Een kerstplant voor buiten bij de voordeur is een geweldige manier om je gasten te verwelkomen. Met deze informeel beplante bloembak, gevuld met skimmia, hulst en siergrassen, lukt dat gegarandeerd!
Lees verder na de advertentie
Kerstplant voor buiten
Deze levende kerstversiering met landelijke charme bij de voordeur is echt een blikvanger! Met een traditionele hulst in het midden en rode skimmia-besjes voor wat extra glamour is deze pot erg feestelijk. Al deze planten vind je bij je lokale kwekerij of tuincentrum. De skimmia’s en het siergras kun je uitplanten in je tuin wanneer ze te groot worden voor hun pot..
Kerstplant voor buiten: dit heb je nodig
- Hulst (Ilex aquifolium)
- Mexicaans vedergras (Stipa tenuissima ‘Pony Tails’), 3x
- Skimmia japonica, 3x
- 30 cm terracotta pot
- Potscherven
- Universele (liefst turfvrije) potgrond
- Mestkorrels
- Kerstlampjes voor buiten
1. Potscherven in pot
Leg wat potscherven op de bodem voor een goede afwatering en vul de pot daarna voor de helft met potgrond. Doe er ook wat mestkorrels doorheen.
2. Hulst in pot
Zet de hulst in het midden van de pot en zorg ervoor dat hij recht staat. Voeg dan meer grond toe.
3. Stipa scheuren
Als de Stipa tenuissima wat groot is, maak er dan kleinere planten van door het met een scherp mes in meerdere stukken te delen.
4. Stipa planten
Plant de stipa ponytails langs de randen van de pot en zorg dat de ruimte tussen de graspollen overal ongeveer gelijk is.
5. Skimmia in pot
Voeg de skimmia’s toe tussen de Stipa-pollen. Voeg dan de laatste potgrond toe, duw de grond voorzichtig aan en geef een flinke hoeveelheid water.
6. Kerstverlichting aansluiten
Rijg de lichtjes door de hulst en verbind de kerstlampjes (veilig!) met je stroombron. Prettige feestdagen!
Veilige kerstverlichting buiten
Let altijd eerst op de veiligheid! Gebruik alleen lampjes die veilig zijn om buiten te gebruiken (let op de code IP44 en op de keurmerken KEMA-KEUR, Intertek of GS). Wanneer je draden door een raam of deur leidt, zorg dan dat de stroomkabels niet beschadigd raken. Sluit tot slot niet zelf stekkers aan op contactdozen buiten, maar laat dat doen door een expert. Met al deze maatregelen voorkom je kortsluiting en brand.
Hulst zonder stekels
Als je niet houdt van de stekels van de hulst, kun je ook kiezen voor schijnhulst (Osmanthus). Die ziet er net zo uit als echte hulst, maar heeft geen stekels waaraan je je zou kunnen prikken. Ga je wel voor hulst? Draag dan handschoenen bij het hanteren ervan.