Met deze planten zorg je in de winter voor kleur op je terras

Helga Kluiter
|
17/11/2022
winterplanten in potten

Voor elk seizoen zijn er wel geweldige planten voor potten verkrijgbaar. De winter is daarop geen uitzondering! Met deze winterplanten in potten zorg je ook tijdens de donkere en koude maanden voor kleur in je tuin.

Lees verder na de advertentie

Winterplanten in potten

Zoek je groenblijvende winterharde planten voor bloembakken? Geen probleem! Er zijn namelijk meer dan genoeg geweldige planten waaruit je kunt kiezen, die het bovendien allemaal prima doen in potten. En na het winterseizoen plant je ze gewoon uit in je tuin.

Imperata cylindrica ‘Rubra’ (Japans bloedgras)

winterplanten in potten: Japans bloedgras

Het Japanse bloedgras Imperata cylindrica ‘Rubra’ (ook verkocht onder de naam ‘Red Baron’) is op zijn mooist met de zon van achteren. Dan fonkelen zijn rode tinten dat het een lieve lust is. Japans bloedgras is winterhard, maar houdt wel van een beschut plekje.

Wekelijks tuininspiratie in je mail

Iedere week heel veel inspiratie voor je tuin in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Bergthee (Gaultheria procumbens)

Lees verder na de advertentie

winterplanten in potten: bergthee

Gaultheria procumbens ofwel bergthee is geen thee en je hebt er ook geen bergen voor nodig om ze te kunnen planten. Het is echter een nette, wintergroene bodembedekker die in alles de feestdagen uitstraalt met grote rode bessen en roodgetinte bladeren.

Winterviooltjes

winterplanten in potten

Het winterviooltje is niet voor niets een ‘gouwe ouwe’. Winterviooltjes met gele, bordeauxrode, witte of paarse tekening blijven namelijk de hele winter en lente maar bloeien, behalve bij heel slecht weer. Maar zelfs daarvan herstellen ze zich snel en vervolgens blijven ze tot in juni mooi.

Skimmia japonica ‘Rubella’

Skimmia japonica Rubell

De populaire Skimmia japonica ‘Rubella’ is een sterke, winterharde en betrouwbare groenblijver die de hele winter rode bloemtrossen draagt. Plant hem samen met winterheide (Erica carnea) voor een ware winterse kleurenpracht.

Zegge (Carex)

Carex comans

Het siergras zegge (Carex) is groenblijvend. En met ‘groenblijvend’ bedoelen we dat hij zijn blad behoudt, want zegge is in meerdere kleuren verkrijgbaar dan groen. De gekrulde of hangende bladeren kunnen namelijk ook bont of bronskleurig zijn. Hoe dan ook, zegge is zeer sterk en ziet er de hele winter goed uit.

Nieuw-Zeelands vlas (Phormium)

Phormium

Phormium of Nieuw-Zeelands vlas is een kleurrijke decoratieve groenblijver met gebogen, slanke bladeren in de kleuren roze, paars en brons, al dan niet gestreept. De sprieten van dit siergras geven je winterse bloempotten een strakke, moderne aanblik.

Tuinieren in potten en bakken

Tuinieren in potten en bakken

Of je nu een tuin, een balkon of een dakterras hebt, een mooi gevulde pot of bak kan er altijd nog wel bij. Zo tuinier je zelfs zonder tuin, of haal je het meeste uit ieder hoekje van het terras. In de speciale uitgave Tuinieren in potten en bakken vind je 100 ideeën voor potten en bakken, voor elk seizoen en elke situatie.

Kruipend zenegroen (Ajuga reptans)

Ajuga reptans

De bodembedekker kruipend zenegroen (Ajuga reptans) is een stevige, groenblijvende vaste plant met ronde paarse of paarsbonte bladeren, afhankelijk van de variëteit. Eind voorjaar trakteert hij je ook nog op paars-blauwe bloemen. Een leuk alternatief voor klimop.

Nieskruid (Helleborus orientalis)

Helleborus orientalis

Voor een plekje in de schaduw is het winterbloeiende nieskruid (Helleborus orientalis) onverslaanbaar. Helleborussen zijn verkrijgbaar in meerdere kleuren en in enkelbloemige en dubbelbloemige variëteiten. Deze plant bloeit maandenlang en je kunt na de bloei uitplanten in je tuin, zodat je er nog vele jaren plezier van hebt.

Meer winterplanten in potten

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu