moment om die ene boom of struik te snoeien? Met onze handige checklist voor de tuin doe je wekelijks een verse dosis ideeën en inspiratie op.
Lees verder onder de advertentie
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!
De tuin in april, week 17
Tip!

Over snoeien, je pluktuin, de 100 beste planten en meer! Vol praktische tips en stap-voor-stap uitleg voor jouw tuin.
Dit kun je deze week allemaal doen in de tuin
Biodiversiteit

- Van 15 tot en met 24 april is de Nationale Bijentelling, waarin mensen door heel Nederland bijen en andere bestuivers tellen in hun omgeving. Je hoeft hiervoor geen bijenkenner te zijn!
Meer lezen: Bijensoorten, welke vind je in jouw tuin?
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week dit soort handige checklists, (moes)tuintips en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Kamer- en kasplanten

- Zijn de varens in je woonkamer erg groot geworden, dan kun je ze nu delen. Scheur de kluit in twee of meer stukken met elk een goed wortelstelsel en herplant ze in losse potten.
- Krijgen je planten gaten, vervormingen, vlekken of vergeelde bladeren, kijk dan eerst of ze wel voldoende voedingsstoffen en de juiste voeding krijgen voordat je denkt dat beestjes of ziektes de veroorzaker zijn.
Kweken

- Leeuwenbekjes (Antirrhinum majus) zijn ontzettend leuke bloemen, niet alleen op vaas, maar ook in de tuin. Wanneer je er een hommel in ziet kruipen, snap je meteen hoe toepasselijk de naam is! Vanaf nu kun je ze buiten voorzaaien. Let wel, het zijn lichtkiemers, dus dek de fijne zaadjes niet of slechts heel lichtjes toe.
- Hebben slakken je goudsbloemen, zonnebloemen en pronkerwten (Lathyrus) te grazen genomen? Zaai dan een nieuwe portie voor op een plek waar de slakken er niet bij kunnen.
Moestuin

- Zaai nu alvast pompoenen, courgettes en komkommers voor. Zodra ze hun eerste kiemblaadjes krijgen, kun je ze buiten of in de koude bak zetten (mits het niet vriest). Ze groeien dan niet te snel en worden sterkere planten. Na IJsheiligen plant je ze uit.
- Zaai sla voor in zaaitrays of zaaimodules, om te voorkomen dat de slakken in je tuin een feestmaal hebben. Als je elke twee weken wat zaait, kun je bovendien de oogst lang spreiden.
Snoeien

- Je Forsythia snoeien kun je het beste meteen na de bloei doen. Om te zorgen dat de struik sterk blijft en niet te groot wordt, kun je eventueel elk jaar een derde van de takken hard terugsnoeien.
- Knip winterheide na de bloei terug om hem stevig en compact te houden. Pas echter op dat je niet in het oude hout knipt, want hieruit groeit de plant vervolgens niet meer aan.
Tuinklussen

- Voorzie planten in potten van een verse laag compost. Schraap eventueel de bovenste paar centimeter grond weg om hiervoor ruimte te maken.
- Houd in een tuinlogboek goed bij wat je gezaaid en geplant hebt. Dat zal je volgend jaar helpen bij het bepalen van de beste zaai- en planttijden.