Geef je wintertuin maandenlang kleur met winterheide

Helga Kluiter
|
20/01/2023
Erica x darleyensis Silberschmelze

Winterheide trekt zich niets aan van de winter. Sneeuw, ijs of striemende wind, zelfs op de meest grauwe winterdagen steelt winterheide de show en fleurt hij je tuin op met zijn kleine witte en roze bloemetjes.

Lees verder na de advertentie

Wat is winterheide

Heide wordt grofweg opgedeeld in winterheide en zomerheide. De heide die in de zomer bloeit, is meestal afkomstig van het geslacht Calluna, terwijl winterheide uit het geslacht Erica komt. Erica carnea is de stamvader van veel soorten winterheide en wordt ook wel Alpenheide genoemd, omdat hij oorspronkelijk groeit in de Alpen en andere koele berggebieden.

Winterheide wordt meestal niet heel hoog, maar groeit wel breeduit. Dat maakt deze winterbloeiende plant tot een mooie bodembedekker. Plant winterheide in groepen voor maximaal effect.

Waar winterheide planten

winterheide planten

Alle heidesoorten houden van zure grond en veel zon. Winterheide kan een klein beetje schaduw wel verdragen, maar zijn takken zullen dan dunner en gestrekt groeien. En daardoor zal de plant er rommelig uitzien.

De winter- en lentebloeiende heidesoorten Erica carnea en Erica × darleyensis tolereren ook neutrale tot basische grond (met een pH van 7 of hoger). Verrijk de grond dan wel met veel organisch materiaal, zoals compost. Heb je niet de juiste grond, dan kun je heide planten in bakken met potgrond voor zuurminnende planten.

Tip! Wij raden de mestcompost en tuinaarde-compost van Bio-Kultura aan.

Lees verder na de advertentie

Wekelijks tuininspiratie in je mail

Iedere week dit handige (moes)tuintips, checklists en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Probeer deze soorten winterheide

Er zijn diverse soorten winterheide. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze in de winter bloeien en de meeste zijn tussen januari en maart op hun mooist. Er zijn teveel soorten winterheide om op te noemen, maar hier is alvast een kleine selectie van 5 prachtige exemplaren waar wij warm voor lopen:

1. Erica carnea ‘Vivellii’

winterheide Erica carnea Vivellii
Foto: Maja Dumat – CC BY 2.0

De alpenheide Erica carnea ‘Vivellii’ kom je soms ook tegen onder de naam ‘Urville’. Deze heidesoort wordt niet hoger dan ongeveer 15 cm, maar dankzij zijn opvallend roze bloemetjes kun je hem niet over het hoofd zien. De bloemen contrasteren mooi tegen het donkergroene blad, dat vooral in de winter een paarsachtig tintje kan krijgen.

  • Hoogte x Breedte: 15 x 35cm
  • Bloeitijd: januari – maart

2. Erica arborea var. alpina ‘Albert’s Gold’

boomheide

Erica arborea var. alpina ‘Albert’s Gold’ is een goudbladige boomheide. In tegenstelling tot de meeste andere winterbloeiende heidesoorten wordt boomheide behoorlijk hoog, en deze soort met goudgroen blad en witte, geurende bloemen kan wel 150 cm hoog worden. De takken groeien mooi rechtop. Combineer hem met Erica carnea of andere winterbloeiers in een pot voor een prachtig winterspektakel. Knip het blad lichtjes eind voorjaar om hem in vorm te houden.

  • Hoogte x Breedte: 150 x 80 cm
  • Bloeitijd: februari – maart

3. Erica x darleyensis ‘Silberschmelze’

Erica x darleyensis Silberschmelze

De hybride winterheide Erica x darleyensis ‘Silberschmelze’ bloeit met roomwitte bloemen en is een goede keuze voor kustbewoners, aangezien hij de zeelucht goed verdraagt. Knip de takken na de bloei een stukje terug om de plant compact te houden.

  • Hoogte x Breedte: 45 x 100 cm
  • Bloeitijd: november – april

4. Erica x darleyensis ‘Darley Dale’

Winterheide Darley Dale
Foto: Creative Commons/Schizoform

De winterheide Erica x darleyensis ‘Darley Dale’ bloeit lekker lang – gewoonlijk van december tot april – met mooi roze-witte bloemetjes. Geef hem een plekje in de volle zon in goed drainerende maar vochtige grond om deze langbloeier in topconditie te houden.

  • Hoogte x Breedte: 30 x 60 cm
  • Bloeitijd: december – april

5. Erica x veitchii ‘Exeter’

winterheide

Deze hybride tussen Erica arborea en Erica lusitanica heeft de naam Erica x veitchii ‘Exeter’ gekregen. En ook al is hij erg lastig verkrijgbaar, we willen hem je niet onthouden. Door de kruising met boomheide groeit deze heidesoort uit tot een grote struik tot wel twee meter hoog en breed. In de winter bloeit hij als een witte wolk met licht naar amandel ruikende bloemen die de redding kunnen zijn voor hommelkoninginnen die te vroeg uit hun winterslaap ontwaken.

  • Hoogte x Breedte: 200 x 300 cm
  • Bloeitijd: januari – april

Winterheide snoeien

Je kunt winterheide na de bloei terugsnoeien, maar net als lavendel groeien ze niet goed terug uit oud hout, dus knip niet daarin. Planten die verhout zijn en niet meer goed bloeien kun je beter vervangen. De uitzondering op de snoeiregel is boomheide (Erica arborea). De eerste paar jaar na het planten snoei je hem met twee derde terug. Daarna hoef je hem nog maar weinig te snoeien. Andere boomheides, Erica australis en Erica lusitanica, snoei je wel steeds terug na de bloei.

Meer planten voor de wintertuin

Dit artikel is geschreven door de onafhankelijke redactie van Gardeners’ World. Het bevat gesponsorde links en wij ontvangen hiervoor een vergoeding. Hierdoor kunnen we je ook in de toekomst blijven voorzien van de beste tuintips en stap-voor-stap uitleg zodat je tuin er het hele jaar prachtig bijligt.

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu