O denneboom? Met deze kerstplanten wordt het pas echt feest

Helga Kluiter
|
21/12/2023
kerstplanten: rode cyclamen

Zeggen wij Kerst, dan denk je vast meteen aan een versierde kerstboom. Maar er zijn meer geweldige kerstplanten en kerstbloemen die de feestvreugde in alle hevigheid doen ontbranden.

Lees verder na de advertentie

Kerstplanten voor binnen

De kerstdagen wakkeren bij menigeen een vleugje nostalgie aan, en dat is ook precies waar wij naar zoeken in kerstplanten voor binnen in de woonkamer. Hun kleuren, vormen, geuren en vrolijkheid fleuren de donkere, koude dagen op. Met deze planten ben je helemaal klaar voor een gezellige kerst:

Euphorbia pulcherrimum

Kerstster is een van die klassieke kerstplanten die niet meer weg te denken zijn uit de feestdagen.

Poinsettia’s ouderwets? Misschien een beetje, maar er zijn weinig planten die zo sterk bij de kerstdagen horen als de Euphorbia pulcherrimum. De stervormige bladeren spreken tot de verbeelding en hoewel de poinsettia of kerstster meestal rood is, kom je hem soms ook in kleuren zoals roze en wit tegen. Hij bloeit tot ruim in het nieuwe jaar en je hebt er de hele winter plezier van. Zet hem op een warm plekje binnen.

Wekelijks tuininspiratie in je mail

Iedere week dit soort groene tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Viscum album

Hang ook maretak op met Kerst.

De maretak (Viscum album), in het Engels ‘mistletoe’ genoemd, wordt al eeuwenlang in volksverhalen aan romantiek gekoppeld. Wat ons betreft kun je het ‘zoenen onder de mistletoe’ achterwege laten en op een afstandje genieten van zijn trosjes doorzichtige, witte bessen. Maretak is een halfparasiet. Hij haalt dus een deel van zijn voedsel uit de gastplant, maar ook een deel zelf via fotosynthese. Je kunt zelf maretak kweken door zaden uit verse bessen te winnen in het voorjaar en ze onder een stukje bast van een struik of boom te schuiven.

Cyclamen hederifolium

Rode cyclamen zijn van die kerstplanten die het feestgevoel naar je thuis brengen.

Zoek je kerstplanten voor binnen die later naar buiten kunnen, dan is de cyclaam (Cyclamen hederifolium) een prima keuze. De verfijnde bloemetjes verschijnen vaak voor het blad. Of je nu een plant kiest met schattige roze of juist knalrode bloemen, ze zorgen in ieder geval voor veel winterkleur in huis. Cyclamen zijn makkelijk om te verzorgen en houden van een koele standplaats.

Ilex aquifolium

Ilex aquifolium Argentea Marginata is een prachtige soort hulst.

Hulst blijft het hele jaar groen en is daarom al eeuwen een symbool van het leven. De bessen van de hulstsoortIlex aquifolium contrasteren perfect met de donkere, leerachtige, groene bladeren. Zet hulst in een border met andere struiken of gebruik hem bijvoorbeeld als heg en maak zo vogels in je tuin blij met een eetbare haag. Hulst is bovendien de perfecte partner voor andere kerstplanten in decoraties en kerstkransen.

Dwergden

Een kleine maar fijne toevoeging aan je kerstplanten: de dwergden.

Een dwergden (bijvoorbeeld Pinus mugo) is dan geen grote ‘o denneboom’, maar dit kleine boompje verdient toch een liedje. Het beste kun je de kleine den in dat geval met kluit in een mooie pot zetten, bijvoorbeeld op een plek waar je weinig ruimte hebt. Met een paar kerstballen staat hij ontzettend feestelijk in de hal of de keuken. En na de feestdagen plant je hem uit in de tuin – of geef je hem cadeau.

Vier Kerst met groen:

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu