Breng je tuin in kerstsfeer met deze prachtig gedecoreerde tuintafels

tuintafel decoreren in kerstsfeer

In de grauwe decembermaand zijn kerstkransen de traditionele versieringen. Maar het kan ook anders! Een tuintafel decoreren bijvoorbeeld brengt je tuin helemaal in kerstsfeer! Bloemstyliste Marieke Nolsen laat zien hoe je dat doet.

Lees verder na de advertentie

Stillevens op tuintafels

In mijn bloementuin staan meerdere tuintafels, gemaakt van schragen met daarop drie planken en op de planken een verzameling van terracotta potten, soms gecombineerd met zink. Drie keer per jaar verander ik het stilleventje op die tafels. Ik heb een aantal potten gevuld met een vaste beplanting. Die combineer ik in het voorjaar met bollen en violen, in de zomer met eenjarigen en in het najaar komen er naast de vaste Heuchera, Epimedium en Ilex kerstgerelateerde planten te staan. Dus dan heb ik, verdeeld over de tuin, drie tafels in een heerlijke kerstsfeer!

Tuintafel decoreren

Zet de tafel in de buurt van je raam of vlakbij je deur, zodat je elke dag meerdere keren geconfronteerd wordt met deze heerlijke plaatjes:

Zeg het met elfenbloemen

tuintafel decoreren

Hier heb ik de besdragende Skimmia japonica ‘Pabella’ gecombineerd met Gaultheria procumbens, Ilex verticillata en de groenbladige elfenbloem (Epimedium). De elfenbloem bloeit in het voorjaar, maar daarna is het groene blad ook een enorme toevoeging aan je tuin, en in het najaar verkleurt het in mooie herfsttinten. De beshulst Ilex verticillata heeft rode besjes en verliest in de winter zijn blad. Bij een bloemist kun je rond de feestdagen takken Ilex aanschaffen. Deze takken staan meer dan drie weken in de vaas.

Sfeervolle etagère

Lees verder na de advertentie

planten etagere buiten

Op deze etagère heb ik rode besdragende Skimmia japonica ‘Pabella’ gecombineerd met de oranjebladige Heuchera ‘Caramel’ en de Muehlenbeckia complexa oftewel haarmos. Al deze drie planten zijn winterhard. De Heuchera en de Muehlenbeckia kun je trouwens zeker twee tot drie jaar in je pot laten staan, dus deze gebruik ik ook op mijn zomertafels. De Skimmia zet ik na de winter in een hoekje en verplant ik in het najaar in een iets grotere pot.

Stilleven in rood, groen en zink

kerstdecoratie buiten

De grote zinken bak heeft een geribbeld uiterlijk, wat uitstekend combineert met de gladde terracottapotten en de gladde zinken mandjes. Het vergiet maakt het plaatje compleet, want die is zowel glad, geribbeld als met gaatjes. De afwisseling van potten in zo’n groep zorgt voor een spannend plaatje. De winterbeplanting heb ik gecombineerd met de Heuchera ‘Bronze Beauty’, die werkelijk het hele jaar door op de tafel in deze pot staat. Het blad gebruik ik ook regelmatig in bloemwerk.

Eén en al kerst

Dit tafereel straalt één en al kerst uit. Achter deze tafel staat een roodgekleurd Malusappel boompje en langs de pergola groeit de Rosa ‘Kiftsgate’. Dit is een sterk groeiende ramblerroos. Hij bloeit eenmalig met kleine witte bloemetjes in juni en in het najaar zit hij onder de bottels. Die zijn zelfs in januari nog te gebruiken in boeketten.

Feestelijke binnenkomer

Een tuintafel decoreren bij de voordeur is een heerlijk binnenkomer! De Ilex crenata en de Heuchera staan al zeker twee tot drie jaar op deze tafel en alleen in de zomerperiode mest ik deze potten een beetje bij. Na drie jaar plant ik ze over in een groter maatje terracottapot. De Ilex crenata lijkt heel veel op de buxus en kun je dus ook prachtig in de vorm van een bolletje knippen. Hij krijgt trouwens geen rode bessen zoals de Ilex verticillata.

Kersttheater

Dit is een zogenaamd ‘primulatheater’ dat door mijn man gemaakt is. In Engeland zie je ze regelmatig in oude kasteeltuinen. Ze zijn dan gevuld met een verzameling Primula auricula. Dat is een vetbladige Primula met heel mooie, sprekende bloemetjes. Ik heb er een kersttheater van gemaakt. Heel simpel met kleine terracottapotjes gevuld met Gaultheria en de Heuchera ‘Marmelade’.

Appeltjes op schaal

tuintafel decoreren

In onze tuin heb ik wel tien verschillende soorten appelboompjes, elk met zijn eigen gekleurde sierappeltjes. Dit zijn appeltjes van de Malus ‘Red Sentinel’. Deze zitten vaak in januari nog aan de boom. Hierna worden ze pas zacht en dienen ze als heerlijk hapje voor de vogels.

Tuintafel decoreren: drainage!

Het is belangrijk dat alle potten en bakken onderin de bodem openingen hebben, liefst meerdere gaten. Zo kan het teveel aan water goed weg. Leg ook een flinke laag potscherven op de bodem neer, met daarbovenop biologische potgrond met een minimum aan tuinturf (turf is zo enorm belastend voor het milieu – dat gebruik ik niet meer). Ik zet de potten direct op de tafel, zonder schotels. Die lopen bij regenval namelijk vol water. Hierdoor raakt de grond verzuurd en worden de wortels aangetast.

Over Marieke Nolsen

Marieke Nolsen

Bloemstyliste Marieke Nolsen heeft een grote passie voor tuinieren. Rondom haar boerderij in Leusden staat 1600 m² vol met bloemen. Geïnspireerd door vele bezoeken aan Engelse tuinen en een pluktuincursus van Sarah Raven is zij in 2016 gestart met een pluktuin met dahlia’s en eenjarigen. Ze geeft lezingen en organiseert workshops. De producten die in dit artikel genoemd worden, zijn verkrijgbaar in haar webshop.

Gardeners’ World najaarsactie: kies jouw korting!

Vond je dit een leuk artikel? Dan vind je in Gardeners’ World magazine elke maand nog veel meer tuin-inspiratie. En je kunt nu gebruik maken van de extra voordelige abonnementsaanbiedingen. Lekker op de bank met jouw favoriete tuinmagazine! Je kunt kiezen uit:

  • 4x Gardeners’ World voor 15 euro
  • 12x Gardeners’ World voor 40 euro
  • 24x Gardeners’ World voor 80 euro

Ga meteen naar onze actiepagina en kies vóór 3 januari 2022 je korting!

najaarsactie Gardeners' World 2021
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu